Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Ella & Pitr: Tο γκράφιτι για την προσφυγική κρίση

Ανέκαθεν γνωρίζαμε πως η Τέχνη υπάρχει -και- για να μας θυμίζει ποιοι είμαστε, για την ακρίβεια ποιοι αληθινά είμαστε, χωρίς το οποιοδήποτε κοινωνικό, ταξικό, φυλετικό «περιτύλιγμα». Αυτή τη φορά λοιπόν, οι Ella & Pitr ήρθαν για να μας θυμίσουν ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που βιώνουμε, εκείνο του προσφυγικού ζητήματος. Γιατί ναι, ακόμα εκεί έξω υπάρχει πολύ φόβος και μίσος. Εκεί έξω το διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει ακόμα εύκολα αποδεκτό.

«Το Ναυάγιο του Καλοδεχούμενου» είναι ο τίτλος της τελευταίας τοιχογραφίας του γαλλικού καλλιτεχνικού δίδυμου Ella & Pitr. Στεκούμενοι με σεβασμό μπροστά στην παγκόσμια προσφυγική κρίση, φιλοτέχνησαν αυτή την ύψους 47 μέτρων και βάλε τοιχογραφία, στην επιφάνεια του φράγματος Piney, στη La Valla-En Gier, στο διοικητικό διαμέρισμα Rhone-Alpes της Γαλλίας.

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Ella & Pitr

Δέκα μέρες πήρε σ’ αυτούς και την ομάδα τους να ολοκληρώσουν το έργο. Συχνά, οι Ella & Pitr τραβούν την προσοχή μας με παραμελημένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι άστεγοι: τους «απεικονίζουν» σε ιδιαίτερα ορατούς καμβάδες στο αστικό τοπίο, χιονισμένες λοφοπλαγιές κοντά σε πόλεις, διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης σε αεροδρόμια.

Είναι τυχαίο ότι ο καμβάς που επέλεξαν για το τελευταίο έργο τους είναι η επιφάνεια ενός φράγματος; Μήπως υπαινίσσεται τα φράγματα το οποία έχει ορθώσει η Ευρώπη μπρος τα κύματα προσφύγων που αναζητούν σπίτι;

Όταν λοιπόν οι συνειδήσεις σωπαίνουν, έρχεται η Τέχνη για να «φωνάξει» για όλα εκείνα τα ανθρώπινα που μερικοί ξέχασαν λίγο, άλλοι πάλι πολύ και κάποιοι ελάχιστοι -δυστυχώς ελάχιστοι- δεν τα ξέχασαν ποτέ. Ο καιρός αρχίζει και περνάει από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης και φαίνεται πως όλοι είμαστε πιο απαθείς. Συνηθίσαμε μάλλον να βλέπουμε το μίσος ορισμένων και την μη αποδοχή προς τους πρόσφυγες. Κάναμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας την απάθεια και δεν κάνουμε τίποτα για να το αλλάξουμε αυτό. Ενδιαφερόμαστε πάλι για τους εαυτούς μας και όχι για τους «άλλους».

Για αυτό το λόγο, θα έπρεπε να λέμε ευχαριστώ που κάθε φορά η Τέχνη μας «μιλά», μια Τέχνη ως έκφραση ανθρωπιάς, ελπίδας και ενός ανοιχτού διαλόγου με το πραγματικό «είναι» μας.

  • To προφίλ των Ella & Pitr στο Instagram.

 

Πληροφορίες από Popaganda, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Πολιτισμός

Πολιτισμός

Είναι η ΑΙ η μεγαλύτερη φούσκα στην ανθρώπινη ιστορία;

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται πλέον παντού. Από το ChatGPT που λύνει τις καθημερινές μας απορίες,…

Πολιτισμός

Χριστούγεννα στη Γκάνα: κάτι το διαφορετικό!

Τα Χριστούγεννα στη Γκάνα της Αφρικής είναι μια σημαντική γιορτή, καθώς  το 70% του πληθυσμού…

Πολιτισμός

Friedrich Hegel: Φιλοσοφία της Ιστορίας

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γερμανικού ιδεαλισμού και της νεότερης φιλοσοφίας είναι αναμφίβολα ο…

Πολιτισμός

Οικοτροφεία Θηλέων της Ελλάδας: Εκπαίδευση και Πατριαρχία

Σε κάθε περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας το περιεχόμενο και η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος ενός…

Πολιτισμός

Μωβ χρώμα: ο συμβολισμός του σε διάφορες κουλτούρες

Το χρώμα μωβ αποτελεί ένα σύνθετο χρώμα καθώς προέρχεται από την ανάμειξη δύο βασικών χρωμάτων:…

Πολιτισμός

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια: Αληθινές ιστορίες πίσω από τις γιορτινές μελωδίες

Κάθε γιορτινή περίοδος έχει το δικό της προσωπικό ηχητικό αποτύπωμα, γεμάτο μελωδίες που αναγνωρίζουμε από…

Πολιτισμός

Το αόρατο ταξίδι των εκθεμάτων ενός μουσείου

  Το αόρατο ταξίδι των εκθεμάτων ενός μουσείου ξεκινά πολύ πριν εκείνα πάρουν τη θέση…