
Ο Χρήστος Ζωγράφος είναι ένας αναδυόμενος ζωγράφος που εκφράζεται μέσα από συμβολισμούς και σχήματα. Με εντελώς αντιρεαλιστική βάση προβάλει τα θέματά του μέσα από τη δύναμη των χρωμάτων. Εμφανές στο ύφος του έργου του η abstract τάση καθώς και η προσέγγιση των υλικών του με την αντίληψη της σχολής Bauhaus αφαιρούν από τα έργα του κάθε περιττό και προσδιορίζουν την ταυτότητα του έργου του.
Επιμέλεια συνέντευξης για το περιοδικό Maxmag: Άννα Ρω
Ο Χρήστος Ζωγράφος σε ποιο σημείο του χωροχρόνου οριοθετείται;
Γεννήθηκα το 1980 στην Λάρισα, πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός, με μεταπτυχιακή ειδίκευση σε έργα διαχείρισης περιβάλλοντος, και διεθνή αρθρογραφία στο τομέα των υποδομών.
Καλλιτεχνικά είμαι αυτοδίδακτος και δραστηριοποιούμαι ως mixed media artist τα τελευταία 10 χρόνια, μέλος του Saatchi art από το 2017 https://www.saatchiart.com/christos.zografos, ενώ είμαι και ιδιοκτήτης της online gallery “LineArt45” https://www.etsy.com/shop/LineArt45
Επηρεασμένος από ζωγράφους όπως ο Kandinsky, Klee, Albers, Pollock, Dali, Van Gogh, Mondrian… με συναρπάζουν τα γεωμετρικά σχήματα, οι συμμετρίες και οι συμβολισμοί. Στους συμβολισμούς μου δεν θα επέλεγα κάτι ρεαλιστικό αλλά θα προτιμούσα τον συμβολισμό μέσα από ένα χρώμα, μια κίνηση, ένα σχήμα, μια ελεύθερη φόρμα. Το ύφος μου είναι abstract, με έντονα στοιχεία της σχολής Bauhaus και της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής τάσης. Η θεματολογία βασίζεται στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, τον χωροχρόνο, το υποσυνείδητο και φυσικά τα προσωπικά μου βιώματα. Τα υλικά που χρησιμοποιώ στα έργα μου είναι κυρίως ακρυλικά χρώματα, color sprays, ακρυλικοί μαρκαδόροι, διάφορα λούστρα, stencils, φύλλα χρυσού κ.α. πάνω σε καμβά, ξύλο ή μέταλλο. Ως ζωγράφος, η σύνθεση και τα εικαστικά είναι το πάθος μου.
Έχω λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα ενώ τοιχογραφίες και πίνακές μου βρίσκονται σε διάφορα κτίρια και καταστήματα της Λάρισας καθώς και ιδιωτικές συλλογές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Λονδίνου. Έργα μου έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα πολιτιστικά περιοδικά της Ελλάδας.
Είμαι πατέρας δύο παιδιών από τα οποία αντλώ έμπνευση και φαντασία. Ζω και εργάζομαι στην Λάρισα.
Τι ήταν αυτό που έβαλε το πινέλο στα δάχτυλα σας;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι ν ’ασχολούμαι με χρώματα. Ζωγράφιζα σε ακουαρέλες, σε τοίχους, ρούχα, αντικείμενα, παντού… άρχισα να πειραματίζομαι με διαφορετικά υλικά, τεχνοτροπίες και χρώματα. Μέσα από την ζωγραφική τέχνη βρήκα την διέξοδο να οπτικοποιήσω τα συναισθήματά μου, τις εμπειρίες μου και να εξωτερικεύσω, φιλτράροντας μέσα από τα χρώματα, τα καθημερινά ερεθίσματα.
Η ενασχόληση με τη ζωγραφική είναι για σας ορμητήριο ή καταφύγιο;
Η ψυχοσυναισθηματική οπτική των έργων εξορισμού είναι πολύπλευρη. Σίγουρα είναι στιγμές που η τέχνη χρησιμοποιείται σαν ορμητήριο εκφράσεων άλλα και σαν καταφύγιο συναισθημάτων. Θεωρώ όμως ότι ταυτίζοντας διασταλτικά τις δυο έννοιες προσδίδεται η μέγιστη ελευθερία στην έκφραση του καλλιτέχνη.

