Εισβολή στο Καπιτώλιο: Το χρονικό μιας προσχεδιασμένης προβοκάτσιας

εισβολή
Πηγή εικόνας: www.gulfnews.com.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο πλανήτης σοκαρισμένος παρακολουθούσε τις πρωτοφανείς εικόνες βίας και χάους. Οι oπαδοί του Donald Trump μπήκαν παρανόμως στο κτίριο της Ουάσινγκτον, διακόπτοντας την συνεδρίαση του Κογκρέσου που γινόταν δια ζώσης, για την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Joe Biden. Αυτή η κίνηση υποκινήθηκε από τον ίδιο τον Trump αφού παρότρυνε τους υποστηρικτές του, να μεταβούν στο Καπιτώλιο. Τα μέλη της Γερουσίας, καθώς και της Βουλής, φυγαδεύτηκαν . Ο τελικός απολογισμός ήταν σκηνές χάους, δεκάδες τραυματίες καθώς και τέσσερις νεκροί. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε απευθυνθεί και στον αντιπρόεδρο Michael Richard Pence, να κάνει το «σωστό». Ο Pence όμως είχε δηλώσει πως δεν θα αντιταχθεί στην πιστοποίηση της εκλογικής νίκης του Biden.

«Ο Mike Pence δεν είχε το κουράγιο να κάνει αυτό που θα έπρεπε να γίνει για να προστατευτεί η χώρα και το σύνταγμα, δίνοντας στις ΗΠΑ μια ευκαιρία να εξακριβώσει μια σωστή ακολουθία γεγονότων, όχι τις ανέντιμες ή τις μη ακριβείς οι οποίες ζητήθηκαν στην προηγούμενη πιστοποίηση. Οι ΗΠΑ απατούν την αλήθεια». – Donald Trump σε ανάρτηση που έκανε στα social media.


Ο Donald Trump υποκίνησε την εισβολή στο Καπιτώλιο επαναλαμβάνοντας: «Οι εκλογές νοθεύτηκαν»

Οι τιτάνιες προσπάθειες που έκανε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, για την αντιστροφή του εκλογικού αποτελέσματος πήραν όντως μια πολύ επικίνδυνη τροπή. Κανένας δεν περίμενε πως οι θυμωμένοι οπαδοί του θα εισέβαλαν στο Καπιτώλιο και θα συγκρούονταν με την αστυνομία. Ο Trump ισχυρίστηκε αρκετές φορές πως οι εκλογές «νοθεύτηκαν». Άλλωστε, το είχε παραδεχτεί και δημόσια ο Joe Biden, την ίδια στιγμή που ο Trump προέτρεπε τους οπαδούς του να μην αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών. 

Το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε με πανό και συνθήματα ήταν πολύ μεγάλο. Η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο και την έξοδο από το Καπιτώλιο, «εξωτερικής απειλής για την ασφάλεια». Η συνεδρίαση του Κογκρέσου διακόπτεται. Οι εισβολείς σπάνε τις γυάλινες πόρτες των συνεδριάσεων. Η αστυνομία αναγκάζεται να εκτοξεύσει δακρυγόνα, ενώ τα μέλη του Κογκρέσου μετακινούνται σε ασφαλή τμήματα. Φορούν ασφυξιογόνες μάσκες την στιγμή που οπαδοί του  Τrump εισήλθαν στα γραφεία και τα λεηλατούσαν. Παράλληλα,  η Βουλή των Αντιπροσώπων εκκενώθηκε.

Advertising

Advertisements
Ad 14
εισβολή
Πηγή εικόνας: www.news.sky.com.

Η εισβολή στο Καπιτώλιο είχε ως απολογισμό 4 νεκρούς εκ των οποίων μια βετεράνο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ

Μια γυναίκα δέχεται πυρά στο στήθος μέσα στο Καπιτώλιο. Είναι η Ashi Babbitt από το San Diego και ένθερμη υποστηρίκτρια του Trump. Το προφίλ που διατηρούσε στα social media, έδειξε πως εργαζόταν σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών πισίνας στην Καλιφόρνια. Ο στρατός όμως επιβεβαίωσε στο NPR ότι ήταν βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια της καριέρας της, είχε επιτύχει υψηλόβαθμες διακρίσεις. Μάλιστα είχε λάβει μετάλλιο εκστρατείας στο Ιράκ.

«Pelosi is Satan,  Trump 2020  και Keep America Great, γράφανε τα πανό των υποστηρικτών του Trump».

εισβολή
Πηγή εικόνας: www.www.msn.com | Η Ashi Babbitt.

