Τα γλυκά σπιτάκια (gingerbread) και η ιστορία τους

γλυκά
Πηγή εικόνας: pinimg.com

Τα γνωστά σε όλους μας γλυκά σπιτάκια ή αλλιώς gingerbread houses (σπιτάκια από μελόψωμο), είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και στη χώρα μας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα πιο συνηθισμένα υλικά κατασκευής τους είναι από τραγανά μπισκότα με τζίντζερ, φτιαγμένα από μελόψωμο και διακοσμούνται με πολύχρωμες καραμέλες και ζαχαρωτά.

Η ιστορία τους ξεκινάει τον 11ο αιώνα και σύμφωνα με ιστορικούς τροφίμων, το μελόψωμο εντάχθηκε στη Δυτική Ευρώπη με την επιστροφή των σταυροφόρων, η οποία επανέφερε το έθιμο του πικάντικου ψωμιού από την Μέση Ανατολή. Η ρίζα τζίντζερ καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Κίνα και χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς λόγους.

Το μελόψωμο ή gingerbread ήταν μια αγαπημένη συνήθεια στα φεστιβάλ και τις εκθέσεις της μεσαιωνικής Ευρώπης. Συχνά τα μελόψωμα ήταν διακοσμημένα έτσι ώστε να μοιάζουν με λουλούδια, πουλιά, ζώα ή ακόμα και πανοπλίες. Αρκετές πόλεις στη Γαλλία και την Αγγλία φιλοξένησαν εκθέσεις ψωμιού για πολλούς αιώνες και οι κυρίες έδιναν συχνά στους αγαπημένους τους ιππότες ένα κομμάτι μελόψωμο για καλή τύχη σε τουρνουά.

γλυκά
Πηγή εικόνας: pinimg.com
γλυκά
Πηγή εικόνας: pinimg.com

Τα gingerbread δημιουργήθηκαν στη Γερμανία τον 16ο αιώνα. Τα περίτεχνα σπιτάκια με μπισκότα συνδέθηκαν με την παράδοση των Χριστουγέννων. Η δημοτικότητά τους αυξήθηκε όταν οι αδελφοί Grimm έγραψαν την ιστορία του Χάνσελ και της Γκρέτελ, όπου οι κύριοι χαρακτήρες βρέθηκαν μπροστά από ένα σπίτι φτιαγμένο από λιχουδιές μέσα στο δάσος. 

Advertising

Advertisements
Ad 14
γλυκά
Πηγή εικόνας: pinimg.com

Στη σύγχρονη εποχή η παράδοση συνεχίστηκε σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Στη Γερμανία, στις χριστουγεννιάτικες αγορές πωλούν ακόμη διακοσμημένα μελόψωμα πριν από τα Χριστούγεννα. Το Lebkuchenhaus ή το Pfefferkuchenhaus είναι οι γερμανικοί όροι για ένα σπίτι από μελόψωμο. 

Το μελόψωμο δημιουργείται και σε άλλες συνθέσεις πέρα από το κλασικό σπιτάκι, όπως κάστρα, μικρές καλύβες, εκκλησίες, μουσεία, γηπέδα κα.

γλυκά
Πηγή εικόνας: pinimg.com

Το 2012, μια ομάδα στο Μπράιαν του Τέξας των ΗΠΑ, έσπασε το Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο gingerbread από μελόψωμο, με βρώσιμα τοιχώματα, επιφάνειας 234 τ.μ. Το σπιτάκι υπολογίστηκε ότι ξεπερνούσε τις 35 εκατομμύρια θερμίδες και τα υλικά περιελάμβαναν 1.327 κιλά καστανή ζάχαρη, 820 κιλά βούτυρο, 7.200 αυγά και 3.300 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Aπόφοιτη της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθηνών και μεταπτυχιακό Interior Design στη Ρώμη. Λάτρης της "vintage" αισθητικής, του χορού και της μεταξοτυπίας. Εργάζεται στην Αθήνα στον τομέα της διακόσμησης και του visual merchandising.

Περισσότερα από τη στήλη: Design

Design

Αγγίζοντας την κορυφή στο Ötzi Peak των ιταλικών Άλπεων

Μετά από το Μουσείο 007 Elements στις αυστριακές Άλπεις, το Παρατηρητήριο Ötzi Peak μου κέντρισε…

Design

Ο Ανθρωποκεντρικός Σχεδιασμός στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισβάλει δυναμικά στον κόσμο του design, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον…

Design

Το Ugly Chic Είναι το Νέο Όμορφο

Η νέα γενιά του design γκρεμίζει την τελειότητα και χτίζει χώρους με αυθεντικότητα και ψυχή.…

Design

Το Περίπτερο της Βαρκελώνης: Ένα Σύμβολο Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής από τον Mies van der Rohe

Καθώς η έκθεση των βραβείων «EUmies Awards Young Talent 2025», που απονέμονται από το Ίδρυμα…

Design

Η Οικία της Ουγγρικής Μουσικής: Σύνθεση αρχιτεκτονικής και φύσης από τον Sou Fujimoto

Στην καρδιά του δημοτικού πάρκου της Βουδαπέστης, Városliget, ανάμεσα στα πυκνά δέντρα και τα μονοπάτια…

Design

Η βιβλιοθήκη των SUMA Arquitectura που ξεχώρισε παγκοσμίως

Στη γειτονιά Sant Martí της Βαρκελώνης βρίσκεται η βιβλιοθήκη που απέσπασε τον τίτλο Καλύτερης Βιβλιοθήκης…

Design

DIY με ανακυκλώσιμα υλικά: Από τα “άχρηστα” στα δημιουργικά

Σε μια εποχή που η βιωσιμότητα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, το DIY με ανακυκλώσιμα…