
Ο Ιανουάριος, ο μήνας trial για κάθε χρονιά, έχει σχεδόν περάσει και είμαστε πλέον σε θέση να μπορούμε, όχι απλά να προβλέψουμε, αλλά και να πούμε σχεδόν με βεβαιότητα, τι θα πρέπει να περιμένουμε για τη νέα χρονιά στον τομέα του digital marketing.
VR και AR
Πρώτος και καλύτερος στα trends, έρχεται ο τομέας της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) και ακόμα περισσότερο ο τομέας της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality). Νέες εφαρμογές έρχονται με περισσότερα χαρακτηριστικά και δυνατότητες που θα μας επιτρέπουν δοκιμάζουμε make up, ρούχα ή να βρισκόμαστε σε μέρη που ποτέ δεν φανταστήκαμε, μόνο από την οθόνη του κινητού μας. Ωστόσο, το μεγάλο άλμα που περιμένουμε στον τομέα του VR και AR, δεν έχει ακόμα γίνει και ούτε αναμένεται να γίνει και φέτος. Γεγονός που μάλλον οφείλεται στις απαιτήσεις που οι νέες αυτές τεχνολογίες έχουν. Η αποδοτική λειτουργία των εφαρμογών απαιτεί εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που δεν είναι οικονομικά προσβάσιμος σε όλους. Επιπλέον, η ανάπτυξη εφαρμογών VR και AR χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό με ειδική κατάρτιση, που λίγες εταιρείες έχουν στη διάθεσή τους. Σε κάθε περίπτωση VR και AR πρέπει σιγά σιγά να μπαίνουν στις στρατηγικές marketing ακόμα και μεσαίων ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Νέοι Web σχεδιασμοί
Δεύτερος στη λίστα έρχεται ο σχεδιασμός. Νέες τάσεις στον σχεδιασμό ιστοσελίδων έρχονται για να διευκολύνουν την εμπειρία του χρήστη και συγκεκριμένα του χρήστη κινητών συσκευών. Η κυριαρχία των Smartphones έχει φέρει αναστάτωση στους designer που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν τους χρήστες μικρών οθονών και πολύ περισσότερο τους marketers όχι μόνο να προσεγγίσουν, αλλά να εξασφαλίσουν και την πιστότητα των χρηστών.

Φωνητικές Αναζητήσεις
Η επικράτηση των smartphones οδηγεί και σε μία ακόμα τάση για τη νέα χρονιά, αυτή των φωνητικών αναζητήσεων. Απευθυνόμενοι πλέον σε ένα ποσοστό 80% στους χρήστες on the go, οι εταιρείες έχουν πλέον αναγνωρίσει την σημαντικότητα των φωνητικών αναζητήσεων. Η Alexa και οι φίλοι της είναι πλέον καθημερινότητα εντός και εκτός σπιτιού, γεγονός που δεν πρέπει να διαφύγει από κανέναν που ασχολείται σοβαρά με στρατηγικές digital marketing. Οι φωνητικές αναζητήσεις θα πρέπει να μπουν στο στόχαστρο και να μείνουν εκεί για πολύ καιρό.

Chatbot περισσότερα Chatbots.
Όχι δεν αποτελούν ένα αποτυχημένο πείραμα επειδή ακόμα δεν έχεις αρχίσει να τα χρησιμοποιείς ή δεν τα έχεις εντάξει στο marketing plan σου. Τα chatbots και η AI τεχνολογία είναι το μέλλον όσο και να μην θέλουμε ακόμα να το δούμε. Θα πρέπει λοιπόν φέτος να εστιάσουμε σε αυτή και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για το όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Η χρονιά που ξεκίνησε αναμένεται γεμάτη τεχνολογικές εξελίξεις, που θα επηρεάσουν όλους τους τομείς που ασχολούνται με τα ψηφιακά μέσα. Πρώτο και καλύτερο το digital marketing θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και να τις εκμεταλλευτεί προς όφελος των χρηστών και των επιχειρήσεων. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να περιμένουμε μαζί σας τα μεγάλα πράγματα που είναι καθ’ οδόν.