Ζεστό ρόφημα σοκολάτας γάλακτος

ζεστή σοκολάτα
Πηγή: www.argiro.gr/recipe/zesti-sokolata/

Θα μπορούσαμε να πούμε, πως φέτος, το κονσέρτο “Χειμώνας” του Antonio Vivaldi, έχει λιγότερα βιολιά απ’ ό,τι συνήθως. Όπως επίσης και οι Αέρηδες,οι οποίοι είναι αρκετά επιεικείς μαζί μας το τελευταίο διάστημα. Έτσι, λοιπόν, μετά από αυτό το μικρό περίπατο μέσα από το βενετσιάνικο, κλασικό μπαρόκ και την αρχαιοελληνική μυθολογία, θα “ανοίξουμε” το βήμα μας, θα κάνουμε ένα γρήγορο sprint, μέσα από τα γαλλικά και βασιλικά καλντερίμια της αναγέννησης, θα τζουρνέψουμε δυο-τρεις καρπούς κακάο, μεξικάνικης προέλευσης και θα ξαποστάσουμε στην σημερινή εποχή,στο σπίτι μας,στην κουζίνα μας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε την πιο υπέροχη ζεστή σοκολάτα που έχει υπάρξει, εν Ελλάδι τουλάχιστον.

Μια ζεστή σοκολάτα για μένα, δεν είναι απλώς ένα ρόφημα, είναι μια γαστριμαργική σύνθεση, ένα αναγεννησιακό, γευστικό crescendo που μας τραβάει από το χέρι, μας ξεκουνάει από τη βολή μας και μάς πετάει ολόγυμνους μέσα σε ένα χιονισμένο λιβάδι, ενώ μας ψιθυρίζει στα αυτιά, ποιήματα του Πωλ Ελυάρ. Το πλούσιο “σώμα” της, η μεθυστική αλλά και χειμαρρώδης μυρωδιά της, η “ανάφτρα”, θερμοκρασία της, που ζεσταίνει τα μέσα μας, και τέλος η περιπετειώδης γεύση της, την οποία ακολουθεί αμέσως μετά η γλυκιά και “τελεσίδικη” επίγευση.

Σήμερα, λοιπόν, θα σας παραθέσω τη δική μου γαστρονομική προσέγγιση, επάνω στη ζεστή σοκολάτα και ελπίζω να σας μαγέψει, καθότι είναι μια συνταγή γεμάτη από τις εμπειρίες και την αισθαντικότητά μου.

Συνταγή για 2 άτομα

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Τάσεις στα ποτά του φετινού καλοκαιριού
Ad 14

Υλικά:

400 ml γάλα αγελαδινό πλήρες
90 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
5 γρ ανθό αλατιού
10 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Μισό σφηνάκι Brandy,της αρεσκείας σας
Μισό σφηνάκι ζεστό espresso,της αρεσκείας σας
5 γρ μαστίχα
5 γρ κανέλα
5 σταγόνες tabasco
15 γρ κακάο καλής ποιότητας
30 γρ σοκολάτα γάλακτος,κουβερτούρα καλής ποιότητας
20 γρ πευκόμελο
100 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (για τη σαντιγί)
20 γρ ζάχαρη άχνη (γιά τη σαντιγί)
10 γρ φυστίκι Αιγίνης σε σκόνη

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι φέρνουμε σε βρασμό, με ιδιαίτερη προσοχή το γάλα και τα 90 ml κρέμα γάλακτος, για να μη μας καούν. Μόλις γίνει αυτό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σε ένα γουδί ή σε μια κλειστή λαδόκολα με τον πλάστη, συνθλίβουμε, τη μαστίχα, την κανέλα, και την κρυσταλλική ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα ρίχνουμε στο αρχικό μείγμα, μαζί με τον espresso, το Brandy, το tabasco, το κακάο, το
πευκόμελο, την κουβερτούρα (σε κομματάκια) και τον ανθό αλατιού. Τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, τα βάζουμε πάλι στη φωτιά και μόλις αχνίσει (όχι να βράσει όπως πρίν), αποσύρουμε, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για πέντε λεπτά. Με την υπόλοιπη κρέμα και την άχνη κάνουμε μια απλή και σφιχτή σαντιγί. Σερβίρουμε την σοκολάτα σε κούπες, με μια γεμάτη κουταλια σαντιγί από πάνω και λίγο φιστίκι Αιγίνης.

Advertising

Καλή σας απόλαυση!

 

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χρόνης Αηδονίδης: Σπουδαίος Έλληνας μουσικός

Ο Χρόνης (Πολυχρόνης) Αηδονίδης ήρθε στον κόσμο στις 23 Σεπτεμβρίου

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση Πώς οι γνωστικές δεξιότητες μειώνονται με