Η Φωτεινή Δάρρα είναι όχι μόνο μια καταξιωμένη καλλιτέχνης, αλλά και μια τραγουδίστρια που μαγεύει το κοινό με την ερμηνεία της και μιλά στις καρδιές όλων. Σπούδασε Μουσική στο Εθνικό Ωδείο και ηθοποιία στη “Σχολή Θεατρικών Σπουδών Θεοδοσιάδη”, ενώ παρακολούθησε μαθήματα μιούζικαλ με την διεθνούς φήμης Mary Hammond στο Royal Academy of music. Έχει στο ενεργητικό της σπουδαίες συνεργασίες, καθώς και παραστάσεις στα μεγάλα αρχαία ελληνικά θέατρα και σε διεθνείς συναυλιακές αίθουσες. Φέτος, ανοίγει τη νέα χρόνια με παραστάσεις στο Half Note από 4-7 Ιανουαρίου και μας ταξιδεύει στον “Έρωτα… όπως τότε” με τον Frank Sinatra, τον Cole Porter, την Τζένη Βάνου και άλλους καλλιτέχνες-δήμιους του έρωτα. Την συνοδεύει ο μαέστρος Γιώργος Παπαχριστούδης στο πιάνο και μαζί δίνουν ένα μοναδικό ρεσιτάλ με πρωταγωνιστή, φυσικά τον έρωτα!
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο maxmag, μιλήσαμε με τη Φωτεινή Δάρρα για την πορεία της στον χώρο της μουσικής, τις συνεργασίες της, τις σημαντικές στιγμές της, την μουσική παράσταση που θα δώσει στo Half Note, καθώς και για τον έρωτα του τότε και του σήμερα!
Επιμέλεια συνέντευξης: Ελίνα Ιωάννου
Πότε και πώς συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μουσική;
Τη μουσική δεν την αντιμετωπίζω σαν επάγγελμα, ακόμα και σήμερα. Είναι αυτό που αγαπώ να κάνω και αισθάνομαι αληθινά πολύ τυχερή που μπορώ! Από παιδί τραγουδούσα όμως ποτέ δεν έλεγα ότι θέλω να γίνω τραγουδίστρια. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως ενάντια στον τρόπο που μεγάλωσα. Ήμουν καλή μαθήτρια και ήθελα να γίνω αρχαιολόγος. Στα 18 μου πέρασα στο παιδαγωγικό και τότε αποφάσισα να σπουδάσω ηθοποιός. Ήταν κάτι που σκεφτόμουν τα δυο τελευταία χρόνια του σχολείου. Ίσως και να ήταν ανέκαθεν στο μυαλό μου. Σκεφτόμουν το θέατρο και το τραγούδι σαν να ήταν ένα. Όταν όμως άρχισα να σπουδάζω στη δραματική σχολή συνειδητοποίησα ότι στην Ελλάδα, παρόλο που είναι η μητέρα του αρχαίου Δράματος, το θέατρο και η μουσική δεν ανήκουν στον ίδιο κύκλο σπουδών. Απογοητεύτηκα… Πάντα στέκονταν όλοι στον τρόπο που τραγουδούσα. Έτσι ξεκίνησα να παίζω σε μουσικές παραστάσεις. Εκεί με εντόπισε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης και αργότερα ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Έτσι μπήκα δειλά δειλά στον χώρο του τραγουδιού, με πολύ σεβασμό στην ιστορία του και στους δημιουργούς. Σπούδασα μουσική στο εθνικό ωδείο και αργότερα μιούζικαλ στο Λονδίνο. Έτσι ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι μου στο τραγούδι.
Έχετε κάνει πολύ σημαντικές συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Μίκης Θεοδωράκης, Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου κτλ. Τι έχετε αποκομίσει από αυτές τις συνεργασίες;
‘Εμαθα πολλά για την τέχνη αλλά κυρίως, μέσα από την επαφή μου με μεγάλους δημιουργούς και τραγουδιστές, έμαθα τί σημαίνει να είναι κάποιος αληθινός καλλιτέχνης.
