Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Πηγή εικόνας: Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και τα περιορισμένα ενδιαφέροντα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό σε συμφωνία με τη διάγνωση του αυτισμού σε σχέση με την έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων.

Τα άτομα με αυτισμό συνήθως διαγιγνώσκονται μέσω της κλινικής παρατήρησης και αξιολόγησης. Για να αποδομήσουν τη διαδικασία της κλινικής λήψης αποφάσεων, η οποία είναι συχνά υποκειμενική και δύσκολο να περιγραφεί, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο για να συνθέσουν τις συμπεριφορές και τις παρατηρήσεις οι οποίες είναι σε μεγαλύτερο βαθμό σε συμφωνία με τη διάγνωση του αυτισμού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell Press, δείχνουν ότι οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, τα περιορισμένα ενδιαφέροντα και οι συμπεριφορές οι οποίες βασίζονται στην αντίληψη σχετίζονται περισσότερο με τη διάγνωση του αυτισμού.

Αυτά τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις διαγνωστικές οδηγίες για τον αυτισμό, μειώνοντας την εστίαση στους κοινωνικούς παράγοντες.

Advertising

Advertisements
Ad 14

«Ο στόχος μας δεν ήταν να υποδείξουμε ότι θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τους κλινικούς με τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Danilo Bzdok του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης Mila Québec και του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ.

«Αντίθετα, επιδιώξαμε να ορίσουμε ποσοτικά ακριβώς ποιες πτυχές της παρατηρούμενης συμπεριφοράς ή του ιστορικού του ασθενούς χρησιμοποιεί ένας κλινικός για να καταλήξει σε μια διάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουμε ότι οι κλινικοί θα χρησιμοποιούν διαγνωστικά εργαλεία τα οποία είναι περισσότερο σύμφωνα με την εμπειρική πραγματικότητα».

Οι επιστήμονες αξιοποίησαν ένα γλωσσικό μοντέλο, το οποίο είχε προεκπαιδευτεί σε περίπου 489 εκατομμύρια μοναδικές προτάσεις. Στη συνέχεια, βελτίωσαν το γλωσσικό μοντέλο για να προβλέψουν το διαγνωστικό αποτέλεσμα από μια συλλογή περισσότερων των 4,000 αναφορών των κλινικών οι οποίοι εργάζονταν με ασθενείς που αξιολογήθηκαν για τη διάγνωση του αυτισμού.

Οι αναφορές, οι οποίες χρησιμοποιούνταν συχνά από πολλούς κλινικούς, περιελάμβαναν τις αναφορές της παρατηρούμενης συμπεριφοράς και του σχετικού ιστορικού των ασθενών, αλλά δεν περιελάμβαναν την προτεινόμενη διάγνωση.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια εξατομικευμένη ενότητα η οποία εντόπιζε τις συγκεκριμένες προτάσεις στις αναφορές οι οποίες ήταν πιο σχετικές της κατάλληλης διάγνωσης. Στη συνέχεια, εξήγαγαν την αριθμητική αναπαράσταση αυτών των προτάσεων που σχετίζονταν ιδιαίτερα με τον αυτισμό και τις συνέκριναν απευθείας με τα καθιερωμένα διαγνωστικά κριτήρια που απαριθμούνται στο DSM-5.

Stanley, J., Rabot, E., Reddy, S., Belilovsky, E., Mottron, L., & Bzdok, D. (2025). Large language models deconstruct the clinical intuition behind diagnosing autism. Cell188(8), 2235–2248.e10. https://doi.org/10.1016/j.cell.2025.02.025

Cell Press. (2025, March 26). Repetitive behaviors and special interests are more indicative of an autism diagnosis than a lack of social skills. ScienceDaily. Retrieved July 25, 2025 from www.sciencedaily.com/releases/2025/03/250326122922.htm

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Ειδική Αγωγή

Ειδική Αγωγή

ΔΑΦ: 11 τρόποι για να καλλιεργήσουμε μια θετική αλλαγή

Το παρόν άρθρο, με τίτλο ΔΑΦ: 11 τρόποι για να καλλιεργήσουμε μια θετική αλλαγή, θα…

Ειδική Αγωγή

Γιατί πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ λαμβάνουν λανθασμένη διάγνωση;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Γιατί πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ λαμβάνουν λανθασμένη διάγνωση; θα παρουσιάσει…

Ειδική Αγωγή

Σχολική Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και το Λύκειο: Άγχος, Ψυχική Υγεία και Οδηγός Στήριξης για Γονείς και Εκπαιδευτικούς

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο – και αργότερα από το Γυμνάσιο στο Λύκειο…

Ειδική Αγωγή

Αυτισμός και ανθρώπινη νοημοσύνη: Τίμημα ή ευκαιρία;

Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με τη σχέση ανάμεσα στον αυτισμό και την ανθρώπινη…

Ειδική Αγωγή

Ιδανικός Αριθμός Μαθητών σε μια Σχολική Τάξη

Πηγή εικόνας: Ιδανικός αριθμός μαθητών σε μια σχολική τάξη Ιδανικός αριθμός μαθητών σε μια σχολική…

Ειδική Αγωγή

Η ένταξη παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές στο γενικό σχολείο

Η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως των ικανοτήτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών…

Ειδική Αγωγή

Τι είναι ΔΕΠΥ (και τι δεν είναι) στην τάξη

Πολλά παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζουν ενδείξεις της διαταραχής πριν φτάσουν στη σχολική ηλικία. Αλλά, είναι…