Πικάντικα ρεβίθια φούρνου με σως μουστάρδας και μελιού

ρεβίθια φούρνου με σως μουστάρδας και μελιού
Ρεβίθια φούρνου. Πηγή: www.athinorama.gr

 

«Το κρέας των φτωχών». Έτσι αποκαλούσαν οι παλιοί τα όσπρια και ιδιαίτερα τα ρεβίθια και τα φασόλια λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κοινά όσπρια. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε σίδηρο, πρωτεΐνη αλλά και φυτικές ίνες, όμως, τα καθιστούν ανώτερα του κρέατος —τουλάχιστον διατροφικά.

Τα όσπρια —και ακόμη περισσότερο τα ρεβίθια— είναι για πολλούς μια παρεξηγημένη τροφή, καθώς δεν είναι λίγος ο κόσμος που τα αποφεύγει «όπως ο διάολος το λιβάνι» κι αυτό είτε γιατί τα έχει «παρεξηγήσει» από την παιδική του ηλικία είτε γιατί απλώς δεν του αρέσουν οι παραδοσιακές συνταγές τους.

Η θρεπτικότητά τους, όμως, φτάνει για να μας πείσει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας δοκιμάζοντας εναλλακτικές συνταγές που θα μας κάνουν να αναρωτιόμαστε γιατί τα αποφεύγαμε τόσο καιρό. Τα πικάντικα ρεβίθια φούρνου με σως μουστάρδας και μελιού, λοιπόν, είναι σίγουρο ότι θα ενταχθούν στα αγαπημένα μας ρεβιθο-πιάτα!

 

Υλικά

500 γρ. ρεβίθια ξερά (ένα σακουλάκι)

Advertising

Advertisements
Ad 14

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

2 πιπεριές πράσινες

2 πιπεριές κόκκινες

1-2 καρότα

Advertising

1 κρεμμύδι μεγάλο

2 σκελίδες σκόρδο

5 κ.σ. μουστάρδα απαλή

2 κ.σ. μέλι

Advertising

Χυμό από 1 λεμόνι

100 ml ελαιόλαδο

Μισό ματσάκι μαϊντανό

1 κ.γ. θυμάρι

Advertising

1 κ.γ. πιπέρι καγιέν

Περίπου 1 κ.γ. κάρυ (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)

Λίγο δεντρολίβανο (προαιρετικά)

Αλάτι

Advertising

 

Εκτέλεση

Για τα πικάντικα ρεβίθια φούρνου με σως μουστάρδας και μελιού ξεκινάμε μουλιάζοντας τα ρεβίθια μαζί με τη σόδα σε μπόλικο νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε, σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά τα ρεβίθια μας από τη σόδα.

Συνεχίζουμε ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό, ενώ κόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μας στο σχήμα που προτιμάμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C.

Έπειτα, προχωράμε στην παρασκευή της σως. Σε ένα βαζάκι τοποθετούμε τη μουστάρδα, το μέλι, το λεμόνι, το πιπέρι καγιέν, το κάρυ και το λάδι, κλείνουμε το βαζάκι και χτυπάμε τα υλικά μας μέχρι να ενοποιηθούν.

Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε τα ρεβίθια, τα κομμένα λαχανικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σως μουστάρδας-μελιού και το αλάτι και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να σκεπάζει τα ρεβίθια μας. Ανακατευτούμε καλά και στη συνέχεια ψήνουμε το φαγητό μας για περίπου δύο με δυόμιση ώρες, μέχρι δηλαδή να μαλακώσουν τα ρεβίθια, αλλά και να κάνουν κρούστα. Παράλληλα, ελέγχουμε τακτικά τα ρεβίθια μας γιατί θα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό ώστε να μην στεγνώσουν πριν μαλακώσουν αρκετά.

Advertising

 

Τιπ

Αν δεν προτιμάμε τις πικάντικες γεύσεις, μπορούμε πάντα να παραλείψουμε ή να μειώσουμε την ποσότητα του κάρυ και του καγιέν, προσαρμόζοντας τη συνταγή στα γούστα και τις γευστικές μας συνήθειες.

 

Καλή μας όρεξη!

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…