Τους μάθαμε ως Sessions, που ήταν και το αρχικό τους όνομα. Φέτος αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα του συγκροτήματος σε Κορώνα Γράμματα, θέλοντας να κάνουν ένα δυναμικό comeback αλλά και να σηματοδοτήσουν την συνεργασία τους με την Plus Rec. Η Κορώνα Γράμματα είναι ένα συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, που έχει όμως ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, προσκαλώντας το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι. Με το νέου τους τραγούδι, μας καλούν να γίνουμε και εμείς “Συνταξιδιώτες” στην αναζήτηση του νοήματος της ζωής και της ευτυχίας.
Η Κορώνα Γράμματα μετά από αρκετές αλλαγές στο δυναμικό τους, πήραν την τελικής τους μορφής το 2016. Με τον Δημήτρη Ματζίρη σε κιθάρα και τραγούδι, τον Χρήστο Κοσμίδη σε κιθάρα και φωνητικά, τον Ανέστη Λαδά σε μπάσο και φωνητικά και τον Φώτη Τσακυρίδη σε ντραμς, το συγκρότημα μας δείχνει το πάθος του και την αγάπη του για την μουσική μέσω του νέου τους τραγουδιού.
Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς ήρθε η απόφαση για την δημιουργία του συγκροτήματος; Πώς προέκυψε και το αρχικό όνομα, Sessions που είχατε τότε;
Το καλοκαίρι του 2007 η δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μούδρου στη Λήμνο Μαρία Τσιάμπα, πρότεινε στον Δημήτρη να οργανώσει μία Rock συναυλία στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου. Για το σκοπό αυτό ο Δημήτρης δημιούργησε ένα συγκρότημα με τρεις καλούς του φίλους, το οποίο μετά από πολλές ώρες πρόβας εμφανίστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Λήμνο, κάτι που τους ώθησε να το δουν πιο σοβαρά και πραγματοποίησαν δεκάδες εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη. Η ονομασία Sessions προήλθε ακριβώς από τον τρόπο που ξεκίνησε το συγκρότημα. Τέσσερεις μουσικοί δηλαδή από διαφορετικά συγκροτήματα έφτιαξαν ένα καινούριο. Εξάλλου ο Session μουσικός είναι αυτός που πηγαίνει και παίζει όπου σε όποιο συγκρότημα τον καλέσουν.
Από φέτος το συγκρότημα μετονομάστηκε σε “Κορώνα Γράμματα”. Πώς προέκυψε η αλλαγή αυτή; Έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για εσάς το όνομα αυτό;
Νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε μία αλλαγή στο όνομα καθώς τα τελευταία χρόνια το line up είναι σταθερό και παράλληλα σηματοδοτεί και την έναρξη μίας νέας εποχής για εμάς καθώς ξεκινήσαμε μια όμορφη συνεργασία με την Plus Rec. To όνομα το διαλέξαμε όταν βρεθήκαμε σε ένα αδιέξοδο λόγω του Covid και βρεθήκαμε μπροστά στο δίλημμά: συνεχίζουμε δυναμικά ή το διαλύουμε. Η απόφαση αν σαν το παιχνίδι Κορώνα Γράμματα και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε παίζοντάς τα όλα για όλα.
Όπως και στα περισσότερα συγκροτήματα έτσι και στο δικό σας υπήρχαν κάποιες αλλαγές στα μέλη. Εσείς πως γνωριστήκατε και πώς μπήκε ο καθένας από εσάς στο συγκρότημα;
Κεντρικός πυρήνας και συνδετικός κρίκος μεταξύ των μελών στο σχήμα ήταν πάντα ο Δημήτρης . Με τον Ανέστη γνωρίστηκαν το 2008 μέσω του ντράμερ που έπαιζε εκείνη την περίοδο στο συγκρότημα. Έπειτα, μετά από κάποια χρόνια και αλλαγές στη σύνθεση της μπάντας, ήρθε το 2016 ο Φώτης με τον οποίο έπαιζε μαζί ο Δημήτρης στα Μωρά στη Φωτιά και ο Χρήστος με τον οποίο μοιράστηκαν τη σκηνή σε ένα ακουστικό live στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε το συγκρότημα συνεχίζει με τη σημερινή του μορφή.
