Ο πατέρας της γιαγιάς μου, αν και είναι από την Κρήτη στη καταγωγή, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Σύρο. Εκεί σαν έφηβος δούλεψε σε ένα μικρό εργαστήριο παρασκευής γλυκισμάτων και έτσι έμαθε να φτιάχνει και εκείνος αυτό το ανατολίτικο έδεσμα που αποκαλούν συριανό λουκούμι.
Οι γεύσεις πολλές και όλες τους μοναδικές, από την μαστίχα μέχρι το αμύγδαλο. Έτσι λοιπόν, ”μια ωραία πρωία, μεσούντος κάποιου Ιουλίου” που έλεγε και ο Μανόλης Αναγνωστάκης, προσάρμοσε την συνταγή του μαγαζιού, στα μέτρα της οικίας του, για να μπορεί να την φτιάχνει και η οικογένεια του. Πρόσθεσε μέσα στο μείγμα χυμό από λεμόνι και διάφορα “χαρμάνια” ξηρών καρπών και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η οικογενειακή συνταγή.
Αν και δεν είχα την τιμή να δοκιμάσω από τα χέρια του, καθώς είχε φύγει, πολύ πριν γεννηθώ εγώ, φρόντισε η γιαγιά μου, η κόρη του για αυτό. Εκείνη έκανε τον χυμό, ξύσμα λεμονιού και εγώ καταστάλαξα σε ένα ξηρό καρπό, που πιστεύω ότι απογείωσε το λουκούμι αυτό, το cassius.
Αυτή τη συνταγή σας προσφέρω αυτήν τη φορά και ελπίζω να την λατρέψετε!
Συνταγή για 70 λουκούμια
Υλικά :
750 γρ. νερό
45 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
130 γρ. κορν φλάουρ
420 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. άχνη ζάχαρη
½ κ.γ. ξινό
1 κ.γ. ανθόνερο
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι ή 2 μικρά
250 γρ. χοντροκομμένο cassius
έξτρα άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα
Ηλιέλαιο για το ταψί
Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη ζελατίνη και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Ιδανικά, θέλουμε το μπολ να είναι χωρητικότητας 2 λίτρων. Μεταφέρουμε στο φούρνο μικροκυμάτων στα 1000 Watt για 7 λεπτά. Αφαιρούμε, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για επιπλέον 7 λεπτά στα 1000 Watt.Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη άχνη, το ξινό, τα cassius και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με το νερό και ανακατεύουμε. Έπειτα μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων για 6 λεπτά στα 1000 Watt.Προσθέτουμε το ανθόνερο και το ξύσμα στο ζεστό μείγμα και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε λίγο ηλιέλαιο σε ένα ταψί και απλώνουμε το μείγμα με μια μαρίζ. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια 2 εκ. περνάμε από ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Πηγή φωτογραφίας : www.thomasloukoumia.com