Vegan donuts με επικάλυψη αλατισμένης καραμέλας

Ειλικρινά τώρα, ποιος δεν λατρεύει τα donuts;

vegan donuts με επικάλυψη αλατισμένης καραμέλας
Πηγή: reciperobot.ai

 

Με γέμιση ή επικάλυψη, με σοκολάτα ή καραμέλα, με τρύπα ή χωρίς, τα donuts είναι σίγουρα μία από τις αγαπημένες μας γλυκιές λιχουδιές. Αφράτα και λαχταριστά, αυτά τα vegan donuts με επικάλυψη αλατισμένης καραμέλας θα αγαπηθούν όχι μόνο από όσους ακολουθούν vegan διατροφή, αλλά και από όσους νηστεύουν, έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή απλώς θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό!

 

Υλικά για τη ζύμη

1 ¼ της κούπας φυτικό γάλα (προτιμάμε χωρίς γεύση και χωρίς γλυκαντικά)

¼ της κούπας κρυσταλλική ζάχαρη

Advertising

Advertisements
Ad 14

1 φακελάκι (περίπου 8 γρ.) ξηρή μαγιά

1 βανίλια

6 κ.σ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)

¾ κ.σ. αλάτι

Advertising

4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.

3-4 κούπες ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

Υλικά για την επικάλυψη αλατισμένης καραμέλας

1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη

120 γρ. μαργαρίνη

Advertising

¼ της κούπας φυτικό γάλα (χωρίς γεύση ή γλυκαντικά)

1 κ.γ. αλάτι

1 βανίλια

 

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη των vegan donuts με επικάλυψη αλατισμένης καραμέλας, ξεκινάμε ανακατεύοντας το φυτικό γάλα, τη μαγιά και 1 κ.γ. από τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη για δέκα περίπου λεπτά μέχρι να αφρίσει. Έπειτα, χτυπάμε στο μίξερ μας και σε υψηλή ταχύτητα τη μαργαρίνη με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι για περίπου ένα λεπτό, μέχρι να γίνουν κρέμα. Στη συνέχεια, βάζουμε το μίξερ μας στη χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά-σιγά και σταδιακά το μίγμα της μαγιάς.

Advertising

Αφού προσθέσουμε όλο το μίγμα μας, συνεχίζουμε με το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλεύρι στο μίξερ επίσης σταδιακά, ιδανικά μισή κούπα τη φορά. Αν δούμε ότι το μίξερ μας δεν μπορεί να «πάρει» άλλο αλεύρι, το σβήνουμε και συνεχίζουμε ζυμώνοντας με τα χέρια μας, μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Μόλις είναι έτοιμη, μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε. Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε δωμάτιο με υψηλή θερμοκρασία, όπως κάνουμε και με τη ζύμη για τσουρέκια.

Μόλις η ζύμη μας φουσκώσει, τη μεταφέρουμε σε επιφάνεια, την οποία έχουμε προηγουμένως αλευρώσει ελαφρώς, για να μην κολλήσει. Ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι το ζυμάρι μας να φτάσει το 1 με 1 ½ εκ. πάχος. Κόβουμε όσο περισσότερα donuts μπορούμε με το κουπάτ, ανοίγουμε ξανά τη ζύμη μας και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει. Έπειτα, μεταφέρουμε τα donuts μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.

Παράλληλα, γεμίζουμε μια κατσαρόλα με το λάδι και τη βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις φτάσει σε θερμοκρασία, βάζουμε στην κατσαρόλα τα donuts μας, προσέχοντας πάντα να μην την υπεργεμίσουμε. Τέλος, τηγανίζουμε όλα τα donuts για 1-2 λεπτά σε κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο τους χρώμα.

Για την επικάλυψη αλατισμένης καραμέλας, βράζουμε σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαργαρίνη και το φυτικό γάλα για περίπου ένα λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς. Έπειτα, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και τη βανίλια και ανακατεύουμε για περίπου τρία λεπτά, μέχρι να κρυώσει το μίγμα μας. Βουτάμε τη μία άκρη των donuts μας στην επικάλυψη, αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί και απολαμβάνουμε!

Advertising

 

Τιπ: Για ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση, μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένο αμύγδαλο ή τρούφα σοκολάτας πάνω από την αλατισμένη καραμέλα, απογειώνοντας τα donuts μας!

 

Καλή μας όρεξη!

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…