Συνήθως σε ένα συγκρότημα όλα τα φώτα πέφτουν πάνω στον τραγουδιστή. Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτό την συνοχή της ομάδας;
Δεν μπορεί να επηρεάσει την συνοχή εφόσον υπάρχει κοινός στόχος, φιλία, σωστή χημεία και συνεργασία στη δημιουργικότητα ώστε να απολαμβάνουν από κοινού τους καρπούς των αποτελεσμάτων. Όσο υπάρχουν τα παραπάνω τα φώτα φωτίζουν όλο το συγκρότημα.
Ο τίτλος του νέου σας τραγουδιού είναι “Συνταξιδιώτες”. Γιατί συνταξιδιώτες;
Πιστεύουμε πως το ταξίδι της αναζήτησης του νοήματος της ζωής και της ευτυχίας είναι ομορφότερο όταν δεν το κάνεις μόνος. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι έχεις καλούς συνταξιδιώτες και αν φτάσεις στο προορισμό σου ή όχι κανείς δεν το ξέρει.
Το κομμάτι είναι ένα καθαρά ροκ ελληνικό τραγούδι. Σε μία χώρα που το ροκ δεν έχει και πολύ μεγάλη απήχηση, πώς πήρατε την απόφαση να κυκλοφορήσετε ένα τέτοιο κομμάτι;
Το πόσο Rock είναι ή όχι, ή το πόσο απήχηση θα έχει δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα. Εμείς βάζουμε την ψυχή μας και το πάθος μας σε κάτι που αγαπάμε πολύ, που μας εκφράζει και το πιστεύουμε.
Οι “Συνταξιδιώτες” έχουν φτάσει σχεδόν τις 3000 προβολές σε μόλις 2 εβδομάδες, έχοντας μάλιστα και αρκετά θετικά σχόλια. Πώς νιώθετε γι’ αυτό; Περιμένατε να έχει τέτοια απήχηση το κομμάτι;
Οι 3000 προβολές για να είμαστε και ειλικρινείς δεν είναι ένα μεγάλο νούμερο. Ωστόσο το feedback που πήραμε από τον κόσμο είναι μία σημαντική επιβράβευση και αποτελεί έναυσμα για να συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο και στον δεύτερο δίσκο μας. Φυσικά είμαστε και ευγνώμονες για την προώθηση και την στήριξη της Plus Rec. η οποία έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στον τομέα αυτό.
Το βίντεο κλιπ βγάζει έναν δυναμισμό και μία πολύ καλή χημεία μεταξύ σας. Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει η χημεία σε ένα συγκρότημα;
Χωρίς καλή χημεία δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Πιστεύουμε πως είναι το Α και το Ω σε ένα συγκρότημα και σίγουρα όσο περνάνε τα χρόνια και είσαι με τους ίδιους ανθρώπους κυνηγώντας κοινά όνειρα αυτή η χημεία δυναμώνει περισσότερο. Νιώθουμε όλοι ότι οι Κορώνα Γράμματα είναι ένα κομμάτι από την οικογένειά μας.
Πόσο διήρκησε το γύρισμα του βίντεο κλιπ και η ηχογράφηση του κομματιού; Υπήρξε κάτι που να σας δυσκόλεψε;
Τα γυρίσματα για το βίντεο κλιπ έγιναν μέσα σε μια μέρα, σε αντίθεση με την ηχογράφηση όπου μας πήρε μερικές μέρες. Οι λόγοι που συνετέλεσαν σε αυτή την καθυστέρηση της ηχογράφησης ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν λόγω τις πανδημίας και του διαφορετικού προγράμματος που έχουμε στην καθημερινότητά μας, καθώς και κάποιες διαφωνίες που είχαμε μεταξύ μας για την τελική μορφή του κομματιού. Αυτές οι διαφωνίες προκύπτουν στην παραγωγική διαδικασία και θωρούμε πως είναι πολύ δημιουργικό. Τελικά πιστεύουμε ότι μας βγήκε σε καλό αφού το αποτέλεσμα μας δικαιώνει
Η μουσική είναι κάτι που γράψατε εσείς. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν αυτό; Να πάρετε δηλαδή τους στίχους και να γράψετε μία μουσική που να τους αναδείξει;
Το συνθετικό κομμάτι το έχει αναλάβει ο Δημήτρης. Έχουμε την τύχη να θέλουν να μοιραστούν τους στίχους τους μαζί μας οι Γαβριήλ Κουπάτσκας, Κωνσταντίνος Μπασούρης, Μαρία Κικίρη και Σοφία Κεχαγία συν κάποια τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη και του Χρήστου. Όταν λοιπόν ο Δημήτρης επενδύσει κάποιους στίχους με τη μουσική του, ηχογραφεί έναν οδηγό και τον στέλνει στους υπόλοιπους για μελέτη, αλλά και για να επιλέξουμε ποια εν τέλη θα κρατήσουμε. Στην επιλογή να πούμε ότι συνήθως δεν παίρνει μέρος ο Δημήτρης καθώς δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός με τα τραγούδια του, όμως είναι τόσο παραγωγικός που είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να επιλέξουμε από πολλά αυτά που είναι καλύτερα. Στο στούντιο μετά δουλεύουμε πάνω στην ενορχήστρωση από κοινού.
