Τι είναι το κεφίρ και ποια τα οφέλη του;

1 Απριλίου 2019
Κεφίρ
Πηγή εικόνας: diatrofi.gr

Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα, που προέρχεται από την νοτιοδυτική Ασία και την ανατολική Ευρώπη, το οποίο γίνεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα που έχει υποστεί ζύμωση.  

Η ζύμωση γίνεται με την με την προσθήκη σπόρων κεφίρ στο γάλα. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται ακριβώς για σπόρους, αλλά για καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, που μοιάζουν με κουνουπίδι.

Πηγή εικόνας: enallaktikidrasi.gr

 

Περιέχεται λακτόζη στο κεφίρ;

Κατά την διαδικασία της ζύμωσης, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετουσιώνουν την λακτόζη, η οποία είναι η τροφή τους, σε γαλακτικό οξύ και σε αυτό οφείλεται η ξινή του γεύση.

Συνεπώς, το κεφίρ είναι  χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη, αποτελώντας μια ελαφριά επιλογή για τον άνθρωπο, χωρίς να τον επιβαρύνει. Έτσι, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να το καταναλώσουν άφοβα. Βέβαια,είναι δυνατόν να παραχθεί κεφίρ 100% χωρίς λακτόζη, χρησιμοποιώντας νερό καρύδας, ή κάποια άλλη μη-γαλακτοκομική πρώτη ύλη.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Θρεπτική αξία

Υψηλής θρεπτικής αξίας είναι το κεφίρ.

Ανά 100mL:

Ενέργεια: 79 kcal

Πρωτεΐνες: 2,92g

Advertising

Υδατάνθρακες: 12,08 g εκ των οποίων

Σάκχαρα: 0,4 g

Φυτικές Ίνες: 9,58 g

Λιπαρά: 2,50 g

Advertising

Κορεσμένα λιπίδια: 1,460 g

Ασβέστιο: 104 mg

Νάτριο: 54 mg

Βιταμίνη Α: 42mg

Advertising

Διατροφικά Οφέλη

  • Οι σπόροι κεφίρ, χάρη στα βακτηρίδια που περιέχουν,  βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου καθώς ενισχύουν την πέψη. Είναι λοιπόν ένα φυσικό προβιοτικό. Προβιοτικά ονομάζονται μικροοργανισμοί οι οποίοι επηρεάζουν την υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης.
  • Αξιοσημείωτο είναι πως το κεφίρ είναι διατροφικά ανώτερο από το γιαούρτι διότι τα βακτηρίδια στο γιαούρτι είναι λιγότερο ισχυρά, δηλαδή διαρκούν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό και ύστερα πρέπει να συνεχιστεί η κατανάλωσή του.
  • Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
  • Συμβάλλει στην υγεία των οστών.
  • Δρα κατά του καρκίνου, χάρη στα προβιοτικά του, τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη όγκων.

Φτιάξτε το μόνοι σας!

Αυτό που κυρίως χρειάζεστε είναι σπόροι κεφίρ, τους οποίους μπορείτε να αγοράσετε  σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.

  1.  Βάζετε 1-2 κουταλιές σπόρους σε μια κανάτα και προσθέτετε 2 ή παραπάνω φλιτζάνια βιολογικό γάλα.
  2. Το σκεπάζετε με ένα καπάκι και το αφήνετε 12-36 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Αν το μείγμα αρχίζει να είναι συμπαγές, είναι έτοιμο και μπορείτε να στραγγίξετε το γάλα.

 

Κεφίρ
Πηγή εικόνας: myvolos.net

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Μικρο‑προπονήσεις: Άσκηση για πολυάσχολους

Η καθημερινότητα που μας «κρατάει ακίνητους» Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό, πίεση…

Σώμα & Υγεία

Θες να αντιληφθείς την προσωπικότητα κάποιου; Απλό! Δες το μενού του.

Προσωπικότητα: η διάσταση με τις πολλές διαστάσεις Ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Πώς το αντιλαμβανόμαστε;…

Σώμα & Υγεία

Το άθλημα που καθυστερεί το ρολόι: Τένις και αντιγήρανση

Η αντιγήρανση δεν είναι απλώς θέμα όψης. Η επιστήμη δείχνει ότι με τις σωστές δραστηριότητες…

Σώμα & Υγεία

Κόκκινο κρασί και άσκηση: Θαύματα για το σώμα;

Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, κυρίως λόγω των φυσικών συστατικών…

Σώμα & Υγεία

Ύπνος: Η συνήθεια που έχουν ανάγκη και οι … βρικόλακες

Στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας δεν περιμένουμε τίποτε άλλο παρά να ξεκουραστούμε. Να φορτίσουμε τις…

Σώμα & Υγεία

Γυμναστική αντί για χάπια; Πώς η άσκηση καταπολεμά το άγxος

Το άγχος είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές προκλήσεις της εποχής μας, επηρεάζοντας εκατομμύρια…

Σώμα & Υγεία

Σκέψεις και Διατροφή: Η σχέση που δεν μπορεί να πάρει διαζύγιο

  Χτυπάει το ξυπνητήρι. Οι πρώτες αντιδράσεις του οργανισμού αφορούν κυρίως την κάλυψη των βιολογικών…