Υπήρξαν σοβαρές υποψίες πως η εισβολή στο Καπιτώλιο πραγματοποιήθηκε με βοήθεια εκ των έσω

Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, Terrance Gainer, εξέφρασε την απορία του στο CNBC πως ένα κτίριο σαν και αυτό παραβιάστηκε. «Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν» είπε και συνέχισε: «Αν ήμουν εκεί θα άξιζε να απολυθώ επειδή θα άφηνα να συμβεί κάτι τέτοιο. Ήμουν  τόσο αμήχανος και ντροπιασμένος καθώς έβλεπα τι συνέβαινε στο όροφο της Βουλής και της Γερουσίας. Η υπηρεσία επιβολής του νόμου απέτυχε να εξασφαλίσει τις εγκαταστάσεις, επιτρέποντας στους ένοπλους ταραξίες να παραβιάσουν το κτίριο για να διακόψουν την πιστοποίηση των προεδρικών εκλογών». Το ερώτημα που τέθηκε ήταν: Τελικά έκανε η αστυνομία τα στραβά μάτια, έτσι ώστε να στραφεί η παγκόσμια γνώμη κατά του Donald Trump;

Διαβάστε επίσης  Η πολύκροτη υπόθεση Μαξ Μέρτεν

Jake Angeli: O κερασφόρος βίκινγκ που πρωτοστάτησε στα επεισόδια

Αίσθηση είχε προκαλέσει ο «Βίκινγκ» με τα κέρατα Jacob Anthony Chansle, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στα επεισόδια, φωνάζοντας πως ο νικητής των εκλογών είναι ο Donald Trump. O Jacob Anthony Chansle ή Jake Angeli, διαμένει μόνιμα στην Αριζόνα και είναι οπαδός του κινήματος QAnon. Ουσιαστικά το κίνημα είναι μια κοινότητα θεωριών συνωμοσίας που θεωρεί τον Trump ήρωα, αφού διεξάγει έναν κρυφό πόλεμο κατά της ελίτ, των παιδόφιλων και των σατανιστών. Επιπλέον, ο ίδιος δηλώνει καλλιτέχνης και ακτιβιστής. Εκτός από τα κέρατα και την προβιά μαζί του έφερε, όπως ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί που τον συνέλαβαν, ένα δόρυ με μια αμερικάνικη σημαία.

Advertising

εισβολή
Πηγή εικόνας: www.marketwatch.com | Jake Angeli.

Οι φήμες για τον Jake Angeli τον ήθελαν ως μέλος της Antifa και του κινήματος Black Lives Matter (BLM). Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο Angeli απάντησε από τον λογαριασμό του στο Twitter, απευθυνόμενος προς τον τον δικηγόρο του Donald Trump, Lin Wood  και στις εικασίες που έκανε.

«Κύριε Wood δεν είμαι Antifa ή BLM. Είμαι Qanon και ψηφιακός στρατιώτης. Το όνομα μου είναι Jake και παρέλαυνα μαζί με την αστυνομία και πολεμούσα εναντίον της BLM και της Antifa στο PHX (Phoenix Sky Harbor International Airport)».


Μια φωτογραφία του Angeli με τον Michiel Vos πυροδότησαν φήμες για προβοκάτσια της Nancy Pelosi

O διαδικτυακός τόπος Snopes που ασχολείται με την επιβεβαίωση ειδήσεων και μύθων έκανε έρευνα για τον Jake Angeli. Και όντως ο Angeli είχε παρακολουθήσει μια συγκέντρωση της BLM αλλά δεν ήταν μέλος της Antifa οργάνωσης, αλλά ένθερμος υποστηρικτής του Trump. Στις 9 Ιανουαρίου 2021, ο Angeli συνελήφθη για είσοδο και παραμονή στο Καπιτώλιο, χωρίς νόμιμη εξουσία με βίαιο τρόπο και διατάραξη της τάξης.

Διαβάστε επίσης  Σαντάμ Χουσεΐν: Ένας δικτάτορας δυνατός ως το τέλος
εισβολή
Πηγή εικόνας: www.twitter.com | Mitchiel Vos και Jake Angeli.

Μια φωτογραφία όμως του Jake Angeli έξω από το Καπιτώλιο πυροδότησε εκ νέου φήμες. Εκεί, φαινόταν ξεκάθαρα ο Angeli μαζί με τον Michiel Vos γαμπρό της Nancy Pelosi, μέλος του Δημοκρατικού κόμματος και  52η Πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η φωτογραφία άφηνε υπαινιγμούς για συνεργασία με την Pelosi. Ο Von ως δημοσιογράφος ήταν εκεί για να καλύψει το γεγονός, για λογαριασμό του Ολλανδικού καναλιού RTL 4 και την εκπομπή Jinek. Ήταν απλά μια συγκυρία όπως υποστήριξε, αφού ο Angeli εισέβαλε στο Καπιτώλιο ως οπαδός του Trump.

