
Το Ρεβανί είναι ένα εύκολο και γιορτινό γλυκό και υπάρχει σε όλα τα σπίτια της Βέροιας.
Είναι ένα κέικ που περιέχει σιμιγδάλι ,γιαούρτι και πολύ σιρόπι. Το σερβίρουμε σκέτο είτε με παγωτό μαστίχα
Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά έχουν ρίζες από την Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Στην Ελλάδα η πρώτη πόλη που άρχισε να το παρασκευάζει και το έκανε γνωστό είναι η Βέροια. Από το 1886 ένα μικρό μαγαζάκι στο κέντρο της πόλης που είχε πάρει την άδεια από τις Οθωμανικές αρχές άρχισε να το παράγει και να το κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα.
Συνταγή για το Ρεβανί.
Υλικά:
2 μικρά γιαουρτάκια με πέτσα
1 ποτήρι νερού ζάχαρη κρυσταλλική
4 μέτρια αυγά
1 1/2 ποτήρι νερού αλεύρι
1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι χοντρό
1 Baking Powder
2 βανιλίνες
Μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
Σιρόπι
Υλικά:
5 ποτήρια νερό
4 ποτήρια νερού ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανιλίνες
Εκτέλεση
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη με τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει και να κάνει φουσκάλες. Ρίχνουμε τα γιαουρτάκια μαζί με την πέτσα στο μείγμα και ανακατεύουμε ελαφρά. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και τις βανιλίνες και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Όταν ενσωματωθούν βάζουμε το σιμιγδάλι και τον χυμό λεμονιού που μέσα είχαμε ρίξει την σόδα. Χρησιμοποιούμε ταψί Ν.36 και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα. Είναι αναλόγως τον φούρνο… εγώ το ψήνω κοντά στην μισή ώρα. Στα μέσα του ψησίματος βάζουμε και την κατσαρόλα για να γίνει το σιρόπι.
Για να το σιροπιάσουμε και το γλυκό αλλά και το σιρόπι να είναι ζεστά. Το αφήνουμε στο ψυγείο αρκετές ώρες για να τραβήξει καλά το γλυκό μας.
Και επειδή το Ρεβανί θέλει το παγωτό του, ορίστε μία όχι απλά εύκολη συνταγή αλλά τις στιγμής συνταγή για παγωτό μαστίχα.
Υλικά:
Μία φυτική κρέμα γάλακτος ή ένα μορφατ
Ένα ζαχαρούχο γάλα
Ένα κουτί γάλα εβαπορέ
Λικέρ Μαστίχα Χίου
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την φυτική κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για να αφρατέψει, στην συνέχεια βάζουμε και το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν γίνει μία παχύρρευστη κρέμα χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και ανακατεύουμε. Στο τέλος βάζουμε ένα σφηνάκι από το λικέρ μας και ανακατεύουμε άλλη μια φορά. Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε έναν τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη. Συνήθως θέλει ένα εικοσιτετράωρο για να παγώσει.
Τότε είναι έτοιμο να το απολαύσετε μαζί με το ρεβανί σας!

Καλή απόλαυση