Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Βοηθούν πραγματικά τα προϊόντα διαίτης στην απώλεια βάρους;

Η παχυσαρκία λαμβάνει πλέον επιδημικές διαστάσεις και αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Το αυξημένο σωματικό βάρος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του καρκίνου, των παθήσεων των αρθρώσεων και της άπνοιας ύπνου.

Αυτό έχει σαν συνέπεια η βιομηχανία τροφίμων να παρέχει πλήθος προϊόντων διαίτης προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθειά μας για την επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Στις μέρες μας, η ποικιλία των λεγόμενων light προϊόντων είναι μεγάλη, καθώς κυκλοφορούν αναψυκτικά, γαλακτοκομικά, σάλτσες αλλά και γλυκά διαίτης, τα οποία φαίνεται να έχουν μεγάλη ζήτηση από το κοινό.

Ξέρουμε όμως όλη την αλήθεια για τα προϊόντα διαίτης; Η αλήθεια είναι πως ορισμένα light έχουν πραγματικά μηδενικές θερμίδες, ενώ άλλα έχουν σχεδόν όσες και το κανονικό προϊόν του οποίου αποτελούν τη light εκδοχή. Επομένως, θα πρέπει να προσέξουμε την υπερβολική ή την αποκλειστική κατανάλωση αυτών των προϊόντων καθώς αρκετά συχνά προστίθεται μεγάλη ποσότητα αλατιού στα συγκεκριμένα τρόφιμα για τη βελτίωση της γεύσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα τρόφιμο light μπορεί να περιέχει και τριπλάσια ποσότητα νατρίου από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν. Επίσης, ακόμη κι αν ένα τρόφιμο είναι χαμηλό σε λιπαρά, μπορεί η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα να είναι αυξημένη και κατά συνέπεια να μην έχει χαμηλή θερμιδική αξία.

Πολλοί πιστεύουν ότι η ελεύθερη κατανάλωση τέτοιων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, αφού τα άτομα καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες των προϊόντων light συγκριτικά με αυτές που θα κατανάλωναν από τα αντίστοιχα μη διαιτητικά προϊόντα. Αν τα προϊόντα διαίτης καταναλωθούν με μέτρο μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

 

 Τι πρέπει να προσέξετε για να επιλέξετε σωστά τα light προϊόντα:

  • Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τη θερμιδική περιεκτικότητα των τροφίμων light.
  • Να καταναλώνονται σε ίσες και όχι μεγαλύτερες ποσότητες από ότι τα αντίστοιχα πλήρους περιεκτικότητας.
  • Να επιλέγετε προϊόντα που εκτός από χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη έχουν και μειωμένες θερμίδες.
  • Τρόφιμα, όπως η μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος, που περιέχουν λιγότερο λίπος και θερμίδες, εξακολουθούν να έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρές ποσότητες.
  • Να συμπεριλαμβάνονται στα πλαίσια μιας θρεπτικά ισορροπημένης και ισοζυγισμένης διατροφής.

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Καφές ή ενεργειακά ποτά: Ποιο είναι το καλύτερο “καύσιμο”;

Καφές: Το αλά “μέταλ” ρόφημα που μας ξεσηκώνει εκτός χώρου συναυλίας Ξημερώνει. Άλλη μια μέρα…

Σώμα & Υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχική ανθεκτικότητα

  Σκλήρυνση κατά πλάκας: η Μέδουσα που (δεν) μαρμαρώνει όλα τα βλέμματα Κάθε μέρα γινόμαστε…

Σώμα & Υγεία

Ψυχολογική ανθεκτικότητα σε χρόνιες παθήσεις: Από την αποδοχή στη δράση

Οι χρόνιες παθήσεις αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Δεν είναι μόνο…

Σώμα & Υγεία

Δόντια: το κρυφό στέκι των μικροβίων

Τα δόντια που φημίζονται για την ομορφιά και όχι για την εργατιά τους Τα δόντια…

Σώμα & Υγεία

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι μπορώ τελικά να καταναλώσω;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα σύνδρομο που το καταλαβαίνεις ότι το “έχεις” όταν μετά…

Σώμα & Υγεία

Προϊόντα ομορφιάς: Οι αποχρώσεις που δεν είναι εμφανείς

Πρότυπα ομορφιάς: Οι πίνακες που ποτέ δεν μπορούν να πετύχουν μια καλή πόζα Από πολλά…

Σώμα & Υγεία

Το φαινόμενο του placebo και nocebo: Όταν ο νους επηρεάζει το σώμα

Η ψυχολογία και η ιατρική συναντώνται με εντυπωσιακό τρόπο στο φαινόμενο του placebo και του…