
Το πεπόνι είναι ένα φρούτο, το οποίο λόγω της σύστασής του παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωσή του έχει ταυτιστεί με την καλοκαιρινή περίοδο λόγω των θρεπτικών του συστατικών αλλά και της αίσθησης δροσιάς που προκαλεί. Τόσο η σάρκα του όσο και τα σπόρια του περιέχουν ωφέλιμα στοιχεία. Τα σπόρια του πεπονιού, που μπορούν να καταναλωθούν εφόσον ψηθούν είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Το πεπόνι έχει λίγες θερμίδες (34/100 gr) αλλά έχει αρκετούς υδατάνθρακες (8,16 gr / 100 gr). Περιέχει βιταμίνες αλλά και συγκεκριμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, που ευθύνονται για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
ΣΥΣΤΑΣΗ
Το πεπόνι επί των πλείστων αποτελείται από νερό (90 gr / 100 gr), γι’ αυτό μάλιστα έχει και λίγες θερμίδες. Περιέχει φυτικές ίνες και η περιεκτικότητα σε χοληστερόλη είναι μηδενική. Όσον αφορά τις βιταμίνες πηγή βιταμίνης Α, C, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης ,Β6 και φυλλικού οξέος. Από ιχνοστοιχεία το πεπόνι αποτελεί πηγή σιδήρου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, ασβεστίου και ψευδαργύρου. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά περιέχει. Ένδειξη ωριμότητας είναι κυρίως το άρωμά του. Στους παρακάτω πίνακες παρατίθενται οι περιεκτικότητες σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) ανά 100 gr πεπονιού.
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α | 169 mcg |
Βιταμίνη C | 36,7 mg |
Θειαμίνη (Β1) | 0,04 mg |
Ριβοφλαβίνη (Β2) | 0,02 mg |
Νιασίνη | 0,73 mg |
Β6 | 0,07 mg |
Φυλλικό οξύ | 21 mg |
Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία
Σίδηρος | 0,2 mg |
Κάλιο | 267 mg |
Φώσφορος | 15 mg |
Μαγνήσιο | 12 mg |
Ασβέστιο | 9 mg |
Ψευδάργυρος | 0,18 mg |
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
- Ρυθμίζει και μάλιστα μειώνει την αρτηριακή πίεση, έχει διουρητικά δράση λόγω του καλίου.
- Εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση εξαιτίας της βιταμίνη Α και C.
- Η βιταμίνη Α που περιέχει βελτιώνει την όραση και αυξάνει την άμυνα του οργανισμού. Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συμβάλλει και η βιταμίνη C.
- Προλαμβάνει από καρδιαγγειακά επεισόδια, από διάφορες μορφές καρκίνου αλλά και από νοσήματα που συνδέονται με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, για παράδειγμα καταρράκτης. Υπεύθυνη βιταμίνη είναι η βιταμίνη C, η οποία μάλιστα συνδράμει και στην καλή υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
- Έχει αντιπηκτικές ιδιότητες, καθώς εμποδίζεται η συσσώρευση των ανθρώπινων αιμοπεταλίων.Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών επεισοδίων (λόγω και της αδενοσίνης).
- Συμβάλλει στην πνευματική ευεξία εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Β6.
- Λόγω των φυτικών ινών και κυρίως των αδιάλυτων, το πεπόνι βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και οδηγεί στη γρήγορη εκκένωση του εντέρου. Εκτός όμως από τις μη διαλυτές φυτικές ίνες περιέχει και διαλυτές, με αποτέλεσμα η κατανάλωση του συγκεκριμένου φρούτου να προκαλεί κορεσμό.
Ως εκ τούτου, η κατανάλωση πεπονιού το καλοκαίρι είναι μία συνήθης διατροφική συνήθεια, που έχει τεράστια οφέλη για την υγεία. Αλλά όπως και όλα τα τρόφιμα, έτσι κι αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω των υδατανθράκων του.
Διαβάστε ακόμη:
Καλοκαιρινά φρούτα και τα οφέλη τους
Βιβλιογραφία:
- https://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/2416/peponi-ploysio-se-vitamines-ftwxo-se-thermides.html
- https://www.itrofi.gr/fytika/frouta/article/2107/katapliktika-ofeli-gia-tin-ygeia-kai-stoiheia-gia-peponi-poy-isos-den