Σταμάτης Τσίλιας: “Η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός γαστρονομικού τουρισμού”

Πηγή : desserttalking.blogspot.com/2018/08/chef-dessert-talking_23.html

O Σταμάτης Τσίλιας εκτός από ταλαντούχος Chef  είναι και ένας εξαιρετικός άνθρωπός! Ειλικρινής, δημιουργικός, βραβευμένος με πολλές διακρίσεις… Με ευφάνταστο χιούμορ που τον ξεχωρίζει!

Απλός, ταπεινός, ροκ και επαγγελματίας. Δεν είναι τυχαία πολυβραβευμένος με τον τίτλο «Chef Des Rôtisseur», το 2018 Chef of the year στην Ελλάδα και Head Chef του «Μολών Λαβέ» στη Ρωσία. Έχει πολύ αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνει, δυο χαρακτηριστικά που τον χαρακτηρίζουν. Μας περιγράφει πως είναι η ζωή του στην κουζίνα και τι έχει στο μυαλό του αυτή την περίοδο.

Επιμέλεια συνέντευξης: Εύα Φιλιπποπούλου

σταμάτης τσίλιας
Πηγή : www.facebook.com/stamatis.tsilias/photos_all 

Τι σε συναρπάζει στην μαγειρική;

Η μαγειρική από μόνη της είναι συναρπαστική.
Όλο αυτό που συμβαίνει ψάχνοντας υλικά, δοκιμάζοντας. Ακόμα και οι αποτυχίες σε μια συνταγή με συναρπάζουν. Σε προκαλούν να γίνεις καλύτερος να ψάξεις ακόμα περισσότερο. Είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ και αυτό το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όταν κάνεις πρεμιέρα σε ένα καινούργιο μαγαζί, ποιοι θα ήθελες να είναι οι καλεσμένοι σου;

Η κάθε πρεμιέρα έχει άγχος και αγωνία.
Πολλές φορές νεύρα. Όλοι εκείνη την ώρα προσπαθούν για το καλύτερο. Σε καθε πρεμιέρα θελω να εχω καλεσμένους τους δικούς μου ανθρώπους. Όταν συμβαίνει νιώθω μια ασφάλεια μέσα μου!

Αν σε καλούσε κάποιος διάσημος να μαγειρέψεις, ποιός θα ήθελες να είναι;

Για την Μόνικα Μπελούτσι.
Τώρα θα μαγείρευα δεν θα μαγείρευα αυτό είναι άλλο θέμα. Χαχα!

Εκτός από την Ελλάδα, έχεις μαγειρέψει και σε άλλα μέρη του κόσμου; Και αν ναι τι επίγευση σου άφησε;

Αμερική, Καναδά, Βουλγαρία, Ρωσία. Από παντού έπαιρνα και έχανα. Ποτέ όμως δεν σκέφτηκα τι μπορεί να έχασα. Πάντα κρατούσα στο μυαλό μου όσα έπαιρνα. Και νομίζω πως αυτό πρέπει να κάνουμε σε όλα. Να κρατάμε τα θετικά και τις ωραίες στιγμές για να μπορούμε να συνεχίζουμε!

σταμάτης τσίλιας
Πηγή : www.facebook.com/stamatis.tsilias/photos_all

Τι θα ήθελες να αλλάξει στην Ελληνική γαστρονομία;

Νομίζω οτι έχει κάνει μεγάλα άλματα. Μια μικρή βοήθεια χρειάζεται να βγει και στο εξωτερικό λίγο. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει προορισμός γαστρονομικού τουρισμού και δεν μας λείπει και τίποτα όσον αφορά υλικά, chef’s. Απλα μια σωστή και δυνατή οργάνωση και η Ελληνική γαστρονομία θα μπορεί να γίνει πολύ πιο γνωστή από όσο είναι.