Ποια στιγμή στην καριέρα σας θεωρείτε σταθμό; Ποια ξεχωρίζετε και γιατί;
Είναι αρκετές οι στιγμές που ξεχωρίζω, που με στιγμάτισαν με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά…
Πρώτη ήταν αυτή που γνώρισα το Νίκο Μαμαγκάκη, έπειτα τη Βίκυ Μοσχολιού και τη Τζένη Βάνου. Η στιγμή που συνεργάστηκα με τον σπουδαίο τενόρο Rolando Villazon και με τον κορυφαίο του μιούζικαλ Ramin Karimloo. Όταν τραγούδησα στους Ολυμπιακούς αγώνες, στην Αγία Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη, στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κ.α
Στιγμές που με έκαναν να μάθω καλύτερα τη σκηνή, τον κόσμο και την τέχνη μου.

Ξεκινάτε την χρονιά στο Half Note με την παράσταση «Έρωτας όπως τότε», όπου θα ερμηνεύσετε τραγούδια από τον Σουγιούλ, τον Μαρούδα και τον Αττίκ μέχρι την Τζένη Βάνου, τον Cole Porter και τον Frank Sinatra! Τι να περιμένει το κοινό από αυτό το μουσικό ταξίδι;
Μουσικές διαδρομές στα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια που γράφτηκαν από το ’40 μέχρι σήμερα! Ο ΕΡΩΤΑΣ όπως ήταν κάποτε. Με τον υπαινιγμό, τη μυστικότητα, το ρομαντισμό, την ευαισθησία, την απόλυτη παράδοση, την καψούρα. Ο ΕΡΩΤΑΣ σε όλες του τις διαστάσεις σε ένα τρίωρο πιάνο φωνή με αλήθεια, χωρίς περιστροφές. Ελληνικά και ξένα τραγούδια που αγαπάμε όλοι!
Στο πιάνο έχω την τύχη να με συνοδεύει ο Γιώργος Παπαχριστούδης που είναι μέσα στους λίγους μουσικούς που μπορούν να παίξουν με την ίδια ευκολία απλώς τα πάντα! Μαζί τολμάμε να περνάμε από το ρετρό, στο νέο κύμα, τη τζαζ, το έντεχνο τραγούδι, τα fados μέχρι τη σημερινή αγγλοσαξονική ροκ και έντεχνη ποπ.
Τι σας γοητεύει σε αυτούς τους καλλιτέχνες;
Η αυθεντικότητά τους, η αλήθεια και το πάθος που κάνει οτιδήποτε άγγιξαν διαχρονικό!
Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος αυτών των τραγουδιών και καλλιτεχνών που «δένει» το μουσικό πρόγραμμα;
Μα φυσικά το μεγαλείο τους και η απόφαση να μιλήσουν για το πιο διαχρονικό συναίσθημα:τον έρωτα.
Ο τίτλος είναι «Έρωτας όπως τότε»… Πώς ήταν λοιπόν ο «έρωτας του τότε» και ποιες οι διαφορές του με τον «έρωτα του σήμερα»;
Το σήμερα έχει ανάγκη τη μαγεία του τότε. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τραγούδια που κάνουν σήμερα την μεγαλύτερη επιτυχία, είναι διασκευές παλιών τραγουδιών.
Το «γελάς» που είναι το καινούργιο μου τραγούδι είναι διασκευή ενός τραγουδιού του Κώστα Καπνίση σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη. Γράφτηκε το 1937 και πρώτοι το τραγούδησαν
Ο Τώνυ Μαρούδας και η Μαίρη Λω!
Ποιο μουσικό είδος θα λέγατε ότι εκφράζει περισσότερο το πνεύμα του έρωτα και γιατί;
Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όπως θα ακούσετε και στις βραδιές μας στο Half note. Σε όλα τα μουσικά είδη υπάρχει ο έρωτας…
Τα τραγούδια των καλλιτεχνών που θα ακούσει κανείς στην παράσταση αποτελούν επιτυχίες άλλων εποχών, που παραμένουν διαχρονικά. Θεωρείτε πως σήμερα υπάρχουν οι προοπτικές να γράφονται και να ερμηνεύονται τραγούδια που θα στιγματίσουν τη δική μας εποχή και θα ταξιδεύσουν στον χρόνο;
Φοβάμαι πως είναι μικρές οι ελπίδες..·
Σήμερα γράφονται τραγούδια για την αγορά. Παλιά γράφονταν τραγούδια για τους ανθρώπους. Είμαστε λίγοι όσοι επιμένουμε να μιλάμε με συναισθήματα και για συναισθήματα. Επικίνδυνο πράγμα στις μέρες μας!

