Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Ο συμβολισμός της μαγειρίτσας, των αυγών και του οβελία

  Μαγειρίτσα

Κάθε χρόνο περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία να γίνει η Ανάσταση του Κυρίου και μετά να γευτούμε την υπέροχη μαγειρίτσα, και τον οβελία την επόμενη μέρα. Τσουγκράμε αυγά και λέμε Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη, και Αληθώς ο Κύριος! Ξέρουμε όμως τους συμβολισμούς αυτών των εθίμων που κρατάνε αιώνες πίσω;

Μετά τις 40 ημέρες της νηστείας και μετά την Ανάσταση το Κυρίου,  η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο που γευόμαστε με κρέας. Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο-σούπα που φτιάχνετε με συκωταριά και χόρτα. Τα χόρτα (μαρούλι, άνηθος, φρέσκο κρεμμυδάκι) συμβολίζουν τα πικρά χόρτα, τα οποία έτρωγαν οι Εβραίοι εις ανάμνηση της πολυετούς σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους.

Ο Θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει να φάνε όλο το αρνί και να μην μείνει κανένα κομμάτι. Έτσι προκύπτουν τα εντόσθια στην μαγειρίτσα, και την επόμενη μέρα Κυριακή του Πάσχα τρώμε το κατσικάκι. Οι Εβραίοι μάλιστα, έβαφαν και την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου αρνιού, κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Το θυσιαζόμενο αρνί λοιπόν γίνεται οβελίας (ψήνεται δηλαδή στη σούβλα), συμβολίζοντας τον “αμνό” του Θεού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα.

Η μαγειρίτσα  λοιπόν, είναι η κατάλληλη επιλογή για να προετοιμάσει το στομάχι σιγά σιγά για την κρεατοφαγία που ακολουθεί.

Τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει πως πολλές νοικοκυρές επιλέγουν άλλο είδος σούπας για εκείνη την ημέρα για να αποφύγουν την κούραση με τα εντόσθια και άλλες επιλέγουν να βάψουν χρωματιστά αυγά αντί για κόκκινα.

    Αρνί στη σούβλα

Άλλαξαν και οι ρυθμοί της ζωής είναι λογικό, καλό είναι όμως τα ήθη και τα έθιμα της θρησκείας μας να τα κρατάμε ζωντανά και οι επόμενες γενιές, να μην χαθούν, γιατί με αυτά μαζί χάνεται και η ταυτότητα μας, όσο εντύπωση και αν σας κάνει …

Τα κόκκινα αυγά τώρα, συμβολίζουν την ανανέωση της ζωής και το αίμα του Χριστού, Το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζει τη γέννηση, καθώς σπάει το κέλυφος, όπως και το “σπάσιμο” του Τάφου του Χριστού και την Ανάστασή Του.

Πασχαλινά αυγά

Άλλαξαν και οι ρυθμοί της ζωής είναι λογικό, καλό είναι όμως τα ήθη και τα έθιμα της θρησκείας μας να τα κρατάμε ζωντανά και οι επόμενες γενιές, να μην χαθούν, γιατί με αυτά μαζί χάνεται και η ταυτότητα μας, όσο εντύπωση και αν σας κάνει …

Είμαι η Γεωργία, μαμά ενός μικρού αγοριού και η μαγειρική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Θα με γνωρίσετε καλύτερα μέσα από τα άρθρα και τις συνταγές μου. Μπορείτε αν θέλετε να με ακολουθήσετε και στο προφίλ μου στο instagram Syntagogo http://bitly.ws/Aogi

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

Κέικ βρώμης με χουρμάδες και σοκολάτα

Ο χουρμάς είναι ο καρπός της φοινικιάς, η οποία λέγεται και χουρμαδιά. Πρόκειται για ένα…

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…