Το παρόν άρθρο
Το παρόν άρθρο με τίτλο Διατροφή εγκύου και νευροανάπτυξη απογόνων θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα για τη σχέση μεταξύ της μητρικής διατροφής και του κινδύνου εκδήλωσης ΔΕΠΥ και ΔΑΦ στα παιδιά.
Η προγεννητική διατροφή της μητέρας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στη νευροανάπτυξη των απογόνων.
Τα ερευνητικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η προγεννητική διατροφή της μητέρας μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην εκδήλωση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Διατροφή εγκύου και νευροανάπτυξη απογόνων
Η έρευνα
Παρά τον υψηλό επιπολασμό των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο κενό στις κλινικές μελέτες που διερευνούν την επίδραση της μητρικής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη νευροανάπτυξη του παιδιού. Η κλινική μελέτη των Horner και των συνεργατών (2024) εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών στην εγκυμοσύνη και των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, καθώς επίσης και των συμπτωμάτων τους, σε ένα μεγάλο δείγμα παιδιών ηλικίας 10 ετών.
Κύρια ευρήματα
«Βρήκαμε ότι 15 από τους 43 μεταβολίτες συνδέονταν ιδιαίτερα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ΔΕΠΥ. Πολλοί από αυτούς τους μεταβολίτες προέρχονται από τη διατροφή και παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες – παράγοντες που θεωρείται ότι είναι κρίσιμοι στην πρώιμη νευροανάπτυξη», λέει ο David Horner.
Είναι επαρκείς οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις προς τις εγκύους;
Σύμφωνα με τον David Horner, αυτή η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το εάν οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για τις εγκύους είναι επαρκείς. Στη Δανία, οι διατροφικές συστάσεις για τις έγκυες γυναίκες αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτές για τον γενικό πληθυσμό, δίνοντας έμφαση σε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια αντί για κόκκινο κρέας.
«Γνωρίζουμε ότι οι διατροφικές απαιτήσεις αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η μελέτη μας υπογραμμίζει πόσο σημαντική είναι η διατροφή για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ενώ η Σκανδιναβική δίαιτα θεωρείται συχνά υγιεινή, τα ευρήματα μας δείχνουν ότι πολλές έγκυες γυναίκες ακολουθούν μία διατροφή που θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί για να υποστηρίξει καλύτερα την ανάπτυξη του παιδιού τους».
«Αυτή η μελέτη εγείρει το ερώτημα εάν οι υπάρχουσες διατροφικές συστάσεις ακολουθούνται επαρκώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εάν έχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού», λέει ο David Horner.
Advertising
Προσθέτει ότι η μελέτη όχι μόνο καταδεικνύει μια συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου εκδήλωσης ΔΕΠΥ, αλλά παρέχει επίσης πληροφορίες για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και ομάδες τροφίμων που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
Συμπεράσματα
Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης και παρέχουν ισχυρή υποστήριξη για στοχευμένες προγεννητικές διατροφικές παρεμβάσεις για την πρόληψη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά.