Τηγανιά με ούζο και σουμάκ

τηγανιά
Πηγή: www.gastronomos.gr

Όλοι μας έχουμε βρεθεί λίγο-πολύ σε διάφορα μεζεδοπωλεία ανα την Ελλάδα και θεωρώ πως ένα εκ των κορυφαίων αλλά και αμφιλεγόμενο, ως προς τον τρόπο που φτιάχνεται, πιάτο, είναι η τηγανιά. Την τηγανιά που θα την συνοδεύσει ένας μεγάλος κατρούτσος με ένα ωραίο ξηρό κρασί ή μια παγωμένη καράφα με τσικουδιά, την συναντάμε σε κάθε μαγαζί και έτσι πρέπει, με διαφορετικό τρόπο παρασκευής, ανάλογα με το γαστρονομικό γούστο και μεράκι του εκάστοτε μάγειρα. Σήμερα λοιπόν θα “μεζεδίασουμε” μαζί, που έλεγε και η γιαγιά μου, με αυτό τον εκπληκτικό μεζέ, μέσα από μια συνταγή δική μου, που είχα φτιάξει κάποτε σε ένα φίλο μου βοσκό στην Πάρνηθα, βράδυ χειμώνα, με πολύ κρασί και πολύ ρεμπέτικο.

                                                               Για 2 άτομα


Υλικά:

500 γρ χοιρινό λαιμό κομμένο σε κύβους
10 γρ δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
2 κοκκάρια(μικρά κρεμμυδάκια) ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρασοπότηρο ούζο,με γλυκάνισο
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
1 κουταλιά του γλυκού χοντρό μαύρο πιπέρι σπασμένο
2 κουταλιές κοφτές του γλυκού αλάτι
Μισή κουταλιά του γλυκού σουμάκ (ανατολίτικο μπαχαρικό)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
1 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας
100 γρ φέτα


Παρασκευή:

Αφήνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει, και έπειτα ρίχνουμε το λάδι να αρχίσει να ζεσταίνεται. Μόλις γίνει αυτό, ρίχνουμε το κρέας, και το σοτάρουμε έως ότου πάρει χρώμα σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν, ρίχνουμε, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαραθούν και να γλυκάνουν. Αφού γίνει αυτό, ρίχνουμε το μέλι για να καραμελώσει το μείγμα και αμέσως μετά το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι, το σουμάκ και τον χυμό ντομάτας, και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε καυτό, με σπασμένη φέτα από πάνω και φυσικά με συνοδεία από μία καλή τσικουδιά ή ένα καλό κρασί.

Καλή σας απόλαυση!

 

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…