Ζουμερό Ρεβανί Βέροιας. Γλυκό με όνομα προέλευσης

Πηγή: Άκης Πετρετζίκης

Το Ρεβανί είναι ένα εύκολο και γιορτινό γλυκό και υπάρχει σε όλα τα σπίτια της Βέροιας.

Είναι ένα κέικ που περιέχει σιμιγδάλι ,γιαούρτι και πολύ σιρόπι. Το σερβίρουμε σκέτο είτε με παγωτό μαστίχα

Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά έχουν ρίζες από την Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Στην Ελλάδα η πρώτη πόλη που άρχισε να το παρασκευάζει και το έκανε γνωστό είναι η Βέροια. Από το 1886 ένα μικρό μαγαζάκι στο κέντρο της πόλης που είχε πάρει την άδεια από τις Οθωμανικές αρχές άρχισε να το παράγει και να το κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα.

Συνταγή για το Ρεβανί.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Υλικά:

2 μικρά γιαουρτάκια με πέτσα

1 ποτήρι νερού ζάχαρη κρυσταλλική

4 μέτρια αυγά

Advertising

1 1/2 ποτήρι νερού αλεύρι

1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι χοντρό

1  Baking Powder

2 βανιλίνες

Advertising

Μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού

1 κουταλιά του γλυκού σόδα

 

Σιρόπι

Υλικά:

Advertising

5 ποτήρια νερό

4 ποτήρια νερού ζάχαρη κρυσταλλική

2 βανιλίνες

 

Εκτέλεση

Advertising

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη με τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει και να κάνει φουσκάλες. Ρίχνουμε τα γιαουρτάκια μαζί με την πέτσα στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και τις βανιλίνες και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Όταν ενσωματωθούν βάζουμε το σιμιγδάλι και τον χυμό λεμονιού που μέσα είχαμε ρίξει την σόδα. Χρησιμοποιούμε ταψί Ν.36 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα. Είναι αναλόγως τον φούρνο… εγώ το ψήνω κοντά στην μισή ώρα. Στα μέσα του ψησίματος βάζουμε και την κατσαρόλα για να γίνει το σιρόπι.

Για να το σιροπιάσουμε και το γλυκό αλλά και το σιρόπι να είναι ζεστά. Το αφήνουμε στο ψυγείο αρκετές ώρες για να τραβήξει καλά το γλυκό μας.

 

Και επειδή το Ρεβανί θέλει το παγωτό του, ορίστε μία όχι απλά εύκολη συνταγή αλλά τις στιγμής συνταγή για παγωτό μαστίχα.

Υλικά:

Advertising

Μία φυτική κρέμα γάλακτος ή ένα μορφατ

Ένα ζαχαρούχο γάλα

Ένα κουτί γάλα εβαπορέ

Λικέρ Μαστίχα Χίου

Advertising

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την φυτική κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για να αφρατέψει, στην συνέχεια βάζουμε και το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν γίνει μία παχύρρευστη κρέμα χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και ανακατεύουμε. Στο τέλος βάζουμε ένα σφηνάκι από το λικέρ μας και ανακατεύουμε άλλη μια φορά. Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε έναν τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη. Συνήθως θέλει ένα εικοσιτετράωρο για να παγώσει.

Τότε είναι έτοιμο να το απολαύσετε μαζί με το ρεβανί σας!

Παγωτό μαστίχα

Καλή απόλαυση

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…