
Όλοι μας έχουμε βρεθεί λίγο-πολύ σε διάφορα μεζεδοπωλεία ανα την Ελλάδα και θεωρώ πως ένα εκ των κορυφαίων αλλά και αμφιλεγόμενο, ως προς τον τρόπο που φτιάχνεται, πιάτο, είναι η τηγανιά. Την τηγανιά που θα την συνοδεύσει ένας μεγάλος κατρούτσος με ένα ωραίο ξηρό κρασί ή μια παγωμένη καράφα με τσικουδιά, την συναντάμε σε κάθε μαγαζί και έτσι πρέπει, με διαφορετικό τρόπο παρασκευής, ανάλογα με το γαστρονομικό γούστο και μεράκι του εκάστοτε μάγειρα. Σήμερα λοιπόν θα “μεζεδίασουμε” μαζί, που έλεγε και η γιαγιά μου, με αυτό τον εκπληκτικό μεζέ, μέσα από μια συνταγή δική μου, που είχα φτιάξει κάποτε σε ένα φίλο μου βοσκό στην Πάρνηθα, βράδυ χειμώνα, με πολύ κρασί και πολύ ρεμπέτικο.
Για 2 άτομα
Υλικά:
500 γρ χοιρινό λαιμό κομμένο σε κύβους
10 γρ δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
2 κοκκάρια(μικρά κρεμμυδάκια) ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρασοπότηρο ούζο,με γλυκάνισο
1 κουταλιά του γλυκού μέλι
1 κουταλιά του γλυκού χοντρό μαύρο πιπέρι σπασμένο
2 κουταλιές κοφτές του γλυκού αλάτι
Μισή κουταλιά του γλυκού σουμάκ (ανατολίτικο μπαχαρικό)
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας
100 γρ φέτα
Παρασκευή:
Αφήνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει, και έπειτα ρίχνουμε το λάδι να αρχίσει να ζεσταίνεται. Μόλις γίνει αυτό, ρίχνουμε το κρέας, και το σοτάρουμε έως ότου πάρει χρώμα σε μέτρια φωτιά. Κατόπιν, ρίχνουμε, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαραθούν και να γλυκάνουν. Αφού γίνει αυτό, ρίχνουμε το μέλι για να καραμελώσει το μείγμα και αμέσως μετά το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι, το σουμάκ και τον χυμό ντομάτας, και περιμένουμε να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε καυτό, με σπασμένη φέτα από πάνω και φυσικά με συνοδεία από μία καλή τσικουδιά ή ένα καλό κρασί.
Καλή σας απόλαυση!