
Επιμέλεια Συνέντευξης: Μαρία Μαχαλιώτη
ΩΡΛ και υγεία. Συζητήσαμε με τον dr.Γεώργιο Γρηγοριάδη για το πόσο σημαντικές είναι οι ΩΡΛ παθήσεις για την υγεία μας.
Μας μίλησε για το σύνδρομο eagle (σύνδρομο μακράς βελονοειδούς ) ως τη νόσο του Μενιέρ. Μας εξήγησε το πόσο σημαντικό είναι το κερί στα αυτιά μας και μας έδωσε κι άλλες σημαντικές πληροφορίες.
Λίγα λόγια για το βιογραφικό του dr.Γεώργιου Γρηγοριάδη:
- Είναι χειρουργός κεφαλής και τραχήλου.
- Έχει μετεκπαιδευτεί στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
- Διδάσκει στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Είναι επιμελητής Α’ στη Β’ ΩΡΛ κλινική του Metropolitan General.
- Συνεργάζεται με την κλινική ΜΗΤΕΡΑ.
- Είναι υπεύθυνος ιατρός των εκπαιδευτηρίων Δούκα.
Καλησπέρα σας. Πόσο έχει αλλάξει κατά τη γνώμη σας η επιστήμη της ΩΡΛ με τα χρόνια στην εφαρμογή της;
Παρόλο που μετά το Πανεπιστήμιο έχουν περάσει μόνο 20 χρόνια μπορώ να πω ότι οι διαφορές είναι σημαντικές. Έχουν έρθει καινούριες τεχνικές. Διαθέτουμε καινούρια μηχανήματα κι εξοπλισμό. Γενικά οι γνώσεις μας έχουν αυξηθεί. Έτσι διευκολύνεται το έργο μας και η ζωή των συνανθρώπων μας.
Μπορείτε να ξεχωρίσετε κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό που αντιμετωπίσατε;
Ένα τέτοιο περιστατικό που αντιμετώπισα είναι η νόσος Μενιέρ (Meniere’s disease).
Πείτε μας λίγα λόγια για τη νόσο Μενιέρ.
Η νόσος Μενιέρ ή αλλιώς νόσος του Μενιέρ είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με ίλιγγο και βαρηκοΐα. Η ασθενής ήταν σε άσχημη κατάσταση. Είχε φρικτούς ιλίγγους πέντε με έξι φορές κάθε μήνα κι αποφασίσαμε να την χειρουργήσουμε. Το χειρουργείο ήταν πολύ δύσκολο και κράτησε δεκαοκτώ ώρες. Βέβαια το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και για εμάς και για την ίδια.
Πρέπει κανείς να επισκέπτεται έναν ΩΡΛ προληπτικά ή μόνο κατόπιν ενόχλησης;
Προληπτικά δεν επισκεπτόμαστε ΩΡΛ. Εκτός από κατηγορίες ασθενών που τους έχει γίνει γνωστό π.χ. ότι μαζεύουν κερί στα αυτιά. Τη γνωστή κυψελίδα.
Αυτοί θα πρέπει να έρχονται κάθε εξάμηνο για να καθαρίζουν τα αυτιά τους και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Αν δεν έχει επισημανθεί κανένα απολύτως πρόβλημα δεν κάνουμε τίποτα.
Εκτός αν μιλάμε για ασθενείς άνω των 55-60.Αυτοί θα πρέπει να έρχονται προληπτικά μια φορά το χρόνο ή στα δύο χρόνια για ακοολογικό έλεγχο.
Πόσο σημαντική είναι η στοματική υγιεινή για την υγεία του ανθρώπου;
Το στόμα μας περιέχει τα περισσότερα μικρόβια από οποιοδήποτε άλλο σημείο στο σώμα μας. Οπότε βεβαίως η υγιεινή παίζει σημαντικό ρόλο και ιδίως στην οδοντιατρική.
