
Όταν πρόκειται για πρωτεϊνικές πηγές, σκεφτόμαστε το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα φασόλια κ.ο.κ. Τι γίνεται όμως με τα φρούτα; Αυτοί οι 6 τύποι φρούτων περιέχουν μια εκπληκτική ποσότητα πρωτεΐνης, έτσι ώστε μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη των μυών.
Οι πρωτεΐνες υποστηρίζουν την ανάπτυξη των μυών, θεωρούνται δοσομετρητές λίπους και ταυτόχρονα παρέχουν μακρύ κορεσμό. Το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, το tofu και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα όσπρια, τα καρύδια και οι σπόροι, είναι γνωστές πηγές πρωτεΐνης. Επομένως, τα φρούτα δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο κορυφαίων πηγών πρωτεϊνών.
Για να αναφέρουμε ένα τρόφιμο ως πηγή πρωτεΐνης, μια μερίδα πρέπει να περιέχει πάνω από 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα φρούτα και τα λαχανικά μας παρέχουν πρωτεΐνες, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Περιέχουν υδατάνθρακες με τη μορφή φρουκτόζης και γλυκόζης.
Ωστόσο, αν θέλετε να συμπληρώσετε τις πρωτεϊνικές σας ανάγκες με φρούτα, θα πρέπει να καταφύγετε στις ακόλουθες ποικιλίες. Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, περιέχουν εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες!
- Δαμάσκηνα. Τα 100 γραμμάρια περιέχουν 2-2,4 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο από 1/4 του φλιτζανιού (40-50 γραμμάρια) την ημέρα, επειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φρουκτόζη. Κατά την ξήρανση των δαμάσκηνων, πολλά θρεπτικά συστατικά χάνονται, αλλά η περιεκτικότητα σε σάκχαρα διατηρείται.
- Αποξηραμένα κεράσια. Πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αλλά δυστυχώς και σε υδατάνθρακες και ζάχαρη. Η ίδια αρχή με τα αποξηραμένα δαμάσκηνα ισχύει και για τα κεράσια. Ωστόσο, είναι τέλεια ως σνακ μεταξύ των γευμάτων ή μετά την άσκηση – καθώς και 2,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια που περιέχονται στα αποξηραμένα κεράσια. Επιπλέον, τα γλυκά φρούτα θεωρούνται αντιφλεγμονώδη και παρέχουν επιπλέον ενέργεια.
- Γκουάβα (Guava) . Το Guava έχει εκπληκτικά γλυκιά γεύση και προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά, ίνες και πρωτεΐνες. Μισό φλιτζάνι γκουάβα περιέχει 2,1 γραμμάρια πρωτεΐνης.
- Βερίκοκα. Τα βερίκοκα περιέχουν κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς είναι πλούσια και σε πρωτεϊνη (τουλάχιστον 1,1 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια φρούτου).
- Σταφίδες. Οι σταφίδες είναι μια καλή χορτοφαγική πηγή σιδήρου, φυτικών ινών και καλίου. Αν και περιέχει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, ανήκει επίσης στα φρούτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
Εκτός του ότι τα παραπάνω φρούτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, γεγονός που τα κάνει κατάλληλα και για χορτοφάγους, μπορούν να συνδυαστούν άψογα με το γιαούρτι, τα δημητριακά ή και ως σνακ και να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα διατροφής για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.