Οι “Συνταξιδιώτες” είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο τραγούδι καθώς ζούμε σε μία εποχή που η κριτική είναι έντονη και το να ακολουθήσει κανείς τα όνειρά του είναι δύσκολο. Εσείς έχετε δεχτεί κάποια αρνητική κριτική στο παρελθόν; Και αν ναι, πώς καταφέρατε να την προσπεράσετε και να συνεχίσετε το όνειρό σας;
Από την στιγμή που εκθέτεις τον εαυτό σου και το έργο σου στον κόσμο είναι αναμενόμενο να πάρεις και αρνητικές κριτικές. Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα και ωραία αλλά αν αφήνουμε να μας επηρεάζει ή κάθε κακή κριτική τότε λάθος δουλεία κάνουμε. Έχουμε πραγματικά πίστη στα τραγούδια μας και μπορούμε να ξεχωρίσουμε πότε μία αρνητική κριτική έχει ως στόχο να μας βελτιώσει και πότε εκφράζεται απλά για να εκφραστεί.
Από όσο γνωρίζουμε ετοιμάζεστε να κυκλοφορήσετε το δεύτερό σας Full Album. Θα μπορούσατε να μας πείτε 2-3 πράγματα γι’ αυτό;
Το νέο μας Album θα περιλαμβάνει εννιά τραγούδια και ίσως και ένα δέκατο ως bonus. Η μουσική είναι του Δημήτρη και μάλιστα τα εφτά από τα εννιά δημιουργήθηκαν τον πρώτο μήνα της καραντίνας. Ευτυχώς ο εγκλεισμός λειτούργησε ως σύμμαχος στη δημιουργική διαδικασία. Ευτυχώς είχαμε στο συρτάρι μας έτοιμος στίχους συν δυο καινούριους που έγραψε ο Χρήστος. Μία πρόγευση για το ύφος του δίσκου το πήρατε από το τραγούδι «Συνταξιδιώτες» και τα υπόλοιπα εν καιρώ
Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιους που θέλουν να ακολουθήσουν το τραγούδι και την μουσική σαν επάγγελμα;
Στη χώρα μας το να καταφέρεις να ζήσεις αποκλειστικά από το τραγούδι ή τα συγκροτήματα είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Θα λέγαμε λοιπόν ότι είναι ωραίο να ακολουθεί κάποιος τα όνειρά του και να προσπαθεί για το καλύτερο στη ζωή του. Κυριότερος αντίπαλός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Χρειάζεται όμως πολύ μελέτη και υπομονή καθώς και να βρει τα άτομα με τα οποία μπορεί να συμπορευτεί. Γενικά δεν πρέπει να το βάζει κάτω γιατί όπως λέει και στο τραγούδι μας «όταν φουρτούνες συναντάς να μη φοβάσαι, σαν ξημερώσει πλημυρίζει φως»
Κορώνα Γράμματα – Συνταξιδιώτες
Μουσική: Δημήτρης Ματζίρης | Στίχοι: Γαβριήλ Κουπάτσκας | Ενορχήστρωση: Κορώνα Γράμματα
Δείτε το Video Clip στο YouTube: https://youtu.be/IPOtcTPUpD4
Buy/Stream here:
Spotify: https://spoti.fi/2Wf1bCR
iTunes: https://apple.co/3zHuID2
Deezer:
Amazon Music: https://amzn.to/3kJtdA3
Κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από την Plus Rec | Διανομή: Panik Records
Ευχαριστούμε πολύ για το φωτογραφικό υλικό τους Κορώνα γράμματα