Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Miss Violence: Η αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας

O Αλέξανδρος Αβρανάς, μετά το Without (2008), επανέρχεται με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία. Το Miss Violence, ένα συγκλονιστικό δράμα, το οποίο απέσπασε τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Επίσης ο πρωταγωνιστής, Θέμης Πάνου, τιμήθηκε με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας Volpi Cup για την απίστευτη ερμηνεία του. Η ταινία διαδραματίζεται στην Eλλάδα και συγκεκριμένα θα παρακολουθήσουμε, τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν σε μία πατριαρχική οικογένεια.

Σενάριο

Την ημέρα των γενεθλίων της η εντεκάχρονη Aγγελική, θα πέσει στο κενό από το μπαλκόνι του σπιτιού της. Πριν πηδήξει στο κενό θα ζωγραφιστεί ένα περίεργο χαμόγελο στο προσωπό της. Η αστυνομία θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την αιτία, που οδήγησε την μικρή Αγγελική σε αυτή την οδυνηρή απόφαση. Παράλληλα η κοινωνική πρόνοια επισκέπτεται το σπίτι, που αναζητά απαντήσεις, αλλά όλα μοιάζουν ιδανικά. Ο πατέρας φροντίζει να μην λείπει τίποτα σαν ένας καλογυαλισμένος κόσμος.

Ο μικρός αδερφός της Αγγελικής αποκαλύπτει από δικό του λάθος, κάποια σκοτεινά μυστικά της οικογένειας. Η φαινομενικά παραμυθένια ζωή αρχίζει σταδιακά να γίνεται θρύψαλα. O προστάτης πατέρας είναι και δυνάστης ταυτόχρονα. Με την χρησιμοποίηση της ψυχολογικής αλλά και σωματικής βίας επιβάλλει την θελησή του. Η όμορφη, παγωμένη και χαμογελαστή εισαγωγή του Miss Violence μετατρέπεται στην συνέχεια σε μία μακάβρια πραγματικότητα..

Κριτική

Οι ερμηνείες στο Miss Violence είναι εξαιρετικές και πειθαρχημένες. Δεν ξεφεύγουν καθόλου ώστε να καταλήξουν απλές και γραφικές. Όλοι οι ηθοποιοί κινούνται σαν μαριονέτες στα χέρια του σκηνοθέτη. Από τον διαταραγμένο πατέρα που ασκεί την εξουσία, μέχρι την έφηβη κόρη καλυμμένη με ένα μανδύα αδιαφορίας και απάθειας. Στις ματιές των πρωταγωνιστών, μέσα από την κάμερα, ζωγραφίζεται η ένταση που υποβόσκει στην οικογένεια. Επιπλέον μέσα από αυτές τις εκπληκτικές ερμηνείες, περνάει όλη η αγωνία για εξιλέωση των μελών της οικογένειας στον θεατή.

Η σκηνοθετική άποψη του Αλέξανδρου Αβρανά είναι μοναδική. Οι κάμερες είναι παντού τοποθετημένες με σκοπό την αφήγηση του σεναρίου και όχι σαν μέσο παρέμβασης στην αρχή. Όσο προχωράει η πλοκή της ταινίας όμως οι κάμερες δεν μένουν αμέτοχες. Ακολουθούν παντού τους ήρωες προς τον επώδυνο δρόμο του εξιλασμού. Τα φωτογραφικά κάδρα, τα κλειστοφοβικά πλάνα και το σοκαριστικό φινάλε συμπληρώνουν τα κομμάτια του παζλ με το αποτέλεσμα να είναι αποθεωτικό.

Να την δω

Το Miss Violence είναι μία ταινία για γερά στομάχια. Χωρίς αμφιβολία θα διχάσει πολλούς θεατές και θα χρειαστεί να βάλετε στον προϋπολογισμό αρκετές ώρες για καφέ και συζήτηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αλεξάνδρος Αβρανάς μας παρουσιάζει με ρεαλιστικό τρόπο, τα μυστικά που κρύβει μία οικογένεια μόλις κλείσει η πόρτα πίσω της. Με άλλα λόγια, βλέπουμε την αληθοφανή απεικόνιση μίας μικρογραφίας της κοινωνίας που ζούμε αλλά από διαφορετική οτπική γωνία. «Αυτό που θέλει να πει η ταινία είναι πολύ απλά ότι συμβαίνουν πάρα πολλά πράγματα στον γύρω κόσμο, ακόμη και στο δίπλα διαμέρισμα και κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να κάνει κάτι για αυτό» τονίζει ο Αλέξανδρος Αβρανάς.

Δείτε το τρέιλερ :

Ταινίες, ταινίες και πάλι ταινίες. Μόνος ή με παρέα. Από κωμωδία μέχρι σπλατεριά. Αγαπημένος ηθοποιός Denzel Washington. Αγαπημένη ταινία Μan on fire. Αγαπημένη ατάκα “What we do in life echoes in eternity.” – Maximus, “Gladiator”.

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Γυναίκες δημιουργοί λάμπουν στο 9ο Φεστιβάλ WIFT GR!

  Το 9ο Φεστιβάλ WIFT GR, με θέμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο», επιστρέφει για…

Κινηματογράφος

Bugonia – Ο Λάνθιμος είναι δικαίως αγανακτισμένος

Ο Λάνθιμος στήνει ένα σκοτεινό παραμύθι για τη συντέλεια του κόσμου και την αυτοκαταστροφική φύση…

Κινηματογράφος

Το Black Phone 2 πιο πολύ κουράζει…παρά τρομάζει

Το The Black Phone 2 μιμείται μάλλον αποτυχημένα τη στοιχειωτική ατμόσφαιρα της πρώτης ταινίας, δοκιμάζοντας…

Κινηματογράφος

5 σκηνές αυτοσχεδιασμού που παρέμειναν στη ταινία

Σινεμά χωρίς σενάριο γίνεται; Όχι ακριβώς, αλλά μερικές φορές οι πιο αξέχαστες στιγμές γεννήθηκαν από…

Κινηματογράφος

3 ελληνικά διαμαντάκια στο TIFF66

Το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (TIFF66) είχε μια ενέργεια περίεργη, σχεδόν χαοτική. Ήταν μια γιορτή…

Κινηματογράφος

The Panic in Needle Park: Η καταθλιπτική πλευρά της ζωής

Το The Panic in Needle Park είναι μια αμερικανική δραματική ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία…

Κινηματογράφος

La Chinoise: Όταν ο Godard συναντά Mao, Brecht και Dostoevsky

Το La Chinoise του Jean-Luc Godard αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και απαιτητικές ταινίες…