Advertising

Με ποιά οπτική γωνία βλέπεις τις εκθέσεις τροφίμων κάθε χρονιά;

Τελευταία επισκέφθηκα τρεις εκθέσεις και πρέπει να πω ότι έχουν γίνει όμορφες αλλαγές. Μικροί παραγωγοί, Ωραία προϊόντα από όλη την Ελλάδα που δεν τα βρίσκουμε καθημερινά. Από πλευράς διοργανωτών επίσης πρέπει να πούμε ότι άρχισαν και εντάσσουν κάποιου είδους σεμινάρια, παρουσιάσεις κλπ. Γενικά υπάρχει μια άνοδο προς το καλύτερο και σίγουρα θα γίνουν ακόμα καλύτερες!

Τι γνώμη έχετε για τηλεοπτικά ριάλιτι μαγειρικής σε σχέση με το επάγγελμα;

Εδω λυπάμαι αλλά με βρίσκεις αντίθετο. Όχι άλλα ριάλιτι τέτοιου είδους. Θα προτιμούσα να γυριστεί κάτι που να δείχνει την πραγματική ζωή ενός μάγειρα μέσα σε μια κουζίνα. Και πίστεψε με θα ήταν και σκληρό ριάλιτι.

Θα έκανες κάποια εκπομπή στην τηλεόραση, και πως κρίνεις τους συναδέλφους σου για αυτό που κάνουν;

Να σου πω την αλήθεια θα ήθελα να το δοκιμάσω. Όχι ότι πιστεύω ότι το έχω με την τηλεόραση, ούτε καν. Άπλα δεν θέλω να μου μείνει σαν απωθημένο. Όσο για τους συναδέλφους που ασχολούνται συστηματικά με την τηλεόραση από μέρους μου τουλάχιστον δεν είναι καθόλου κατακριτέο. Σίγουρα το έχουν για να το κάνουν και σίγουρα το διασκεδάζουν αρκετά!

Ποια θα ήταν η συμβουλή σου σε νέους συναδέλφους για το επάγγελμα;

Ταπεινότητα, επιμονή και υπομονή. Τα τρία συστατικά για να πετύχεις.

Advertising

Ποιοι είναι οι στόχοι σου το 2019;

Πολλοί και διάφοροι. Δυστυχώς δεν μπορώ ακόμα να ανακοινώσω κάτι αλλα ιδίως για αυτήν την χρονιά έχω πολλούς στόχους που θα πραγματοποιήσω μετά από καιρό. Υγεία να έχουμε!

Γειά σας! Είμαι η Εύα από Λακωνία και έχω σπουδάσει προγραμματισμό υπολογιστών και επαγγελματικό μακιγιάζ.

Ασχολούμαι με την αρθογραφία τα τελευταία 6 χρόνια και έχω εργαστεί σε site μαγειρικής ως αρχισυντάκτρια.

Περισσότερα από τη στήλη: Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις

“Η ψυχική υγεία ως γέφυρα για μια καλύτερη ζωή”: Συνέντευξη με την Ιωάννα Αλπέρτη

Θερμές ευχαριστίες στην κα Ιωάννα Αλπέρτη, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Iasis at Centro, για την εμπεριστατωμένη…

Συνεντεύξεις

Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Αγάπη Μπουντούρη

Αγάπη Μπουντούρη : “Μαθαίνω και βελτιώνομαι με κάθε κριτική αρκεί να γίνεται με καλή θέληση…

Συνεντεύξεις

Μαρια Λεντζου: Η ομορφιά του να είσαι γυναίκα μέσω της Αυθεντικής Κίνησης

Τι σημαίνει άραγε «να είμαστε εντάξει με τον εαυτό μας» ως γυναίκες; Και πως μπορούμε…

Συνεντεύξεις

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το νόημα, το σημαντικό. Είναι ο…

Συνεντεύξεις

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για μια συζήτηση για το βιβλίο…

Συνεντεύξεις

Δήμητρα Καλλιγέρη: Τα πάντα στη ζωή μας είναι «Περατζάδες»

Η Δήμητρα Καλλιγέρη με την ποίησή της φτάνει κατευθείαν στην καρδιά μας και μας κατακτά…

Συνεντεύξεις

Σοφία Ιωσηφίδου: Στην Κορυφή των Εμποδίων στην Ελλάδα

Βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες αθλήτριες στα 60 και 100 μέτρα με εμπόδια στην Ελλάδα. Η…