Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Διαταραχή ελλειματικής προσοχής στην σχολική ηλικία

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) γνωστή και ως υπερκινητικό σύνδρομο, είναι η συνηθέστερη νευροσυμπεριφορική διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Τα πυρηνικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ είναι η απροσεξία, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα, που εξελίσσονται και αλλάζουν με την ωρίμανση του ατόμου.

Συχνά εμφανίζουν μειωμένη προσοχή, υπερκινητικότητα και παρορμητική συμπεριφορά, η οποία είναι πιο έντονη σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, δυσκολία στη συγκέντρωση και στην προσοχή, δυσκολία στον έλεγχο παρορμήσεων. Ειδικότερα, στη σχολική ηλικία που οι απαιτήσεις αυξάνονται τα παιδιά παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες όπως στην ανάγνωση, στα μαθηματικά και την ορθογραφία. Το παιδί δεν συγκεντρώνεται, διακόπτει το μάθημα με ερωτήσεις η απαντάει μόνο του, δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες, χάνει πράγματα, μιλάει στο διπλανό του, είναι τις περισσότερες φορές όρθιο, του πέφτει η γόμα και το μολύβι συνέχεια, θέλει να κρατάει κάτι και να ασχολείται με αυτό. Αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεων με διάσπαση προσοχής.

Ωστόσο αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποικίλους τρόπους. Αρχικά, καλό θα ήταν για τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι να έχουν οργανωμένο πρόγραμμα με ξεκάθαρους κανόνες και ρουτίνες, που το παιδί τα γνωρίζει εκ των προτέρων. Οι γονείς, λοιπόν, μπορούν να φτιάξουν μία λίστα καθηκόντων που έχει να κάνει το παιδί για την επόμενη μέρα μέχρι το παιδί να ”σβήσει” όλες τις ασκήσεις που έχει να διεκπεραιώσει . Περάστε  ανά τακτά χρονικά διαστήματα να βεβαιωθείτε ότι όλα βαίνουν καλώς και αν χρειάζεται κάποια βοήθεια. Αφού βοηθήσουμε το παιδί στην οργάνωση και την ησυχία στο σωστό χρόνο και χώρο τότε απομακρυνόμαστε από το παιδί για να μάθει να διαβάζει μόνο του. Αν το παιδί σας π.χ. κάνει ορθογραφικά λάθη, δείτε τα μαζί, συζητήστε τα, βοηθήστε το να εντοπίζει τα λάθη του και να τα διορθώνει. Δεν έχει σημασία να παρουσιάζει τα τέλεια γραπτά στο σχολείο, αλλά να μαθαίνει και να μην παρατάει μισές τις ασκήσεις να προσπαθεί και να πηγαίνει ”γραμμένος”. Σιγουρευτείτε ότι έχει βάλει τα απαραίτητα στην τσάντα του και ότι δεν έχει ξεχάσει τα τετράδια του στο σπίτι. 

Επιπλέον προσπαθήστε να μην κρίνετε, δώστε μια δεύτερη ευκαιρία, μην το αποδοκιμάζετε . Εστιάστε στην επιθυμητή συμπεριφορά και επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά. Για την αντιμετώπιση αυτών των μαθησιακών δυσκολιών βοηθάει αρκετά οποιοδήποτε παιχνίδι που απαιτεί τη μνήμη και την προσοχή του παιδιού. Το παιδί περιμένει τη σειρά του και ακολουθεί κανόνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ. Τέτοια παιχνίδια είναι η μονόπολη, το παζλ, το φιδάκι, μάντεψε ποιος, μικροί γιατροί, λαβύρινθοι κλπ. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι πρωταρχικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να ψυχαγωγήσει το παιδί.  Μέσα από το παιχνίδι συζητάμε τις επιτυχίες (ανέβασμα σκάλας) και τις αποτυχίες (κατέβασμα φιδιού) και γινόμαστε παράδειγμα με τη συμπεριφορά μας, ειδικά στις αποτυχίες.  Βοηθάμε τα παιδιά να εξασκηθούν στη διαχείριση της αποτυχίας και τονίζουμε την ανάγκη να ξεπεράσουμε γρήγορα την απογοήτευση. Φυσικά αν καμία δραστηριότητα δε βοηθήσει πλήρως το παιδί απευθυνόμαστε σε κάποιο δημόσιο κέντρο διάγνωσης (ΚΕΔΔΥ) για ενισχυτική διδασκαλία με ειδικό θεραπευτή- παιδαγωγό. Αυτό πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό πιο άμεσα και νωρίς ώστε να μην δημιουργούνται μεγάλα μαθησιακά κενά στο παιδί.

Εν κατακλείδι είτε ένα παιδί είναι λαμπρό, είτε είναι συμπονετικό, ή έχει φοβερή φαντασία, το διαφορετικό είναι καλό. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μας θυμίζουν πως η διαφορετικότητα είναι το αλατοπίπερο της ζωής. Το να μάθουμε να εκτιμούμε και να δεχόμαστε πολλές διαφορετικές προσωπικότητες είναι μια κοινωνική ιικανότητα ζωής, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες!

 

Ονομάζομαι Στρυφτού Ρούλα είμαι 21 και είμαι φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Μου αρέσει πολύ να ακούω μουσική, να βλέπω θεατρικές παραστάσεις και να περνάω τον ελεύθερο χρόνο μου με φίλους. Επίσης είμαι λάτρης του καλού φαγητού και του καλοκαιριού! Η ώρα του ηλιοβασιλέματος στη θάλασσα είναι η αγαπημένη μου στιγμή και θέλω σχεδόν πάντα να την απαθανατίζω με ένα κλικ!

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Ο βομβαρδισμός του Πειραιά το 1944

Στις 11 Ιανουαρίου 1944, ο Πειραιάς ξημέρωσε με ήλιο και μια απατηλή αίσθηση ηρεμίας. Ήταν…

Πολιτισμός

Ντιεν Μπιεν Φου: Το τέλος της αποικιοκρατικής Γαλλίας

Η παρουσία της Γαλλίας στα εδάφη της Ινδοκίνας χρονολογείται από το μακρινό 1850 φτάνοντας στο…

Πολιτισμός

Παράδοξα της ιστορίας των εφευρέσεων

Τι ήρθε πρώτο -ο αναπτήρας ή τα σπίρτα; Το τηλέφωνο ή το φαξ; Το email…

Πολιτισμός

Το σχολείο των ξωτικών στην Ισλανδία

Το σχολείο των ξωτικών; Και όμως υπάρχει! Στο Ρείκιαβικ της Ισλανδίας μπορεί να επισκεφθεί κάποιος…

Πολιτισμός

Η νύχτα ως εμπειρία και θεϊκή παρουσία

Πώς θα ήταν σήμερα ο κόσμος μας αν κάθε βράδυ επικρατούσε μόνο το σκοτάδι και…

Πολιτισμός

Το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα

Το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα- Ο ηλεκτρισμός και το ηλεκτρικό ρεύμα Στον σημερινό κόσμο της…

Πολιτισμός

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Το χρονικό της σύγκρουσης

Η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα είναι μία από τις πιο περίπλοκες και…