Ο Τίμος Ζαχαράτος είναι παθιασμένος με τη δουλειά του ενώ παράλληλα φέρνει τη δημιουργικότητά του και την εφευρετικότητά στην κουζίνα του .Όμως πέρα από αυτό, ο Τίμος Ζαχαράτος είναι ειλικρινής και επιθυμία του είναι να παρέχει μια εξαιρετική γευστική εμπειρία στους πελάτες του.
Επιμέλεια συνέντευξης; Βασιλική Ευάγγελου-Παπαθανασίου
Πες μας για το πώς γεννήθηκε η επιθυμία για τη μαγειρική στον Τίμο Ζαχαράτο.
Η μαγειρική πηγάζει μέσα σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά…Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι που μας φέρνει όλους πιο κοντά από τα παιδικά μας κιόλας χρόνια.Ένα οικογενειακό τραπέζι,ένα γεύμα με αγαπημένα πρόσωπα.Εγώ μέσα από την μαγειρική μπορούσα να παραμένω αγνός και δημιουργικός σκεπτόμενος όλα τα παραπάνω.
Η Γαλλία και η γαστρονομία της πόσο έχει επηρεάσει τον Τίμο Ζαχαράτο;
Η Γαλλία είναι η μεκκα της γαστρονομίας.όλα εκεί ξεκίνησαν.Δεν υπάρχει μαγειρας στον κόσμο που να μην επηρεάστηκε ή να μην εξελίχτηκε μέσα από αυτην.
Ποιο πιάτο σου κλέβει τις εντυπώσεις στο μαγαζί σου Τίμο;
Είναι ένα μεγάλο δίλλημα για κάθε μάγειρα να απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.Κάθε πιάτο είναι σαν παιδί μου…όλα τα θεωρώ ιδιαίτερα πραγματικά!
Επειδή δε μπορούμε να δοκιμάσουμε τη γεύση της κουζίνας σου, δώσε μας κάποιες εικόνες από αυτή.
Η βάση της κουζίνας μου έχει να κάνει με το συναίσθημα.νομίζω η επιτυχία σε ένα πιάτο βρίσκεται στην απλότητα με έντονο στοιχείο την γεύση…λατρεύω να δουλεύω πάνω στην μεσογειακή κουζίνα παντρεύοντας την με υλικά από την Ασία.
Οι σεφ μεταξύ τους γιατί ανταγωνίζονται;
Δεν θεωρώ ότι είναι θέμα των σεφ.Ο ανταγωνισμός υπάρχει παντού.Σε ένα γραφείο, μια ομάδα, στο θέατρο.Είμαι της άποψης πως αν κάποιον πρέπει να ανταγωνιστούμε είναι τον εαυτό μας από το χθες, προσπαθώντας να τον κάνουμε καλύτερο σήμερα.
Ποιο υλικό θεωρείς αναντικατάστατο;
Το σκόρδο και το ελαιόλαδο νομίζω είναι Αναντικατάστατα
Ποια κουζίνα προτιμάς Τίμο;
Είμαι παιδί της γαλλικής κουζίνας.Αγαπάω την φιλοσοφία τους.Δουλεύοντας στο Παρίσι έμαθα το ότι κάθε υλικό έχει ζωή πριν κάνει τον κύκλο του καθώς έρχεται στα χέρια μας πρέπει να το σεβαστούμε ισάξια είτε είναι σκόρδο είτε είναι τρούφα
Θα πήγαινες να δείξεις μια τεχνική σου στο master chef;
Θα πήγαινα να δείξω κάποια τεχνική σίγουρα.Όσοι δηλώνουν συμμετοχή πάνε με απώτερο σκοπό να μάθουν και εμένα είναι χαρά μου να μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου
Το κοινό είναι ανοιχτό στις μαγειρικές προκλήσεις;
Το κοινό τα τελευταία χρόνια θα έλεγα είναι πολύ θετικό στην αποδοχή του κάτι διαφορετικού.Μεγάλο ρόλο έχει παίξει φυσικά το γεγονός ότι οι νεότερες γενιές ταξιδεύουν,βλέπουν νέες κουζίνες και πάνω από όλα ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Fine dining company.Τι ακριβώς είναι και ποιος ο ρόλος σου εκεί Τίμο;
Είναι η εταιρία που δημιουργήσα τον τελευταίο χρόνο.Σκοπός της εταιρίας είναι η δημιουργία μενού για κέντρα εστίασης και η στήριξη τους ώστε να είναι βιώσιμη η επιχείρηση τους.Το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης αναλάμβανει private catering.
Η μαγειρική είναι για σένα όλη σου η ζωή;Έχεις προσωπικό χρόνο;Τι κάνεις τότε;
Τον ελεύθερο μου χρόνο, όταν υπάρχει αυτός μου αρέσει να τον περνάω με τον σκύλο μου.είναι η πιο όμορφη στιγμή της ημέρας μου.Επίσης λατρεύω το διάβασμα.
Ο Τίμος Ζαχαράτος μαγειρεύει στο σπίτι του;
Δεν βρίσκω χρόνο να μαγειρέψω για εμένα.πολύ σπάνια.θα μαγειρέψω μόνο αν θελήσω να κάνω κάποια τεχνική.
Ποιο μυστικό πρέπει να ξέρει κάποιος για να κάνει νόστιμα πιάτα;
Θα πρέπει να έχει αγάπη για το φαγητό.Η καλύτερα θα πρέπει να βάλει σώμα και ψυχή για να φάνε καλα οι συνδαιτημόνες του.Αν κάνει αυτό, θα έχει καταφέρει να μαγειρέψει υπέροχα.
Ποιο πιάτο σου θα σύστηνε ο Τίμος Ζαχαράτος για ένα πρώτο ραντεβού;
Στο πρώτο ραντεβού θα συστηνα νομίζω ένα πιάτο μου που είναι λαυράκι σε μια μπαλοτίνα με λεμονόχορτο κι μπεζέλι.
Ευχαριστούμε πολύ τον Τίμο Ζαχαράτο για το φωτογραφικό υλικό.
Instagram του Τιμου Ζαχαράτου εδώ