Σουτζουκάκια σμυρνέικα με σάλτσα ντομάτας, συνταγή που προέρχεται από τον τόπο καταγωγής της προγιαγιάς μου και υπήρχε πάντα μέσα στις επιλογές μου. Μεγαλώνοντας και έχοντας το μικρόβιο της μαγειρικής, έψαξα, ρώτησα και κατέληξα σε μια μίξη της παραδοσιακής συνταγής με μικρές δικές μου πινελιές. Ένα αφράτο μείγμα κιμά, ήπιο σε γεύση και μια πλούσια σάλτσα ντομάτας με αρωματικά μπαχαρικά αλλά συνάμα ελαφριά και πολύ εύκολη.
Συνταγή για σουτζουκάκια σμυρνέικα με σάλτσα ντομάτας
Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
- 50 ml ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 250 γραμμάρια κιμά χοιρινό
- 200 γραμμάρια ψωμί
- 100 ml γάλα πλήρες
- 1 αβγό
- αλάτι & πιπέρι
- 1 1/2 κ.γ. κύμινο
- δυόσμος φρέσκος ή αποξηραμένος
- 20 ml ούζο
- 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 ml ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα
- 1 κιλό φρέσκιες ντομάτες τριμμένες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 στικ κανέλα
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα σουτζουκάκια
Για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά και πιο αφράτο αποτέλεσμα στα σουτζουκάκια, μουλιάζουμε το ψωμί σε γάλα και όχι σε νερό. Αφού μουλιάσει καλά, το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα μπαχαρικά, το δυόσμο, καθώς και όλα τα υγρά μας υλικά όπως το ούζο, το ελαιόλαδο, το αβγό και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει καλά ο κιμάς. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα του κιμά για λίγη ώρα στο ψυγείο να σφύξει.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε οβάλ σχήμα, περίπου 30 γραμμάρια το καθένα. Τα τηγανίζουμε αφού τα έχουμε αλευρώσει ελαφρά για 3-5 λεπτά. Αφαιρούμε και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να αποφύγουμε τα περιττά λάδια.
Για την σάλτσα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και του δίνουμε χρώμα μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον πελτέ και σοτάρουμε καλά. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και τα μπαχαρικά μας (κανέλα, μπαχάρι, δάφνη, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη). Βράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει καλά. Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα ντομάτας και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου. Ο χρόνος αυτός βέβαια μειώνεται ή αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος και τον χρόνο τηγανίσματος που έχουμε δώσει στα σουτζουκάκια μας.
Tips & Τρόποι σερβιρίσματος
- Ο πλέον παραδοσιακός τρόπος σερβρίσματος για τα σουτζουκάκια είναι το πιλάφι. Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, πουρέ (πατάτας, σελινόριζας, μελιτζάνας), πλιγούρι ή ακόμη και με κάποιο ζυμαρικό.
- Μπορούμε να αντικαστήσουμε τον χοιρινό κιμά με αρνίσιο, κάτι που θα δώσει έξτρα γεύση και ένταση στα σουτζουκάκια μας.
- Αν δεν έχουμε ούζο, μπορούμε να βάλουμε τσίπουρο ή και καθόλου αλκοόλ, αν πρόκειται να καταναλωθούν από παιδάκια.
- Σε περίπτωση που δεν έχουμε φρέσκες ντομάτες ή δεν είναι η εποχή τους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ντοματές κονκασέ από το εμπόριο. Σε αυτή την περίπτωση θα προσθέσουμε και λίγο νερό στη σάλτσα. Για 400 γραμμάρια ντομάτες κονκασέ, προσθέτουμε 200 – 250 ml νερό.
Καλή σας όρεξη!