Θέλετε να μας εξηγήσετε τι σημαίνει ο όρος «mixed media artist»;
Ο όρος “mixed media artist” μεταφράζεται όταν κάποιος καλλιτέχνης στα έργα του χρησιμοποιεί πολλά και διαφορετικά υλικά. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, το πρώτο σύγχρονο mixed media έργο τέχνης είναι το κολλάζ Still Life with Chair Caning του 1912 του Pablo Picasso, ο οποίοs χρησιμοποίησε χαρτί, ύφασμα, χρώμα και σχοινί προσδίδοντας ένα 3D αποτέλεσμα. Μέσα από την επιρροή και εξέλιξη ρευμάτων όπως ο Κυβισμός και ο Ντανταϊσμός, τα μεικτά μέσα αυξήθηκαν σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα με καλλιτέχνες όπως ο Χένρι Ματίς, ο Τζόζεφ Κορνέλ και άλλοι. Προσωπικά η δημιουργία μέσα από την επιλογή διαφορετικών υλικών είναι για μένα μία πρόκληση, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες έκφρασης στα έργα μου.
Γνωρίστε μας με το έργα σας. Τις περιόδους που θα το διακρίνατε καθώς και τις θεματικές που σας έχουν απασχολήσει.
Θα έλεγα πως τα έργα μου χωρίζονται σε διάφορες περιόδους. Με συναρπάζουν οι γεωμετρίες, οι συμβολισμοί, τα διαφορετικά υλικά, η έκφραση μέσα από τα σχήματα. Στα έργα μου δεν θα επέλεγα να εκφραστώ ρεαλιστικά άλλα αφαιρετικά και με ένταση μέσα από ένα σχήμα, μια κίνηση, ένα χρώμα, μια ελεύθερη φόρμα. Σίγουρα η Abstract τάση μονοπωλεί, αλλά υπάρχουν και έντονες επιρροές της Μπάουχαους σχολής και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στα έργα μου.
Οι πηγές της έμπνευσής μου είναι η ψυχοσυναισθηματική πλευρά του ανθρώπου, ο χωροχρόνος, το υποσυνείδητο και σίγουρα οτιδήποτε βιωματικό. Τεράστια πηγή έμπνευσης αποτελούν τα παιδιά μου, εκεί όπου η φαντασία φτάνει στο πικ της. Ένα συνονθύλευμα τελικά όλων των παραπάνω δίνει το προσωπικό καλλιτεχνικό στίγμα μου.
Σας έχει ποτέ ένα έργο παρασύρει ώστε να παρεκκλίνετε από την πρώτη σκέψη σας γι` αυτό;

Η ζωγραφική τέχνη είναι μια μορφή επικοινωνίας, αφού δημιουργείται με το χέρι, το συναίσθημα και το νου. Βέβαια στην καλλιτεχνική δημιουργία κυριαρχεί το υποκειμενικό, ο αυθορμητισμός, και φυσικά η έμπνευση, έννοιες που δεν μπαίνουν σε κανόνες. Η ζωγραφική δεν είναι απαραίτητα ωραία. Δεν είναι κατακριτέο και άσχημο ότι δεν καταλαβαίνουμε. Κινήματα όπως ο εξπρεσιονισμός ο σουρεαλισμός, και ο ντανταϊσμός απαιτούν ειδική προεργασία και προσέγγιση. Πολλές φορές περνάνε μηνύματα που δεν αποκρυπτογραφούνται με την πρώτη ματιά. Μου έχει συμβεί σε πίνακες του Νταλί, του Καντίνσκυ, του Βαν Γκογκ, του Πόλλοκ και άλλων… αναλόγως της διάθεσης και της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης να μου βγάζουν διαφορετικά συναισθήματα από τις πρώτες εντυπώσεις που είχα γι’ αυτούς.