Είστε αρκετό καιρό στον χώρο, ποια θετικά και ποια αρνητικά στοιχεία διακρίνετε σε αυτόν;
Όλα τα θετικά έχουν να κάνουν με τον κόσμο που συμμετέχει στις παραστάσεις, που αγαπάει την τέχνη αλλά και τους καλλιτέχνες και μας δίνει κουράγιο με την αγάπη του να συνεχίσουμε.
Τα αρνητικά έχουν να κάνουν με το σύστημα που ανεβάζει και κατεβάζει ανθρώπους με βάση το συμφέρον. Αυτό έχει ανάγκη από αναλώσιμα υλικά…
Κι όπως λέει και ο Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ στο ποίημά του «Η πρόσθεσις»:
«Aν ευτυχής ή δυστυχής είμαι δεν εξετάζω.
Πλην ένα πράγμα με χαράν στον νου μου πάντα βάζω —
που στην μεγάλη πρόσθεσι (την πρόσθεσί των που μισώ)
που έχει τόσους αριθμούς, δεν είμ’ εγώ εκεί
απ’ τες πολλές μονάδες μια. Μες στ’ ολικό ποσό
δεν αριθμήθηκα. Κι αυτή η χαρά μ’αρκεί».
Ποια εφόδια πρέπει να έχει ένας νέος καλλιτέχνης για να καθιερωθεί στο σύγχρονο μουσικό στερέωμα;
Σήμερα δεν ξέρω τί κάνει κάποιον να ξεχωρίσει. Ίσως το να «Φωνάζει» πολύ δυνατά . Αυτό τραβάει τα βλέμματα.
Όμως για να καθιερωθεί ένας καλλιτέχνης χρειάζεται αλήθεια, καθαρότητα και συνέπεια. Μόνο τότε τον εμπιστεύεται το κοινό στο μακρύ χρονικό διάστημα.
Τι εύχεστε για τη νέα χρονιά που μόλις ξεκινάει;
Να γίνουμε καλύτεροι όλοι μας. Να αγαπήσουμε περισσότερο και να αγαπηθούμε με πάθος. Να ωριμάσουμε και να μείνουμε πάντα παιδιά!
Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ στο HALF NOTE
“ ΈΡΩΤΑΣ… όπως τότε»
Από την Παρασκευή 4 έως την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου
Η Φωτεινή Δάρρα ανοίγει τη νέα χρονιά στο Half Note! «ΕΡΩΤΑΣ… όπως τότε»! Τραγούδια με γιορτινή κι ερωτική διάθεση από τον Σουγιούλ, τον Μαρούδα και τον Αττίκ μέχρι την Τζένη Βάνου, τον Cole Porter και τον Frank Sinatra!Με τη συνοδεία του μαέστρου της Γιώργου Παπαχριστούδη στο πιάνο, ερμηνεύει με όλη της την ενέργεια τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα ταξιδεύοντας μέσα στις δεκαετίες. Ένα μοναδικό ρεσιτάλ για δυο χέρια και μια φωνή. Μια συνύπαρξη που δεν πρέπει να χάσετε! Γιατί ο ΕΡΩΤΑΣ θέλει στυλ!
HALF NOTE JAZZ CLUB
Τριβωνιανού 17, Μετς
Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30
Είσοδος: 15 ευρώ (μπαρ), 20 ευρώ (Β΄ Ζώνη), 25 ευρώ (Α΄ Ζώνη)
*** την Δευτέρα 7/1 έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για
κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές
Προπώληση: www.viva.gr
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310
Μπορείτε να βρείτε τη Φωτεινή Δάρρα στους παρακάτω συνδέσμους:
Facebook:https://www.facebook.com/foteinidarra/
Instagram:https://www.instagram.com/foteini.darra