Κρητικά αρωματικά καλιτσούνια με μοσχολέμονο


www.ergastiri.gr

Πάσχα με άρωμα Κρήτης

Στο φώς του Απρίλη, στον αέρα της θάλασσας και του βουνού και με το άρωμα των λουλουδιών, η Κρήτη αγκαλιάζει τη μέρα της αγάπης. Οι Κρήτες το Πάσχα, ασπρίζουν τα σπίτια τους και τις αυλές τους, ζυμώνουν τσουρέκια, λαμπροκούλουρα, τις ψωμένιες κούκλες “μαντόνες” και φυσικά τα μαγικά και πεντανόστιμα Κρητικά Πασχαλινά καλιτσούνια.

Το γλυκό και η ιστορία του 

Όπως σε κάθε παραδοσιακό έδεσμα, έτσι και στα καλιτσούνια κάθε σπίτι έχει τη δική του συνταγή, τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Κρήτη. Φυσικά ποτέ δεν λείπουν από το πασχαλινό τραπέζι. Στα ζαχαροπλαστεία υπάρχουν όλο το χρόνο και έχει πλέον έχουν καθιερωθεί σε χαρές και σε λύπες στα κρητικά σπίτια. Καλιτσούνια της στιγμής όπως τα λένε ορισμένοι Κρήτες. Στη γέμιση, για μυρωδιά, άλλες νοικοκυρές βάζουν κανέλα, άλλες μαστίχα, άλλες ξύσμα λεμονιού, άλλες βάρσαμο (δυόσμος), άλλες έλαιο αμυγδάλου, ενώ τα τελευταία χρόνια μερικές προσθέτουν απόσταγμα βανίλιας και άλλες συνδυασμό κάποιων από τα παραπάνω. Στην οικογένεια μου βάζουμε μοσχολέμονο. Τα σχήματά τους επίσης ποικίλλουν με επικρατέστερο το γνωστό “λυχναράκι” στα καλιτσούνια της στιγμής και το τετράγωνο στα ανεβατά. Τα Κρητικά έχουν παχύτερο φύλλο από τα μελιτίνια της Σαντορίνης, γι’ αυτό δεν σηκώνουν τόσα “τσιμπήματα”. Δέκα – δώδεκα είναι αρκετά.

Η καλύτερή τους στιγμή είναι, μισή ώρα μετά αφού θα βγουν από το φούρνο. Για αυτό και ενδείκνυται να τα δοκιμάσετε χλιαρά.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Συνταγή για τα Ποντιακά μελομακάρονα (ισλί ή ιτσλί)
Ad 14

Η συνταγή για πασχαλινά αρωματικά καλιτσούνια με μοσχολέμονο που ακολουθεί είναι πραγματικά μοναδική, για κάθε πασχαλινό σας τραπέζι και σας την παραθέτω ευθύς αμέσως

Για τη ζύμη :

250 ml χλιαρό νερό
3 κ.σ. τσικουδιά
3κ.σ. ελαιόλαδο
3 γρ αλάτι
25 γρ λιωμένο βούτυρο
530 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την γέμιση :


600 γρ ανθότυρο
200 γρ τυρομάλαμα
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα από 2 μοσχολέμονα
3 γρ αλάτι
2 γρ κανέλα

Για την επικάλυψη :

1 κρόκος αυγού
Σουσάμι αποφλοιωμένο

Παρασκευή : 


Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι, που να μη κολλάει στα χέρια μας. Την αφήνουμε για 20-30 λεπτά να ξεκουραστεί στο ψυγείο και στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Στη συνέχεια σε ένα μπόλ, βάζουμε τα υλικά της γέμισης, τα ομογενοποιούμε και με ένα κουτάλι ,βάζουμε γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και διπλώνουμε στα τέσσερα, αφήνοντας ένα μικρό κενό στο κέντρο, ώστε να φαίνεται η γέμιση. Τα αλείφουμε με τον κρόκο, τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180  βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά.

Καλή σας απόλαυση! 

Ονομάζομαι Καλλιγεράκης Αλκιβιάδης,είμαι τέως αθλητής κολύμβησης,έχω ασχοληθεί λίγο με την Ναυπηγική,έπειτα με την Βυζαντινή και την παραδοσιακή ελληνική μουσική,έχω σπουδάσει ζαχαροπλάστης και αρτοποιός,αλλά το μεράκι της ψυχής μου είναι συγγραφή. Έχω εκδώσει την πρώτη μου ποιητική συλλογή το 2015 με τίτλο ''Μεθυσμένη Γη'',αλλά ασχολούμαι με όλα τα συγγραφικά είδη. Η αρθρογραφία είναι ένας νέος κόσμος για εμένα και ελπίζω με τα άρθρα μου να μπείτε κι εσείς μέσα σε αυτό το κόσμο και να τον διαβούμε συνάμα.
Ας γνωριστούμε λοιπόν,με έναν από τους πιο αισθαντικούς και συγκινητικούς τρόπους έκφρασης.. Το γράψιμο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Χρόνης Αηδονίδης: Σπουδαίος Έλληνας μουσικός

Ο Χρόνης (Πολυχρόνης) Αηδονίδης ήρθε στον κόσμο στις 23 Σεπτεμβρίου

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση

Γνωστικές δεξιότητες και γήρανση Πώς οι γνωστικές δεξιότητες μειώνονται με