www.sintayes.gr
Στραπατσάδα.. Ένα πιάτο που είναι στις αναμνήσεις όλων μας..!
Το υπέροχο αυτό πιάτο, το οποίο κάποιοι θεωρούν φτωχικό, στα δικά μου μάτια και στην δική
μου γλώσσα, ήταν, είναι και θα είναι, ένα πιάτο πλούσιο σε όλες τις εκφάνσεις του. Η στραπατσάδα είναι ένα πιάτο
“έμβλημα” της ελληνικής γαστρονομίας. Ένα πιάτο το οποίο, εμπεριέχει τόση ελληνικότητα
μέσα του, όπου κάλλιστα θα μπορούσε να έχει εμπνεύσει τον Οδυσσέα Ελύτη, να γράψει ένα
ποίημα. Ή ίσως και να το έκανε. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ..
Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως αυτό το πιάτο, έχει θρέψει μυριάδες οικογένειες εν Ελλάδι, οι οποίες δεν ήταν οικονομικά εύρωστες, και παρά τα φτωχικά του υλικά, φτωχικά φυσικά όσον αφορά την τιμή τους, φρόντισε να δημιουργήσει αναμνήσεις, να διαμορφώσει τραπέζια, να γεμίσει στομάχια, να ικανοποιήσει γευστικούς κάλυκες και φυσικά να μοιράσει αμέτρητα χαμόγελα και κορεσμό σε όσους το έτρωγαν.
Στην Κρήτη το λένε στραπατσάδα,στην Πελοπόννησο καγιανά και στον Πόντο φούστρον. Το μόνο σίγουρο είναι
πάντως, πως οπουδήποτε και να το δοκιμάσεις, η βάση είναι η ίδια, αυγά και ντομάτα. Το όνομα της το πήρε από την ιταλική λέξη strapazzare,που σημαίνει, κόβω σε μικρούς κύβους, χωρίς ιδιαίτερη προσοχή, ακανόνιστα δηλαδή. Από την άλλη, η λέξη καγιανάς, είναι τουρκικής προέλευσης και ως συνταγή είναι καταγεγραμμένη σε χειρόγραφο του 14ου αιώνα, από τον Muhammed bin Mahmûd Şirvânî (1375-1450).Ενώ η λέξη,φούστρον, προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και την λέξη φυστή, μάζα στη δημοτική, όπου πρόκειται για ένα είδος ελαφρά ζυμωμένου εδέσματος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μοναδικό πιάτο, το οποίο μπορεί να σταθεί και ως ορεκτικό, αλλά και ως κυρίως πιάτο σε ένα τραπέζι.
Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή, δικής μου έμπνευσης, ως είθισται πλέον, που ευελπιστώ
να σας συναρπάσει.
Συνταγή για 2 άτομα :
Υλικά :
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
10 ελιές Καλαμών κομμένες στη μέση
5 φέτες λιαστής ντομάτας ψιλοκομμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 αυγά
1 σφηνάκι ξύδι κόκκινο
1 κ.γ. μέλι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
20 γρ. φέτα Σπάρτης σπασμένη
Εκτέλεση :
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει στο μάτι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το
κρεμμύδι, το σκόρδο, την λιαστή ντομάτα και τις ελιές και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για
3-4 λεπτά. Έπειτα, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο και ανακατεύουμε για μερικά
δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια ρίχνουμε το μέλι και την φέτα και μόλις το μέλι καραμελώσει και
η φέτα διαλυθεί, προσθέτουμε το ξύδι, την τριμμένη ντομάτα και τα αυγά. Βάζουμε την φωτιά
σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην μας πιάσουν τα αυγά. Μόλις το
μείγμα χυλώσει και τα αυγά ψηθούν χωρίς να “κόψουν” και να βγάλουν την υγρασία
τους, σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο και απολαμβάνουμε με
ένα κομμάτι ζυμωτό ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Καλή σας απόλαυση!