Advertising


Η εισβολή στο Καπιτώλιο με αρχηγό τον Angeli και οι «αθώες» σχέσεις του με το FBI

Τα πράγματα εξελίχθηκαν όμως περίεργα για τον Angeli μετά την εισβολή του στο Καπιτώλιο. Το δικαστήριο απέδειξε πως ο Angeli είχε σχέση με το FBI και πως είχε ταξιδέψει στο Καπιτώλιο «ως μέλος μιας ομαδικής προσπάθειας με άλλους πατριώτες από την Αριζόνα. Μετά από αίτημα του Προέδρου Trump στις 6 Ιανουαρίου».

Κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο, ο Angeli μπήκε ημίγυμνος, φορώντας μια συμβολική σαμανική ενδυμασία, η οποία επιπλέον περιελάμβανε μια προβιά με κέρατα, βαμμένο πρόσωπο,  με τα πολεμικά χρώματα λευκό και μπλε και τατουάζ. Επίσης, έφερε δόρυ ύψους 1,8 μέτρου στο οποίο είχε δέσει την Αμερικάνικη σημαία. Φωτογραφήθηκε επίσης όρθιος στην καρέκλα του αντιπρόεδρου Mike Pence. Σε συνέντευξη του στο κανάλι NBC δήλωσε: «Φίλε ο Angeli δεν είχε ποινικό μητρώο στην Αριζόνα πριν από την ταραχή στο Καπιτώλιο το 2021».

εισβολή
Πηγή εικόνας: www.news.yahoo.com.

Η απέλπιδα προσπάθεια του Trump να σταματήσει την εισβολή

O Donald Trump μετά από τα επεισόδια, καλεί τους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο να αποχωρήσουν ειρηνικά. Η ανάρτηση στο Twitter αναφέρει: « Ζητώ από τον καθένα που βρίσκεται μέσα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, να παραμείνει εν ειρήνη. Όχι βία! Θυμηθείτε, ΕΙΜΑΣΤΕ η ομάδα του νόμου και της τάξης – σεβαστείτε τον νόμο και τους σπουδαίους άνδρες και γυναίκες που είναι ντυμένες στα γαλάζια (Εννοεί τους αστυνομικούς). Σας ευχαριστώ!». Η Εθνοφρουρά κινητοποιείται. Ο Joe Biden από το τηλεοπτικό βήμα καλεί τον Trump να σταματήσει αυτό το χάος.

«Καλώ τον Πρόεδρο Trump, να κάνει τώρα ένα διάγγελμα, ώστε να τηρήσει τον όρκο του και να προστατεύσει την Δημοκρατία. Και να απαιτήσει τον τερματισμό αυτή της πολιορκίας». – Joe Biden

Advertising


 Donald Trump: Γυρίστε πίσω, πρέπει να σεβαστούμε τον νόμο και την τάξη

O Donald Trump σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απευθύνεται στον Αμερικανικό λαό, αναφέροντας: «Είχαμε ένα νικηφόρο εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο μας το έκλεψαν. Ήταν μια ευρεία νίκη. Και το γνωρίζουν όλοι. Ειδικά η άλλη πλευρά. Ωστόσο θα πρέπει να γυρίσετε στα σπίτια σας τώρα. Πρέπει να έχουμε ειρήνη. Πρέπει να σεβαστούμε τον νόμο και την τάξη. Πρέπει να σεβαστούμε τα υπέροχα όργανα του νόμου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανένας».

Παρ’ όλ’ αυτά οι οπαδοί του καταλαμβάνουν τα γραφεία του Καπιτωλίου και βγάζουν φωτογραφίες. Το Twitter και το Facebook μπλοκάρουν επ’ αόριστον τους λογαριασμούς του. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes αυτό συνέβη, διότι φοβήθηκαν για βίαιη εξέγερση ενάντια σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με υποκινητή τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο. Το Κογκρέσο συνεδριάζει εκ νέου και επικυρώνει το εκλογικό αποτέλεσμα με νικητή τον Joe Biden.

Διαβάστε επίσης  Αλέξανδρος Παναγούλης: Ο άνθρωπος σύμβολο στη Ελληνική ιστορία
Καπιτώλιο
Πηγή εικόνας: www.businessinsider.com.

