Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Κέικ βρώμης με χουρμάδες και σοκολάτα

κέικ με χουρμάδες
Πηγή : www.faskitchen.com

Ο χουρμάς είναι ο καρπός της φοινικιάς, η οποία λέγεται και χουρμαδιά. Πρόκειται για ένα καρπό, ο οποίος διακρίνεται για την πλούσια και ποικίλη σύστασή του. Αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, με τη μορφή απλών σακχάρων όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, και είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών και μια ποικιλία βιταμινών, όπως του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ. Ο χουρμάς είναι επίσης πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό και μαγγάνιο, και περιέχει αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικά οξέα. Ουσιατικά μιλάμε για ένα υλικό που μπορεί να σταθεί είτε αυτούσιο ως σνακ, λόγω ότι είναι τρομερή πηγή ενέργειας, είτε ως βασικό υλικό πολλών συνταγών αντικαθιστώντας την ζάχαρη.

Αφού μάθαμε λίγα πράγματα για τον χουρμά και τις ιδιότητες του, πάμε να δούμε μια εκπληκτική συνταγή για κέικ χωρίς ζάχαρη που θα γίνει το δίχως άλλο μια από τις αγαπημένες σας.

 

Συνταγή για κέικ βρώμης με χουρμάδες και σοκολάτα

 

Υλικά

  • 250 γραμμάρια βασιλικούς χουρμάδες
  • 240 γραμμάρια ζεστό γάλα
  • 160 γραμμάρια αλεύρι βρώμης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 αυγά
  • 20 γραμμάρια κακάο
  • 170 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

Αρχικά, μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε καυτό νερό για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, τους σουρώνουμε καλά και τους μεταφέρουμε σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε το γάλα (αφού πρώτα το έχουμε ζεστάνει και όχι βράσει) στους χουρμάδες και χτυπάμε, μέχρι να έχουμε ένα λείο και κρεμώδες μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά με φουέ, ώστε να ενσωματωθούν πλήρως. Κοσκινίζουμε το κακάο, το αλεύρι βρώμης, το baking powder, τη σόδα και τα ρίχνουμε επίσης στο μπολ. Ανακατεύουμε προσεκτικά με μία μαρίζ, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα χωρίς σβόλους. Τέλος, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε ξανά. Λαδώνουμε και στρώνουμε μια φόρμα για κέικ (27x14x6 εκατοστών) με αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με  μία σπάτουλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε σε φέτες.

Tips

  1. Δεν είναι απαραίτητη η αγορά έτοιμου αλευριού βρώμης. Μπορεί να γίνει κι από εμάς αλέθοντας νιφάδες βρώμης σε ένα multi.
  2. Η προσθήκη κάποιου φρούτου (μήλο, μπανάνα) ή ξηρού καρπού (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα) είναι εξίσου μία εξαιρετική επιλογή.
  3. Τέλος, το συγκεκριμένο κέικ θα μπορούσε να συνοδευτεί από κάποιο γλάσο ως topping. Ένα γλάσο σοκολάτας ή μελιού θα ήταν κάτι παραπάνω από ιδανικό.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…