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η περίσσεια ή η έλλειψη του κεριού στα αυτιά μας;
Το κερί είναι προστατευτικό για το αυτί. Το παράγει το ίδιο το αυτί και το σπρώχνει προς τα έξω με ένα μηχανισμό που έχει πάλι μόνο του. Η περίσσεια του κεριού οφείλεται είτε σε υπερπαραγωγή του ίδιου του οργανισμού είτε σε στένωση του ακουστικού πόρου. Έτσι σαν αποτέλεσμα δε μπορεί να διοχετευτεί προς τα έξω.
Αυτό πρέπει να αφαιρείται επειδή δημιουργεί χρόνια προβλήματα στο δέρμα του ακουστικού πόρου, ωτίτιδες και τα συναφή.Το να μην έχεις καθόλου κερί δεν θα έλεγα ότι αποτελεί πρόβλημα. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν επηρεάζει τον ασθενή.
Τι κινδύνους κρύβει η συχνή χρήση αποσυμφορητικών σπρέι για τη μύτη;
Υπάρχουν πολλών ειδών αποσυμφορητικά σπρέι τα οποία έχουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες. Η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Η παρατεταμένη χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει η ίδια ρινίτιδα. Έτσι ενώ πάμε να προλάβουμε τη ρινίτιδα καταλήγουμε να την δημιουργούμε. Αυτή είναι η λεγόμενη φαρμακευτική ρινίτιδα.
Τι είναι η στοματίτιδα και ποια η επικινδυνότητα της;
Η στοματίτιδα είναι μια φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας η οποία προέρχεται είτε από μικρόβια είτε από μύκητες.
Συνήθως συναντάται σε ασθενείς ανοσοκατεσταλμένους. Αυτοί λόγω χαμηλού αμυντικού συστήματος μπορούν να προσβληθούν πιο εύκολα.
Αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα αυτοί οι μύκητες ή οι μικροοργανισμοί περνούν μέσω της αναπνευστικής οδού προς το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Εκεί γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση. Οπότε είναι αρκετά σημαντική.
Τι είναι το θήλωμα μύτης;
Για το θήλωμα μύτης πολύ πιθανόν να ευθύνεται ο γνωστός ιός παπιλόμα (HPV).Είναι ο συχνότερος καλοήθης όγκος των παραρρινίων.
Στη μύτη βγαίνει λίγο πιο σπάνια. Λέγεται ανάστροφο θήλωμα. Αυτό το αφαιρούμε από τη ρίζα του και πρέπει να διαγνωστεί και να αφαιρεθεί έγκαιρα. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια υποψία ότι μπορεί να μεταλλαχθεί σε κακοήθεια.
Πόσο μπορεί να επηρεάσει ένα στραβό διάφραγμα την ποιότητα ζωής του ανθρώπου;
Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος δεν είναι τόσο επιβλαβής για την υγεία του ασθενούς. Δεν τίθεται δηλαδή θέμα ζωής ή θανάτου του ασθενούς. Ωστόσο τίθεται θέμα ποιότητας ζωής του ίδιου του ανθρώπου.
Η μη καλή οξυγόνωση της μύτης συνεπάγεται.: μη επαρκή οξυγόνωση των πνευμόνων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και ολόκληρου του σώματος. Οπότε το να έχουμε μια καλή ρινική αναπνοή, που σε αυτήν συμβάλλει ένα ευθύ ρινικό διάφραγμα, είναι πολύ σημαντικό.
Τι είναι το σύνδρομο eagle ή αλλιώς σύνδρομο μακράς βελονοειδούς;
Το σύνδρομο eagle είναι μια πολύ σπάνια νόσος στην οποία υπάρχει μια περίσσεια οστίτη ιστού στη βελονοειδή απόφυση. Αυτό μας ενοχλεί την ώρα που καταπίνουμε ή κάνουμε κάποιες κινήσεις του τραχήλου μας. Δηλαδή μας τσιμπάει.
Δεν είναι κάτι σημαντικό. Ασθενείς ωστόσο που τους ενοχλεί καθημερινά και με μεγάλη συχνότητα τους χειρουργούμε και αφαιρούμε αυτήν την περίσσεια ιστού. Μικραίνουμε δηλαδή την απόφυση.
