Καρμπονάρα: η αυθεντική ιταλική συνταγή

καρμπονάρα
Πηγή: www.istockphoto.com

Καρμπονάρα, η αυθεντική. Τι είναι όμως αυτό που της χαρίζει αυτόν το τίτλο; Μα φυσικά τα υλικά της. Αυγά, guanciale και τυρί (pecorino romano). Πρόκειται για ένα πιάτο ζυμαρικών της ιταλικής κουζίνας και συγκεκριμένα της Ρώμης που είναι γνωστό σε ολόκληρο το κόσμο. Φημολογείται ότι το όνομή της το πήρε από τους ανθρακωρύχους (carbonari) που δούλευαν στα βουνά της περιοχής του Lazio (προάστιο της Ρώμης) και οι οποίοι με 5 απλά υλικά, που μπορούσαν να κουβαλάνε μαζί τους, έκαναν ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό γεύμα στα διαλείμματά τους. Υπάρχουν ωστόσο πολλές θεωρίες για το πως προέκυψε η αγαπημένη μας καρμπονάρα, αλλά η επικρατέστερη είναι η ιστορία που σας ανέφερα. Τέλος, όμως, η θεωρία! Πάμε να δούμε πως μπορούμε να την φτιάξουμε, και να την απολαύσουμε.

Συνταγή για αυθεντική καρμπονάρα

Υλικά

  • 500 γραμμάρια ζυμαρικά της αρεσκείας μας
  • 150 γραμμάρια guanciale
  • 120 γραμάρια πεκορίνο Romano τριμμένο
  • 5 κρόκους
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι
  • έξτρα πεκορίνο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Κόβουμε το guanciale σε μικρά κομμάτια και το ρίχνουμε σε ένα τηγάνι που το έχουμε βάλει να κάψει καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, πιπέρι, λίγο αλάτι, το πεκορίνο και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Στη συνέχεια, παίρνουμε 2 κουτάλες της σούπας από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά και τις ρίχνουμε σιγά σιγά στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά (κρατώντας το νερό που έβρασαν), τα βάζουμε στο τηγάνι με το guanciale, μία κουτάλα από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Τέλος, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, προσθέτουμε μέσα το μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά για να ψηθούν τα αυγά από τα καυτά ζυμαρικά.

Διαβάστε επίσης  Μπατόν σαλέ: το αλατισμένο μπαστουνάκι
Advertising

Advertisements
Ad 14

Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένο πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips

  1. Σε περίπτωση που δε βρείτε guanciale, το αντικαθιστάτε με ένα ωραίο κομμάτι μπέικον κομμένο στο χέρι σε κύβους.
  2. Αν δούμε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη υγρασία στο τηγάνι, μόλις προσθέσουμε τη σάλτσα με τα αυγά, συμπληρώνουμε λίγο ακόμη από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χρόνης Αηδονίδης: Σπουδαίος Έλληνας μουσικός

Ο Χρόνης (Πολυχρόνης) Αηδονίδης ήρθε στον κόσμο στις 23 Σεπτεμβρίου

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση Πώς οι γνωστικές δεξιότητες μειώνονται με