Οι παραιτήσεις αξιωματούχων του Λευκού Οίκου

Μετά από το τραγικό συμβάν κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανακοίνωσαν την παραίτηση τους. Η Stephanie Grisham, προϊσταμένη του προσωπικού της Melania Trump, παραιτήθηκε. «Ήταν τιμή να υπηρετήσω τη χώρα στον Λευκό Οίκο. Είμαι πολύ περήφανη που συμμετείχα στην αποστολή της κυρίας Trump  να βοηθήσει τα παιδιά παντού και να είμαι περήφανη για τα πολλά επιτεύγματα αυτής της διοίκησης», δήλωσε.

Ο Κοινωνικός Γραμματέας του Λευκού Οίκου, Rickie Niceta επίσης υπέβαλλε την παραίτησή του όπως και η αναπληρώτρια γραμματέας τύπου, Sarah Matthews. Την επομένη, ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον, DC Muriel Bowser ανακοίνωσε πως η πρωτεύουσα κηρύσσετε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 15 ημέρες. Νομοθέτες από τα δύο κόμματα καταδίκασαν την βίαιη εξέγερση ως «απεχθή και απαράδεκτη», ενώ ο Joe Biden δήλωσε πως αυτό που συνέβη ήταν αναρχία από  ένα μικρό αριθμό εξτρεμιστών αφοσιωμένων στην ανομία.

Advertising

 «Αυτό δεν είναι διαφωνία, είναι αταξία» – Joe Biden


Ακολουθεί βίντεο που δείχνει καρέ – καρέ την εισβολή στο Καπιτώλιο:

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:

Advertising

Clifford T. (2021). Ex-U.S. Capitol Police chief says he would ‘deserve to be fired’ for Capitol takeover. Ανακτήθηκε από www.cnbc.com. Τελευταία πρόσβαση στις 29/1/2021.

Lajka A. (2021). Photo shows Pelosi’s son-in-law reporting on Capitol riot. Ανακτήθηκε από www.apnews.com. Τελευταία πρόσβαση στις 29/1/2021.

Brown A. (2021).Is This The Real Reason Facebook Banned President Trump? Ανακτήθηκε από www.forbes.com. Τελευταία πρόσβαση στις 29/1/2021.

Who is QShaman Jake Angeli from QAnon? Ανακτήθηκε από www.abdpost.com. Τελευταία πρόσβαση στις 29/1/2021.

Advertising

Φωτεινή Μακρή: Έχει σπουδάσει Πληροφορική και μένει στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Παρακολούθησε το σεμινάριο «Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας – FinTech – Πληροφορική και Οικονομία» από τον Δρ. Σπύρο Φουντούκη στο City Unity College. Είναι κειμενογράφος στο www.maxmag.gr, στο www.mikrofwno.gr και freelancer παραμυθογράφος. Είχε επιλεγεί από τον Μάρκο Σαριμανώλη και πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών για να συνεργαστεί μαζί του στο site •www.grafomichani.com. Εκεί ως επί το πλείστον σατίριζε την πολιτική επικαιρότητα. Μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο του 2017 συμμετέχει ενεργά στον τομέα της αρθρογραφίας στα εξής site: •www.grafomichani.com, •www.creteonair.eu,•www.enfo.gr, •www.maxmag.gr. Επιπλέον, έχει δική της σατιρική στήλη, με το όνομα «Οι γλωσσοκοπάνες» με 177 άρθρα την οποία εικονογραφεί, στο •www.mikrofwno.gr. Από τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τα «Daily Madness Stories», εικονογραφημένες, μικρές ιστορίες καθημερινής τρέλας, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 ένα όνειρο της πήρε σάρκα και οστά, καθώς άρχισε να γράφει παιδικά παραμύθια για λογαριασμό του www.beastypress.com. Έτσι έγραψε το «Δεν ζεις χωρίς αγάπη» το 2020 και το 2021 το παραμύθι «Ο Bullys ήταν μπούλης». Τα δύο παραμύθια εντάσονται στο Giving Sight the Project και αφορούν το bullying. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε να παρακολουθεί Δημιουργική Γραφή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με την Δημοσιογράφο ραδιοφωνική παραγωγό, εκπαιδεύτρια Λία Λάππα. Tον Οκτώβριο του 2022 έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων Ε.Σ.Ε www.senariografoi.grΤον Φεβρουάριο του 2023 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο στην Πληροφορική στο MEDITERRANEAN COLLEGE Αθηνών με τίτλο:
«Νέες Τεχνολογίες, Ασφάλεια, Άμυνα και Κυβερνοτρομοκρατία»θέματα ασφαλείας ψηφιακών συστημάτων και υποδομών 5g.Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ)-θέματα κυβερνοασφάλειας και κυβερνοτρομοκρατίας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό

Aξιολόγηση αποκατάστασης μετά τον τοκετό Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία: Μειώνει τα συμπτώματα;

Το παρόν άρθρο Συνδέεται η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία με τις