Το 1806, ένα ποτό γνωστό ως Whisky Cocktail, το σημερινό για εμάς old fashioned cocktail άρχισε να χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει ασθένειες όπως πονοκεφάλους και ναυτία. Ένα απλό μείγμα ζάχαρης, bitters, ουίσκι και πάγου, εύκολο στην παρασκευή του με τους bartenders να πειραματίζονται ακόμη και σήμερα αρκετά μαζί του. Όσο κι αν το όνομα του θυμίζει κάτι παλιό η διαχρονική του αξία παραμένει με ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών να το έχουν πρώτο στις χειμερινές τους προτιμήσεις.
Παρά τις προηγούμενες αναφορές, τα δικαιώματα για τη σύγχρονη έκδοση του old fashioned φαίνεται να δόθηκαν σε έναν μπάρμαν ονόματι James E Pepper, το 1880. Δημιουργήθηκε σε έναν ιδιωτικό σύλλογο στο Κεντάκι. Ο Pepper, περιέλαβε το ποτό του αυτό στον κατάλογο του Waldorf, το οποίο ήταν το μπαρ του ξενοδοχείου Astoria στη Νέα Υόρκη και η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται έκτοτε.

Πηγή: pinterest .
Για άλλη μια φόρα συμβουλεύτηκα τον Νίκο Φαρμάκη, bartender, και καλό μου φίλο για να δούμε την κλασική συνταγή του old fashioned cocktail καθώς και μια δικιά του botanical παραλλαγή. Μπορεί το κλασικό να είναι πάντα αυτό που μας κερδίζει, όμως πιστέψτε με, η botanical αυτή παραλλαγή του έδωσε μυρωδιές και γεύσεις που το απογείωσαν.
Η κλασική συνταγή old fashioned
Υλικά
60 ml Bourbon Ουίσκι (π.χ. Bulleit Bourbon, ένα Kentucky straight bourbon whiskey με υψηλή περιεκτικότητα σίκαλης )
10 ml σιρόπι ζάχαρης
2 σταγόνες (dashes) Angostura bitters
φλούδα πορτοκάλι για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Προσθέτουμε το ουίσκι, το σιρόπι ζάχαρης και 2 dashes Angostura bitters σε ένα ποτήρι (mixing glass). Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο και ανακατεύουμε για 15-20 δευτερόλεπτα (stirring) . Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με ένα μεγάλο κομμάτι πάγο. Γαρνίρουμε με τη φλούδα πορτοκαλιού. Η φλούδα πορτοκαλιού δεν είναι μόνο για διακόσμηση. Tα έλαια του φρούτου που βρίσκονται στη φλούδα και απελευθερώνουν ένα άρωμα πορτοκαλιού, που με τη σειρά του αναδεικνύει τη γεύση εσπεριδοειδών.
Η botanical παραλλαγή old fashioned
Υλικά
60 ml Rum ή Bourbon Ουίσκι (π.χ. Bulleit Bourbon, ένα Kentucky straight bourbon whiskey με υψηλή περιεκτικότητα σίκαλης)
10 ml σιρόπι μελιού
10 ml σιρόπι βοτάνων
1 σταγόνοα (dash) Angostura bitters*
φλούδα πορτοκάλι για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Για το σιρόπι μελιού, σε μια κατσαρόλα βάζουμε 100 ml νερό (χλιαρό), 100 g μέλι . Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Για το σιρόπι βοτάνων
200 ml νερό
200 ml μαύρη ζάχαρη
2 φύλλα ιβίσκου
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
25 gr μαύρο τσάι
2 φλούδες πορτοκάλι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 ‘. Αφήνουμε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Τέλος, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι (mixing glass). Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο , και ανακατεύουμε για 15-20 δευτερόλεπτα (stiring) . Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με ένα μεγάλο κομμάτι πάγο. Γαρνίρουμε το cocktail με τη φλούδα πορτοκαλιού.
*Εάν υπάρχει. Το σιρόπι βοτάνων δίνει αρκετά αρώματα από μόνο του.
Στην υγειά σας!