Σοφία Ροζάκη: “Ηow to host a rawmantic dinner party”

Η Σοφία Ροζάκη γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα. Από μικρή ασχολούταν με την μουσική, ενώ η ενασχόλησή της με την ζωγραφική προέκυψε πολύ αργότερα. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, από όπου και αποφοίτησε το 2013. Έκτοτε εργάζεται και ζει στην Αθήνα, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές εκθέσεις.

Αυτό το διάστημα τα έργα της φιλοξενούνται στην Alibi Gallery, στην σόλο έκθεσή της με τίτλο “Ηow to host a rawmantic dinner party”. Η έκθεση παρουσιάζει νέα έργα που διαπραγματεύονται τα φαινομενικά ασήμαντα – μέρη του σώματος, τις καθημερινές συνήθειες και μικρούς δαίμονες. Ως επί το πλείστον, τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν σε περίοδο εγκλεισμού, με αποτέλεσμα να μας μαρτυρούν μια εποχή που ο κόσμος σταμάτησε και ξεκινήσαμε να παρατηρούμε τα απολύτως απαραίτητα, τις καθημερινές συνήθειες και τους τρόπους συνύπαρξης.

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς;
Εγώ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την πρόσκληση. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, διατηρώ επιμελώς εδώ και χρόνια μια πλούσια συλλογή από ψυχοστομαχικά και βρίσκω τις συνεντεύξεις εξαιρετικά δύσκολες.

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την ζωγραφική; Είναι κάτι που αγαπούσατε από μικρή;
Στην πραγματικότητα, όχι. Ασχολούμουν από μικρή με τη μουσική και οι δικοί μου περίμεναν ότι μάλλον αυτός θα ήταν ο δρόμος που θα ακολουθούσα. Κι εγώ μάλλον αυτό περίμενα. Ήταν για όλ@ μας μία έκπληξη.

Πόσο δύσκολο είναι να ακολουθήσει κάποιος αυτή την καριέρα στην Ελλάδα;
Πολύ. Σκέφτηκα προς στιγμήν να γράψω κάτι πιο αισιόδοξο. Δεν βρήκα.

Διαβάστε επίσης  3 arthouse προτάσεις ταινιών για όταν έχετε όρεξη, αλλά δεν έχετε χρόνο

Από που αντλείτε έμπνευση για τα έργα σας;
Ο ποιητής Χρίστος Λάσκαρης έγραφε: “Ό,τι διαβάζετε, είναι ο τρόμος της ψυχής μου. Δοσμένος σε παραλλαγές”, το ίντερνετ μας λέει: “Thank you for the drama, I need it for my art” κι εγώ νομίζω βρίσκομαι κάπου εκεί ανάμεσα.

Στα έργα σας χρησιμοποιείτε πολύ τα χρώματα. Σας βοηθάει αυτό να εκφραστείτε καλύτερα;
Για χρόνια μου προκαλούσαν τρομερή αμηχανία, τα είχα πολύ παρεξηγήσει και τα απέφευγα συστηματικά. Νομίζω ότι χρειάστηκε πρώτα να αρχίσω να συμφιλιώνομαι με τα πράγματα που ήθελα να βγάλω προς τα έξω, για να καταλάβω ότι χωρίς την έντονη χρήση των χρωμάτων, οποιαδήποτε απόπειρα για κάτι τέτοιο θα ήταν κάπως λειψή.

Σοφία Ροζάκη
Φωτογραφία από προσωπικό λογαριασμό Instagram της Σοφίας Ροζάκη

Κάθε πίνακάς σας θα λέγαμε ότι είναι σαν μία ιστορία. Θα θέλατε να μας αφηγηθείτε μία από αυτές;
Η προετοιμασία ενός γεύματος σε βήματα διακριτά και μη, προγραμματισμένα και μη, μιλάμε για μια προσπάθεια προετοιμασίας που αποκάλυψε μια συνεχή και σκανδαλώδη ανεπάρκεια και σκέφτομαι μήπως δεν ήμουν αρκετά συνετή έτσι που καθαρίζαμε τα φρούτα και μπέρδεψα κοτσάνια με δάχτυλα, καθάρισα δάχτυλα, και ξέχασα φεύγοντας το χέρι μου στο τραπέζι, δεν δείχνω ανυπομονησία θα μου το στείλεις είπες συστημένο και μέχρι τότε αποτελέσματα προς επίτευξη, έχουμε και λέμε, να θυμάμαι ενέσεις σύνεσης προγραμματισμένες και μη, να κατοικούμαι από εντάσεις, να βλέπω με τα κοτσάνια μου.

Οι πίνακές σας θα λέγαμε ότι είναι ανθρωποκεντρικοί. Μιλήστε μας για το πως απεικονίζετε τους ανθρώπους και τις σχέσεις στα έργα σας.
Οι άνθρωποι στα έργα μου, που δεν είναι πάντα άνθρωποι, αλλά και ζώα-άνθρωποι και φυτά-άνθρωποι και τέλος πάντων, γενικά, μη άνθρωποι-άνθρωποι έχουν τις ίδιες “ανθρώπινες” συμπεριφορές και συνήθειες με μας. Συναντιούνται, ακουμπιούνται συχνά διερευνητικά στην αρχή όπως κι εμείς. Παίζουν, μαγειρεύουν τους φόβους και τις επιθυμίες τους, κόβονται στηνμέση όπως κι εμείς. Ξεφλουδίζουν, (αντ)αλλάζουν δέρμα, φοριούνται το μέσα-έξω όπως κι εμείς.

