
Ο χουρμάς είναι ο καρπός της φοινικιάς, η οποία λέγεται και χουρμαδιά. Πρόκειται για ένα καρπό, ο οποίος διακρίνεται για την πλούσια και ποικίλη σύστασή του. Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, με τη μορφή απλών σακχάρων όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, και είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και μια ποικιλία βιταμινών, όπως του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ. Ο χουρμάς είναι επίσης πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό και μαγγάνιο, και περιέχει αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικά οξέα. Ουσιατικά μιλάμε για ένα υλικό που μπορεί να σταθεί είτε αυτούσιο ως σνακ, λόγω ότι είναι τρομερή πηγή ενέργειας, είτε ως βασικό υλικό πολλών συνταγών αντικαθιστώντας την ζάχαρη.
Αφού μάθαμε λίγα πράγματα για τον χουρμά και τις ιδιότητες του, πάμε να δούμε μια εκπληκτική συνταγή για κέικ χωρίς ζάχαρη που θα γίνει το δίχως άλλο μια από τις αγαπημένες σας.
Συνταγή για κέικ βρώμης με χουρμάδες και σοκολάτα
Υλικά
- 250 γραμμάρια βασιλικούς χουρμάδες
- 240 γραμμάρια ζεστό γάλα
- 160 γραμμάρια αλεύρι βρώμης
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 αυγά
- 20 γραμμάρια κακάο
- 170 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Αρχικά, μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε καυτό νερό για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, τους σουρώνουμε καλά και τους μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε το γάλα (αφού πρώτα το έχουμε ζεστάνει και όχι βράσει) στους χουρμάδες και χτυπάμε, μέχρι να έχουμε ένα λείο και κρεμώδες μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά με φουέ, ώστε να ενσωματωθούν πλήρως. Κοσκινίζουμε το κακάο, το αλεύρι βρώμης, το baking powder, τη σόδα και τα ρίχνουμε επίσης στο μπολ. Ανακατεύουμε προσεκτικά με μία μαρίζ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα χωρίς σβόλους. Τέλος, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε ξανά. Λαδώνουμε και στρώνουμε μια φόρμα για κέικ (27x14x6 εκατοστών) με αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε σε φέτες.
Tips
- Δεν είναι απαραίτητη η αγορά έτοιμου αλευριού βρώμης. Μπορεί να γίνει κι από εμάς αλέθοντας νιφάδες βρώμης σε ένα multi.
- Η προσθήκη κάποιου φρούτου (μήλο, μπανάνα) ή ξηρού καρπού (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα) είναι εξίσου μία εξαιρετική επιλογή.
- Τέλος, το συγκεκριμένο κέικ θα μπορούσε να συνοδευτεί από κάποιο γλάσο ως topping. Ένα γλάσο σοκολάτας ή μελιού θα ήταν κάτι παραπάνω από ιδανικό.
Καλή σας όρεξη!