Διαζύγιο: Η επίδρασή του στα παιδιά

https://eramoulaki.gr

Χωρισμός γονέων…

Είναι άραγε προτιμότερο ένα παιδί προσχολικής ή και εφηβικής ηλικίας να ζει καθημερινά σε ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον ή να ζει με την απουσία του ενός γονέα; Πότε η ανάπτυξή του, νοητική και συναισθηματική, θεωρείται άραγε πιο υγιής; Στις μέρες μας, λοιπόν, δεν είναι πλέον λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων-γονέων που είτε λόγω έλλειψης υπομονής είτε λόγω εντάσεων και καθημερινών συγκρούσεων είτε για πολλούς και για διάφορους λόγους ακόμα, ωθούνται στην απόφαση του διαζυγίου χωρίς ενδεχομένως να υπολογίζουν ούτε στο ελάχιστο τα μοναδικά πλάσματα που δεν φταίνε αλλά βιώνουν στο έπακρο την κατάσταση αυτή…τα παιδιά τους!

Τα παιδιά, λοιπόν, που έχουν βιώσει το χωρισμό και το διαζύγιο των γονέων τους, ενδέχεται μελλοντικά να αναπτύξουν πολλά και διάφορα προβλήματα: ίσως να εμφανίσουν παραβατικές συμπεριφορές, είτε ακόμα και προβλήματα συμπεριφοράς και ομιλίας με τους γύρω τους. Αισθάνονται τις περισσότερες φορές μοναξιά, υπεύθυνα για τον χωρισμό των γονιών τους και προσπαθούν να εκτονώσουν πιθανόν τον θυμό και τη συσσωρευμένη στεναχώρια τους με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, ο οποίος συνήθων είναι άσχημος και παραβατικός.

Η ασφάλεια που παρέχεται στα παιδιά που μεγαλώνουν φυσιολογικά σε μια οικογένεια και με τους δύο γονείς τους, είναι δυστυχώς απούσα στα παιδιά των χωρισμένων γονέων, γεγονός που τους δημιουργεί ανασφάλειες και έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους ανθρώπους και την κοινωνία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά των χωρισμένων γονιών εμφανίζουν ξαφνικά ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις στα σχολικά τους μαθήματα, με αποτέλεσμα να δείχνουν με αυτόν τον τρόπο ότι αδιαφορούν απέναντι στις μελλοντικές τους επιδιώξεις, γεγονός που τις περισσότερες φορές αποτελεί και ένα είδος αντίδρασης απέναντι στο διαζύγιο των γονιών τους. Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών βρίσκει καταφύγιο σε «ψεύτικους» τρόπους παρηγοριάς, όπως είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ ή ακόμη και η συντροφιά διαδικτυακών «φίλων» που τους ωθούν όλο και περισσότερο στο βάλτο της ανασφάλειας και την αντικοινωνικότητας.

Ακόμη, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και προβλήματα κατάθλιψης, έντονης μοναξιάς και μελαγχολίας καθώς είναι έντονο το αίσθημα φόβου για την πιθανή εγκατάλειψη και του γονέα που έχει παραμείνει ακόμα σπίτι. Τέλος, συχνά είναι και τα φαινόμενα σωματοποίησης του άγχους και της στεναχώριας που έχουν βιώσει λόγω των δύσκολων αυτών καταστάσεων, σε μορφή πονοκεφάλων, αϋπνίας, εφιαλτικών ονείρων ή πόνων στην κοιλιά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Έτσι, λοιπόν, οφείλουμε σαν ενήλικες να προστατεύουμε τις αθώες ψυχές των παιδιών με οποιοδήποτε προσωπικό κόστος. Οφείλουμε να είμαστε αρκετά ώριμοι και σκεπτόμενοι μόλις αποφασίσουμε να φέρουμε στον κόσμο ένα παιδί και υποχρεωμένοι να μην τραυματίσουμε ποτέ την αθώα του ψυχή! Οφείλουμε να πλάσουμε συναισθηματικά υγιή παιδιά και όχι συναισθηματικά κατεστραμμένα!

Μαθηματικός, με ειδίκευση στη βιοστατιστική, αγαπώ τη δουλειά μου ως εκπαιδευτικός αφού μέσα από τα παιδιά και τους μαθητές μου μαθαίνω κι εγώ πολλά πράγματα για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις και την ψυχολογία!! Επιχειρώ, λοιπόν, στον ελεύθερό μου χρόνο να μοιραστώ μερικά από αυτά που αντλώ μαζί σας. <3 Λατρεύω την ηρεμία της φύσης και αγαπώ καθετί μικρό που ευχαριστεί την ψυχή μου. Το γράψιμο βρήκα ότι με αποφορτίζει και εκφράζει την προσωπική ματιά μου σε πολλά ζητήματα που μένουν σιωπηλά.

Περισσότερα από τη στήλη: Ψυχολογία

Ψυχολογία

Συναισθηματικές Αντιδράσεις: Fight, Flight, Freeze

Το «fight–flight–freeze» με απλά λόγια  H φυσιολογική αντίδραση του σώματος και του νου απέναντι σε…

Ψυχολογία

Η γυναικεία ματαιοδοξία: Καθρέφτης ή παγίδα;

Η ματαιοδοξία δεν είναι προνόμιο των γυναικών. Όμως στις γυναίκες παίρνει μια μορφή πιο σύνθετη,…

Ψυχολογία

Η ψυχολογία του πόνου: Πώς ο εγκέφαλος “μεταφράζει” τη σωματική εμπειρία

Ο πόνος είναι κάτι που όλοι έχουμε βιώσει, αλλά λίγοι κατανοούμε πραγματικά. Συνήθως τον αντιλαμβανόμαστε…

Ψυχολογία

Ανάμεσα στην Αγάπη και την Επιβεβαίωση: Η Ψυχολογία της Επιθυμίας, του Φλερτ και της Απιστίας στην Εποχή του Digital Flirting

Όταν η αγάπη δεν αρκεί Ζούμε στην εποχή που η αγάπη έχει Wi-Fi.Οι σχέσεις δεν…

Ψυχολογία

Η Καταπίεση των Γονέων προς τα Παιδιά και το Αποτύπωμά της στην Ενήλικη Ζωή – Όταν η αγάπη μπερδεύεται με τον έλεγχο

Όταν η αγάπη μπερδεύεται με τον έλεγχο Η σχέση γονέα και παιδιού αποτελεί τον θεμέλιο…

Ψυχολογία

Αυτοκτονία & Μη Αυτοκτονικός Αυτοτραυματισμός (NSSI): Αιτίες, κίνδυνοι, πρόληψη, θεραπεία και υπεύθυνη κάλυψη

Τι είναι – Πόσοι – Γιατί Η αυτοκτονία και NSSI δεν είναι σπάνια ούτε μονοδιάστατα…

Ψυχολογία

Η σιωπηλή ακύρωση του ψυχικού πόνου

  Φωτογραφία από MART PRODUCTION : https://www.pexels.com/el-gr/photo/7277896/ Ας σκεφτούμε το εξής: είσαι με έναν φίλο/-η…