Κεράσια: Πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία

Πηγή εικόνας: enikos.gr

Τα κεράσια καλλιεργούνται σε αρκετές ποικιλίες, σε πολλά μέρη της βόρειας Ελλάδας όπως στην Πιερία, την Έδεσσα και τα Γρεβενά. Πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κερασιά Ρουπκόβου, των βοδενών και η πετροκερασιά. Άλλες ποικιλίες είναι η φράουλα Βόλου, η Ναπολέων και η τραγανή Βόλου.

Τα κεράσια διακρίνονται σε δύο βασικούς τύπους. Το γλυκό κεράσι και το ξινό κεράσι ή αλλιώς βύσσινο. Μια άλλη ποικιλία κερασιών, που είναι γνωστή με το όνομα Acerola αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Η Acerola έχει από τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και Α, σε κεράσια παγκοσμίως.

Τα οφέλη

Ως γνωστόν, είναι φρούτα που περιέχουν λίγες θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι γεμάτα από βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Εκτός όμως από αυτά, τα κεράσια:

  • Είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται το βράδυ και συμβάλλει στην ηρεμία  του νευρικού συστήματος, στην ανακούφιση από πονοκεφάλους και αϋπνία. Η παραγωγή της μειώνεται καθώς γερνάμε.
  • Είναι καλή πηγή μετάλλων, όπως ο σίδηρος,  ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το κάλιο.
  • Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες. Αυτές συμβάλλουν θετικά σε ασθένειες όπως η ουρική αρθρίτιδα και πιθανώς βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.
  •  Εκκρίνουν πεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και των αρθρώσεων, μετά την άσκηση.
  • Ο χυμός των κερασιών αποτελεί ισχυρό αντιβακτηριδιακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Ο λόγος είναι ότι πολεμά τα ένζυμα που σχηματίζουν την πλάκα, δηλαδή το πρώτο σύμπτωμα τερηδόνας.

Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα, συνεπώς να τα αγοράσετε μόνο αν θέλετε να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες. Να επιλέγετε κεράσια τα οποία δεν είναι παραμορφωμένα ή μουχλιασμένα. Διατηρούνται φρέσκα όταν τοποθετούνται στο ψυγείο και πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό προτού φαγωθούν.
Αυτά που είναι σε κονσερβοποιημένη μορφή, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών.
Τα κεράσια τα βρίσκουμε στην αγορά από αρχές Μαΐου έως και αρχές Αυγούστου.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Διαβάστε ακόμη:
https://maxmag.gr/soma-igia/diatrofi/spanaki-poia-ta-ofeli-toy-sti-diatrofi-mas/

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Περισσότερα από τη στήλη: Διατροφή

Διατροφή

Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις

Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις Το παρόν άρθρο, με τίτλο Βιταμίνη Ε και φλεγμονώδεις…

Διατροφή

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο

Διατροφή και κατάθλιψη στην καρδιαγγειακή νόσο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διατροφή και κατάθλιψη στην…

Διατροφή

Mητρική κατάθλιψη και συναισθηματική υπερφαγία παιδιών

Mητρική κατάθλιψη και συναισθηματική υπερφαγία παιδιών Η μητρική κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική υπερφαγία…

Διατροφή

Μνήμη: Η επίδραση των λιπαρών

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Μνήμη: Η επίδραση των λιπαρών θα παρουσιάσει…

Διατροφή

Διατροφή εγκύου και νευροανάπτυξη απογόνων

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο με τίτλο Διατροφή εγκύου και νευροανάπτυξη απογόνων θα παρουσιάσει…

Διατροφή

Η μνήμη επηρεάζει το τί και πόσο τρώμε

Συνδέεται η μνήμη με την κατανάλωση τροφών; Μπορεί η μνήμη να επηρεάσει το τί και…

Διατροφή

Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα; – Νικολίνα Δανιηλίδου

Εσύ, τι συναίσθημα έφαγες σήμερα; Φρόντισες διατροφικά τον εαυτό σου; Μήπως γύρισες σπίτι κουρασμένος και…