Αν έρθει κάποιος και σας βρει και έχει σοβαρή βλάβη τυμπάνου πώς το αντιμετωπίζετε; Κατευθείαν χειρουργικά ή και συντηρητικά;
Υπάρχουν μηχανικοί τραυματισμοί στην τυμπανική μεμβράνη πχ.με τη μπατονέτα. Υπάρχουν τραυματισμοί από μέση ωτίτιδα και από βαρότραυμα. Για παράδειγμα αν κάποιος ταξίδευε με αεροπλάνο από πολύ μακριά και λόγω των πιέσεων έγινε αυτό. Τέτοιες περιπτώσεις τις αντιμετωπίζουμε με φαρμακευτική αγωγή για 10-15 ημέρες.
Παίζει ρόλο η ηλικία του ασθενούς;
Βεβαίως. Ανάλογα με την ηλικία και το μέγεθος της βλάβης το τύμπανο έχει την ιδιότητα να κλείνει μόνο του. Βέβαια σε νεαρές ηλικίες κλείνει πολύ πιο γρήγορα. Στη μέση ηλικία χρειάζεται έναν άλφα χρόνο. Στη μεγαλύτερη ηλικία δυστυχώς δεν κλείνει.
Υπάρχουν διάφορες βλάβες;
Βέβαια υπάρχουν διάφορες βλάβες. Από πολύ μικρές τρύπες μέχρι ολική ρήξη τυμπάνου. Η ολική ρήξη τυμπάνου δεν επανέρχεται σε κανέναν και πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά όχι μόνο για να ακούμε. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας ο μεγάλος αλλά κυρίως για να διασφαλίσουμε τη στεγανότητα του αυτιού. Να είναι δηλαδή στεγανό το έξω αυτί με το μέσα αυτί. Να μην περνούν δηλαδή τα μικρόβια από μια απλή εξωτερική ωτίτιδα στο μέσο ους και κατ’επέκταση προς τον εγκέφαλο. Αυτό θα μπορούσε να έχει άσχημες συνέπειες.
Τι θα μπορούσε να μας ανησυχήσει πάνω στη γλώσσα μας για να πάμε στον γιατρό;
Η γλώσσα του κάθε ανθρώπου είναι λίγο διαφορετική. Δεν έχουμε πάντα όλοι την ίδια γλώσσα. Ούτε σε απόχρωση ούτε σε υφή. Αυτό που θα πρέπει να μας θορυβήσει προφανώς είναι ένα εξόγκωμα. Αυτό το εξόγκωμα δεν θα φεύγει μέσα σε ένα λογικό διάστημα των 3-4 ημερών.
Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα αλλαγών στη γλώσσα;
Για παράδειγμα σε περίπτωση που η γλώσσα μας είναι τελείως καφέ ή άσπρη. Αναλόγως έχει και τις αιτίες της και τη θεραπεία της η κάθε περίπτωση.
Αν είναι πολύ κόκκινη ή έχει τρίχες ή λευκές εστίες ή είναι γεωγραφική. Η Γεωγραφική γλώσσα είναι η γλώσσα που έχει πολλές σχισμές. Η οποία μπορεί να είναι αιτία διαφόρων συνδρόμων (π.χ.DOWN,SJOGREN).
Συνήθως είναι προβλήματα απλά εκτός του ογκολογικού προβλήματος που μπορεί να προκύψει στη γλώσσα. Αυτό χρήζει άμεσης επέμβασης. Τα υπόλοιπα λύνονται με πιο απλές μεθόδους.
Τον dr.Γεώργιο Γρηγοριάδη μπορούμε να βρούμε στα ιατρεία που διατηρεί:
- Κηφησιάς 71 στους Αμπελόκηπους.
- Μεσογείων 151 & Κυπρίων Αγωνιστών στο Μαρούσι.
- Metropolitan General Λεωφόρος Μεσογείων 264 στον Χολαργό.