Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Ωμοφαγία – 4 εύκολες συνταγές

 

Πηγή εικόνας: wrawp.com

Η ωμοφαγία είναι πλέον τάση, αν και λίγο πολύ όλοι είμαστε ωμοφάγοι απλά δεν το γνωρίζουμε. Σκεφτείτε ότι καταναλώνουμε αρκετά φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς μέσα στην ημέρα μας. Βέβαια δεν φτάνει μόνο αυτό για να θεωρηθεί κάποιος ωμοφάγος καθώς η ωμοφαγία επιτρέπει το μαγείρεμα στους 46 βαθμούς το μέγιστο.

Ο λόγος που το μαγείρεμα επιτρέπεται μόνο μέχρι αυτούς τους βαθμούς (και γενικότερα η βάση της ωμοφαγίας) είναι επειδή κατά το μαγείρεμα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών χάνουν ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Βέβαια στα υπέρ της ωμοφαγίας είναι ότι με αυτήν την διατροφή αποφεύγετε τα συντηρητικά που βρίσκονται στα συσκευασμένα τρόφιμα, ότι τα ωμά λαχανικά και φρούτα βοηθούν στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου καθώς και με την λήψη τους λαμβάνετε επίσης υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες εύκολες συνταγές που μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας, με βάση την ωμοφαγία.

Smoothie στο μπολ

Μία ιδανική συνταγή για πρωινό.

Θα χρειαστούμε:
1 και 1/2 κούπα μούρα (κατεψυγμένα)
1 μπανάνα
2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (σπιτικό)

Τα βάζουμε στο μπλέντερ, χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το topping.

Για topping μπορείτε να επιλέξετε ό,τι επιθυμείτε, ενδεικτικά:
Αμύγδαλα, καρύδια, σπόροι chia, σταφίδες, cacao nibs, goji berries, ακτινίδια, κολοκυθόσπορο, flakes καρύδας (φυσικά όχι όλα μαζί).

Σαλάτα με γλυκοπατάτα και παντζάρι

Κάτι για ορεκτικό

Θα χρειαστούμε:
2 μεγάλες γλυκοπατάτες
3-4 μεγάλα παντζάρια
4 φρέσκα κρεμμύδια
1/2 κούπα τσαγιού κολοκυθόσπορο

Για την vinaigrette lime-σκόρδου θα χρειαστούμε:
1/4 φλ. τσαγιού lime στυμμένο
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο κατάλληλο για ωμοφαγία
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
αλάτι, πιπέρι, φρέσκια ρίγανη

Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τα παντζάρια και τα ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια (εναλλακτικά τα βάζουμε στο multi). Τα ανακατεύουμε μεταξύ τους και τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ρίχνουμε από πάνω μαζί με τον κολοκυθόσπορο. Ανακατεύουμε τα υλικά της vinaigrette σε ένα μικρό μπολάκι και περιχύνουμε την σαλάτα μας. Καλή όρεξη!

Noodles καρότου

Μακαρονάδα για ωμοφαγία.

Θα χρειαστούμε:
5 μεγάλα καρότα
1/3 κούπας τσαγιού ψημένα κάσιους
2 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο ψιλοκομμένο

Για την sauce:
2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο (ανάλατο/ χωρίς ζάχαρη, κρεμώδες)
4 κουταλιές της σούπας γάλα καρύδας
πιπέρι καγιέν
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας χυμό lime
Αλάτι, πιπέρι

Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες ή χρησιμοποιούμε spiral slicer εάν έχουμε. Βάζουμε όλα τα υλικά της sauce σε ένα μπολ και τα ομογενοποιούμε. Τοποθετούμε τα noodles καρότου στο μπολ με την sauce και τα ανακατεύουμε. Σερβίρουμε και βάζουμε από πάνω τα κάσιους και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Το γεύμα μας είναι έτοιμο.

Τρουφάκια με χουρμάδες

Φυσικά και κάτι για γλυκό, γιατί και η ωμοφαγία έχει τα γλυκά της

Θα χρειαστούμε:
2 φλ. τσαγιού χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1 φλ. τσαγιού κάσιους ωμά
2-3 κουταλιές της σούπας αγαύη
3 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
χυμό πορτοκαλιού (όσο πάρει)
κανέλα σε σκόνη
τρούφα ή καρύδα τριμμένη

Τοποθετούμε τους χουρμάδες με τον χυμό πορτοκαλιού (ρίχνουμε λίγο λίγο για να δούμε πόσο χρειάζεται) και τα κάσιους στο multi και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το κακάο, την αγαύη και την κανέλα και συνεχίζουμε την πολτοποίηση, εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο χυμό. Όταν δούμε ότι το μείγμα μας δεν είναι πολύ υγρό αλλά σε κατάσταση που μπορούμε να το πλάσουμε, το βγάζουμε από το multi και πλάθουμε μπαλάκια. Τα περνάμε από τρούφα σοκολάτας ή ινδοκάρυδο, τα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα και σερβίρουμε (διατηρούνται στο ψυγείο).

Διαβάστε ακόμα:

https://www.logodiatrofis.gr/wmofagia-epidrasi-stin-ugeia

https://maxmag.gr/soma-igia/lachanika-pos-ke-giati-na-ta-entaxoume-sti-diatrofi-mas/

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου μένω μέχρι και σήμερα. Ασχολούμαι με την διατροφή και την άσκηση τα τελευταία 10 χρόνια. Αγαπάω τα ταξίδια και το καλό φαγητό.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Καφές ή ενεργειακά ποτά: Ποιο είναι το καλύτερο “καύσιμο”;

Καφές: Το αλά “μέταλ” ρόφημα που μας ξεσηκώνει εκτός χώρου συναυλίας Ξημερώνει. Άλλη μια μέρα…

Σώμα & Υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας και ψυχική ανθεκτικότητα

  Σκλήρυνση κατά πλάκας: η Μέδουσα που (δεν) μαρμαρώνει όλα τα βλέμματα Κάθε μέρα γινόμαστε…

Σώμα & Υγεία

Ψυχολογική ανθεκτικότητα σε χρόνιες παθήσεις: Από την αποδοχή στη δράση

Οι χρόνιες παθήσεις αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Δεν είναι μόνο…

Σώμα & Υγεία

Δόντια: το κρυφό στέκι των μικροβίων

Τα δόντια που φημίζονται για την ομορφιά και όχι για την εργατιά τους Τα δόντια…

Σώμα & Υγεία

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι μπορώ τελικά να καταναλώσω;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα σύνδρομο που το καταλαβαίνεις ότι το “έχεις” όταν μετά…

Σώμα & Υγεία

Προϊόντα ομορφιάς: Οι αποχρώσεις που δεν είναι εμφανείς

Πρότυπα ομορφιάς: Οι πίνακες που ποτέ δεν μπορούν να πετύχουν μια καλή πόζα Από πολλά…

Σώμα & Υγεία

Το φαινόμενο του placebo και nocebo: Όταν ο νους επηρεάζει το σώμα

Η ψυχολογία και η ιατρική συναντώνται με εντυπωσιακό τρόπο στο φαινόμενο του placebo και του…