
Μύρισε….. Άνοιξη
Και το κατακόκκινο φρούτο της, η αγαπημένη φράουλα έφτασε και σε προκαλεί να το απολαύσεις σε οποιαδήποτε μορφή εσύ θα επιλέξεις.
Την φράουλα που μπορείς να την βρεις σε όμορφα ξύλινα τελαράκια και μικρά κουπάκια στο οπωροπωλείο μέχρι και σε μία όμορφη γλάστρα στο μπαλκόνι του σπιτιού σου. Οι φράουλες που καταναλώνονται ως νωπό φρούτο γιατί εκτός από υπέροχη γεύση έχει και πολλές θρεπτικές ιδιότητες… αλλά και στην ζαχαροπλαστική που γίνονται μαρμελάδες, παγωτό, λικέρ και γλυκά του κουταλιού.
Ποιός δεν έχει αναμνήσεις από το σπίτι της γιαγιάς και της μαμάς που ετοίμαζε τα γλυκά και τα λικέρ της σε διάφορα βαζάκια και μπουκάλια και περίμεναν στο παράθυρο υπομονετικά το χρόνο τους μέχρι να πάρουν το κατάλληλο χρώμα. Το λικέρ φράουλα που μπορείς να το απολαύσεις ως ένα απλό ηδύποτο μέχρι και ως ένα δροσιστικό cocktail.
Δύο πολύ εύκολες συνταγές Άνοιξης με έντονο χρώμα, υπέροχο άρωμα και απίθανες γεύσεις είναι αυτές που ακολουθούν.
Εύκολο και γρήγορο Λικέρ φράουλας
Υλικά:
400gr φράουλες
400gr ζάχαρη άχνη
800gr Βότκα ή Κονιάκ λευκό
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και αφαιρούμε με ένα μαχαίρι προσεκτικά τα κοτσανάκια τους. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπλέντερ (αν δεν έχουμε το κάνουμε σιγά σιγά σε μικρές ποσότητες) μαζί με την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε αρκετά μέχρι να γίνει ένας ωραίος κόκκινος πουρές. Έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο το ποτό μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν είναι έτοιμο το μοιράζομαι σε μπουκάλια και το βάζουμε στο ψυγείο μας. Καλό είναι να το αφήσουμε ένα εικοσιτετράωρο στο ψυγείο. Το σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο και φυλλαράκι μέντας.

Γλυκό κουταλιού Φράουλα
Υλικά:
1 κιλό φράουλες ώριμες και σφιχτές
1 κιλό ζάχαρη
1/2 φλιτζανιού κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και κόβουμε προσεκτικά τα κοτσανάκια τους προσπαθώντας να μην χαλάσουμε το σχήμα τους. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τις φράουλες και την ζάχαρη σε στρώσεις εναλλάξ ( φράουλες – ζάχαρη) και ρίχνουμε από επάνω το κονιάκ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες ή για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα βάζουμε το γλυκό να πάρει μία βράσει για 2 λεπτά και αν χρειαστεί το ξαφρίζουμε. Το αφήνουμε και αφού κρυώσει βγάζουμε τις φράουλες και ξανά βάζουμε το σιρόπι να βράσει μέχρι να δέσει. Όταν γίνει το σιρόπι ρίχνουμε τις φράουλες μαζί με τον χυμό λεμονιού και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά. Το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Καλή επιτυχία!
Λίγα λόγια για τις φράουλες
• Επιλέγουμε κόκκινες και σφιχτές φράουλες με ωραία μυρωδιά…ναι χρησιμοποιούμε και την μύτη μας.
• Επειδή είναι ένα ευαίσθητο φρούτο προσέχουμε όταν το αγοράσουμε να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο χωρίς να το πλύνουμε παρά μόνο όταν θελήσουμε να τις φάμε.
• Μπορούμε να τις βάλουμε στην κατάψυξη αφού τις πλύνουμε, τις κόψουμε τα κοτσάνια τους και τις σκουπίσουμε με απορροφητικό χαρτί. Μπαίνουν σε αεροστεγές σακουλάκι τροφίμων. Τις χρησιμοποιούμε όπως είναι παγωμένες για smoothies, cocktail αλλά και κέικ.