Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

«Για την καρδιά και το συκώτι του»: Η νέα σπαρταριστή νουβέλα της Λένας Διβάνη

«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη
«Για την καρδιά και το συκώτι του», Λένα Διβάνη

Στην τελευταία της νουβέλα με τίτλο «Για την καρδιά και το συκώτι του» , που κυκλοφόρησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς από τις εκδόσεις Πατάκη, η πολυγραφότατη Λένα Διβάνη επιστρατεύει το σαρκαστικό χιούμορ που τη διακρίνει για να πλάσει μια σουρεαλιστική ιστορία γεμάτη σπαρταριστούς διαλόγους και ατάκες που εκτοξεύονται σαν βέλη ανάμεσα στις βασικές ηρωίδες της, αλλά σαν κύριο στόχο τους έχουν τις στερεοτυπικές αντιλήψεις μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας και την πατριαρχία, που έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού σήμερα, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να κάνει τις γυναίκες να στρέφονται η μία εναντίον της άλλης, ενώ ο κύριος υπαίτιος είναι γένους αρσενικού.

Η Ειρήνη, μια πλούσια μεγαλοδικηγόρος, πίνει αμέριμνη τον καφέ της στο κυλικείο ενός νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται σε κώμα ο επί δεκαεννέα χρόνια σύζυγός της, Χάρης, όταν μια αλαφιασμένη, φανερά ταραγμένη γυναίκα, η Μάγια, θα εισβάλλει στον χώρο και θα καθίσει με το έτσι θέλω δίπλα της. Όσο κι αν η ίδια πιστεύει πως η Ειρήνη αγνοεί την ύπαρξή της, η τελευταία γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η άγνωστη γυναίκα που προσπαθεί εναγωνίως να μάθει τι συμβαίνει στον σύζυγό της. Η Μάγια, η τελευταία ερωμένη του Χάρη, στην προσπάθειά της να εκμαιεύσει πληροφορίες για τον “Μπάμπη” της, θα αποκαλύψει την ταυτότητά της, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μεταξύ τους μια ξεκαρδιστική συνομιλία. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η πρόθεση της Ειρήνης να δωρίσει τα όργανα του κλινικά νεκρού- μοιχού- συζύγου της και να τον ξεφορτωθεί μια για πάντα από την ζωή της, μόνο που η Μάγια δεν είναι διατεθειμένη να παραδόσει τόσο εύκολα τα όπλα. Οι σουρεαλιστικές σκηνές που θα ακολουθήσουν, με αποκορύφωμα την εμφάνιση της χαροκαμένης  μάνας του Χάρη – Μπάμπη, η οποία ζητά να μάθει νέα για τον γιο της που χαροπαλεύει, θα αποκαλύψουν στις τρεις γυναίκες αλήθειες για τις οποίες εθελοτυφλούσαν ή αγνοούσαν παντελώς.

Η ολιγοσέλιδη νουβέλα της Διβάνη, η οποία διαβάζεται μέσα σε λίγο χρόνο, με πολλαπλές εκρήξεις γέλιου από μέρους των αναγνωστών να διακόπτουν την φρενήρη ροή της αφήγησης, είναι στην ουσία μια καυστική διακωμώδηση της ελληνικής πραγματικότητας, η πλήρης αποσύνθεση της “αγίας οικογένειας”, η αποδόμηση του θεσμού του γάμου όταν αυτός έχει λήξει προ πολλού αλλά συντηρείται λόγω αμοιβαίων συμφερόντων. Το «Για την καρδιά και το συκώτι του» της Λένας Διβάνη, είναι μια ευφυέστατη σε σύλληψη ιστορία για γυναίκες που διεκδικούν τον ίδιο άνδρα και τον έλεγχο της μοίρας του, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να διεκδικούν μια σχέση μέσα στην οποία θα τις σέβονται και θα τις θεωρούν ισότιμα μέλη, μια ζωή που δεν θα περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα και τις ανάγκες των ανδρών αλλά θα εστιάζει στην δική τους ευτυχία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Βρείτε το εδώ.

 

Ονομάζομαι Ρίτα Μπαούση κι είμαι καθηγήτρια αγγλικών. Η σχέση μου με τα βιβλία ξεκίνησε στα πέντε μου χρόνια κι από τότε δεν υπήρξε μέρα που να μη διαβάσω! Αγοράζω, χαρίζω μα κυρίως διαβάζω βιβλία, για τα οποία γράφω στο blog μου, στη σελίδα μου στο instagram και πλέον και στο maxmag!

Περισσότερα από τη στήλη: Βιβλίο

Βιβλίο

Ρέκβιεμ για ένα όνειρο: πως το τολμηρό στυλ γραφής του Hubert Selby Jr. αντικατοπτρίζει την ανθρώπινη απόγνωση

    Θα ομολογήσω πως, επί πολλά χρόνια αφότου παρακολούθησα την ταινία «Ρέκβιεμ για ένα…

Βιβλίο

Μοραβαζίν, όπως Μπαρνταμού

Το Κακό στη λογοτεχνία ασκεί μεγάλη γοητεία στους δημιουργούς -και περισσότερο προκαλεί πονοκέφαλο στους θεωρητικούς-…

Βιβλίο

Η Ώρα του Αστεριού: Η τελευταία νουβέλα της αινιγματικής Κλαρίσε Λισπέκτορ

    Κλαρίσε Λισπέκτορ: το διαμάντι της βραζιλιάνικης λογοτεχνίας Η Βραζιλία έχει κάθε λόγο να…

Βιβλίο

Η βαλκανική πατριαρχία από τα μάτια της Μπουζάροφσκα

” O άνδρας μου” είναι ο τίτλος ενός ακόμα διαμαντιού, ύμνου στο γυναικείο φύλο. Πρόκειται…

Βιβλίο

Ο Θεός δεν σταμάτησε στο Μπέργκαμο

Όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν κάνει σαν να μην υπάρχεις, όπως πάντα. Το κίνημα…

Βιβλίο

Λογοτεχνικές διαδρομές στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για διάβασμα. Περισσότερος ελεύθερος χρόνος,…

Βιβλίο

Rock, Χριστούγεννα και δεύτερες ευκαιρίες: Ένα μυθιστόρημα από την Tessa Bailey

Χριστούγεννα, μουσική και μια ιστορία που ζεσταίνει Το Wreck the Halls (ραντεβού στις γιορτές) είναι…