Ποιο έργο σάς έχει καθηλώσει ως σήμερα και ποιο θα θέλατε να είχε τη δική σας υπογραφή;
Σίγουρα δεν θα μπορούσα να διαλέξω ένα, είναι πάρα πολλά σπουδαία έργα που με έχουν καθηλώσει. Ενδεικτικά όμως θα μπορούσα να αναφέρω έργα που με στιγμάτισαν, με κατεύθυναν και γενικότερα δώσανε μια διαφορετική οπτική στην κοσμοθεωρία μου, αυτά είναι η εμμονή της μνήμης του Dali, η γκουέρνικα του Picasso, η κραυγή του Mουνκ όπως επίσης και η ελευθερία της άυλης φόρμας που εκφράζεται μέσα από τα έργα του Πόλλοκ.
Η ζωγραφική είναι κατεξοχήν εξωστρεφής τέχνη. Θεωρείτε ότι είναι επαρκής η έκθεση έργων σε γκαλερί για να επικοινωνήσει με τον κόσμο;
Λόγω πανδημίας καταλαβαίνετε ότι οι εκθέσεις πλέον αναβάλλονται η μια μετά την άλλη. Άλλωστε τι νόημα έχει μια έκθεση με όριο 9 ατόμων… Γενικότερα και υπό κανονικές συνθήκες θεωρώ πως η έκθεση ζωγραφικών έργων σε γκαλερί είναι η ελάχιστη προβολή και επικοινωνία που μπορεί να έχει κάποιος καλλιτέχνης. Βέβαια χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις online γκαλερί, αυξάνει κατά πολύ την επικοινωνία του κόσμου με τον καλλιτέχνη και την αλληλεπίδραση με τα έργα του. Συνεπώς θεωρώ, πως χρόνο με τον χρόνο φθίνει το στυλ των “real time” εκθέσεων σε γκαλερί και αντικαθίσταται μέσα από την ηλεκτρονική του έκδοση.
Ποιο στόχο έχει για το μέλλον ο Χρήστος Ζωγράφος;
Τα μελλοντικά σχέδια μου είναι η διοργάνωση ατομικής έκθεσης στην Αθήνα σε συνεργασία με την γκαλερί “artnumber23”, εφόσον το επιτρέψουν τα περιοριστικά μέτρα στην χώρα μας. Δυστυχώς η συγκεκριμένη κίνηση αναβλήθηκε λόγω πανδημίας και αναγκαστικά είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων. Επίσης, σε συνεργασία με τον γλύπτη/ιδιοκτήτη της γκαλερί “everythinginart” στην Αθήνα, ξεκίνησε η λειτουργία της LineArt45, προσωπικής online gallery, μέσω της διεθνής πλατφόρμας etsy. https://www.etsy.com/shop/LineArt45

Εάν δεν ακολουθούσατε τη ζωγραφική τέχνη που θα διοχετεύατε τη δημιουργικότητά σας;
Μια άλλη διέξοδος εκτόνωσης της δημιουργικότητάς μου, εκτός της ζωγραφικής θα ήτανε σίγουρα η μουσική. Άλλωστε όταν δημιουργώ τα έργα μου η μουσική με ακολουθεί, με συνοδεύει, με καθοδηγεί. Βέβαια έχοντας ασχοληθεί και στο παρελθόν ερασιτεχνικά με την κιθάρα θεωρώ ότι το κενό της ζωγραφικής θα το κάλυπτα με αυτόν τρόπο.
Θα μπορούσε να συμπίπτει το αγαπημένο σας χρώμα με μια λέξη – αξία – σύμβολο;
Σίγουρα μου αρέσει να ζωγραφίζω με έναν “καθαρότερο” τρόπο, αποβάλλοντας οτιδήποτε το περιττό. Στα έργα μου εκφράζομαι μέσα από μια άυλη φόρμα και έτσι νιώθω ελεύθερος, αν έδινα ένα χρώμα στην λέξη ελευθερία θα έδινα το ουράνιο μπλε, ένα εσωστρεφές χρώμα προσδίδοντας έτσι και ένα αίσθημα γαλήνης. Σαν σύμβολο θα διάλεγα τo τρίγωνο το οποίο θεωρώ σαν το πλέον κατάλληλο για να μεταφέρει μια εσωτερική δόνηση στον θεατή μέσα από ένα πνευματικό άρωμα που διαθέτει.
Το φωτογραφικό υλικό παραχώρησε στο περιοδικό από το προσωπικό του αρχείο ο Χρήστος Ζωγράφος. Τον ευχαριστούμε πολύ