Διαβάστε επίσης  Μάνος Τρυπιάς - Όταν η μουσική σπάει «Φράχτες και Σύνορα»

Αυτό το διάστημα στην Alibi Gallery φιλοξενείται η νέα σας ατομική έκθεση με τίτλο “how to host a rawmantic dinner party”. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την έκθεση αυτή;
Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές δείπνο του οποίου οι προετοιμασίες κράτησαν δύο χρόνια. Το διεξοδικά μελετημένο μενού διαβάζει και ως οδηγός επιβίωσης. Κυρίως ως οδηγός επιβίωσης. Προσφέρουμε αλλοπρόσαλλη αφήγηση, σε στυλ κάτι μεταξύ βαριάς φιλοσοφίας και meme culture, για σώματα αχαρτογράφητα, γεμάτα λάθη, που αρνούνται και καταλαμβάνουν χώρο, δύσπεπτα όρια που ολοένα θαμπώνουν και δεν είναι πια όρια, παιχνίδια ισορροπίας μεταξύ τραύματος, ενδυνάμωσης και (αυτο)φροντίδας και ένα γαργαλιστικό ηχοτοπίο για τη χώνευση.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσή σας έγινε στην περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας. Πόσο σας βοήθησε ή σας δυσκόλεψε η όλη κατάσταση στην δημιουργία των έργων σας;
Πέρασα τα λοκνταουνς τελείως απομονωμένη, κλεισμένη στο σπίτι μου, απ’ όπου και δουλεύω, και αυτό σε σχέση με τη δημιουργία των έργων, λειτούργησε με δύο τρόπους. Από τη μία, πολλή ενδοσκόπηση. Από την άλλη, υπερβολικά πολλή ενδοσκόπηση. Η δουλειά ήταν η βασική μου καθημερινότητα και έβγαινε πλέον και σαν επιτακτική ανάγκη, μία διέξοδος αποσυμφόρησης και ανακούφισης. Έχοντας ωστόσο χάσει, σχεδόν πλήρως, την επαφή με την έξω ζωή, η τόσο εντατική ενασχόληση με την τόσο μέσα ζωή έφτασε να γίνει συχνά αφόρητη και αδιαχείριστη.

Σοφία Ροζάκη
Φωτογραφία από προσωπικό λογαριασμό Instagram της Σοφίας Ροζάκη

Ετοιμάζετε κάτι αυτόν τον καιρό; Κάποιο νέο έργο ίσως ή κάποια νέα έκθεση;
Πάντα κάτι ετοιμάζω. Μιας και τα τελευταία δύο χρόνια είχα εστιάσει και δούλευα χωρίς παύση για τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία τρέχει ακόμα, δεν έχω προλάβει να κάτσω να συγκεντρωθώ πιο ουσιαστικά σε κάτι άλλο. Έχω ωστόσο διάφορα μέτωπα ανοιχτά, πράγματα που έχω ήδη ξεκινήσει, ιδέες για νέα πρότζεκτς και πειραματισμούς. Σύντομα, που ευελπιστώ ότι θα βρω ξανά το χρόνο να επιστρέψω πιο συστηματικά στο εργαστήρι μου, θα αρχίσουν όλα αυτά να παίρνουν σιγά σιγά μορφή.

Διαβάστε επίσης  Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ μέσα από τα μάτια του Λονδίνου

Κλείνοντας, τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους ζωγράφους που προσπαθούν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα;
Δεν ξέρω αν έχω αλήθεια να δώσω κάποια συμβουλή. Θα ευχηθώ ωστόσο σίγουρα κουράγιο, υπομονή και ψυχραιμία.

 

Η έκθεση της Σοφία Ροζάκη με τίτλο “how to host a rawmantic dinner party” φιλοξενείται στην Alibi Gallery μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2022. Το ωράριο της έκθεσης είναι το παρακάτω:

Τρίτη – Πέμπτη: 15.00-20.00, Παρασκευή 24/12 & 31/12: 15.00-18:00
Σάββατο 8/1/22: 12.00-18.00
Κλειστά: Σαββατο 25/12/21 & 1/1/22, Πέμπτη 6/1/22

 

Την Σοφία Ροζάκη μπορείτε να την βρείτε και στα social media αλλά και στο προσωπικό της site:

Σοφία Ροζάκη

Facebook: https://www.facebook.com/spil.tsoik

Instagram: https://www.instagram.com/spiltsoik/

Site: https://sofiarozaki.com/

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα: εταίρες και παλλακίδες

Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα Η πορνεία στην Αρχαία Ελλάδα
Plein Soleil

Plein Soleil: Ένας εμβληματικός Delon

Μετά την τραγική έιδηση της απώλειας του τεράστιου και αμενόητου