Είδαμε το « Εσωτερικές Ειδήσεις » στο Θέατρο Χυτήριο
“Ξεκινώντας από τα κωμικοτραγικά βιώματα ενός απάνθρωπα αποσπασματικού αγώνα για επιβίωση, φτάνω να διαπιστώσω ότι αυτό που ονομάζουμε ζωή, δεν είναι άλλο από την απομίμησή της. Μέρα με τη μέρα απομακρυνόμαστε από την ελπίδα να δούμε το αληθινό μας πρόσωπο, μέρα με τη μέρα συνηθίζουμε να κρυβόμαστε πίσω από κάποιο άλλο που δεν είναι το δικό μας. Παίζουμε ρόλους που, ίσως, δε μας ταιριάζουν. Αποχτάμε συνήθειες που δεν είχαμε την ψυχραιμία να κριτικάρουμε και σκέψεις που δεν είχαμε το χρόνο να φωτίσουμε. Τρέχουμε πίσω από στόχους που άλλοι μας όρισαν και θεωρούμε αναμφισβήτητα (ποιος ξέρει από πόσες και ποιες ανασφάλειες) εκείνα για τα οποία θα ‘πρεπε, ίσως, να αμφιβάλουμε. Δεχόμαστε μόνο και δε ρωτάμε πια. Δεν αμφιβάλλουμε”.
Μάριος Ποντίκας
Το θεατρικό έργο «Εσωτερικές Ειδήσεις» έκανε πρεμιέρα στις 18 Μαρτίου 2018 στο Θέατρο Χυτήριο, σε σκηνοθεσία Μαρίας Καμάνη και είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριου Ποντίκα. Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα παρακολουθήσουμε στη σκηνή τους ηθοποιούς που ως σύγχρονοι Έλληνες αναζητούν την ταυτότητά τους, προσπαθούν να καλύψουν τα κενά τους, βιώνουν αβάσταχτη μοναξιά, υποφέρουν από ψυχαναγκασμούς, προσπαθούν να γίνουν κυνικοί για να αντέξουν, αναγκάζονται να σκύψουν το κεφάλι στους «σωτήρες» τους, ξεπουλιούνται, προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους πως είναι ευτυχισμένοι. Οι ήρωες είναι εγκλωβισμένοι μέσα στο κάδρο τους , μέσα στο κάδρο ΜΑΣ, αυτό που μας φόρεσαν από τότε που γεννηθήκαμε, με συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να τηρήσουμε για να «πάμε μπροστά στη ζωή μας». Να πας στο σχολείο, να πάρεις καλούς βαθμούς, να πάρεις ένα πτυχίο, να μπεις στο δημόσιο, να βολευτείς… Και φυσικά να είσαι περήφανος που είσαι Έλληνας.
‘Όμως σε μια εποχή που οι σχέσεις έχουν ισοπεδωθεί, η γλώσσα μας έχει ευτελιστεί, η χώρα μας έχει ξεπουληθεί, το κράτος δεν απαντάει και το χρήμα είναι ο θεός μας, τελικά πόσο περήφανοι είμαστε;
Tρεις νέοι και πολύ ταλαντούχοι ηθοποιοί θα αλλάξουν ένα σωρό ρόλους επί σκηνής υποδυόμενοι πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες της σύγχρονης Ελλάδας και θα μας προβληματίσουν καταθέτοντας την αφοπλιστική αλήθεια τους μέσα από το πρίσμα της ευρηματικής σκηνοθέτιδας Μαρίας Καμάνη. Θα έρθουμε αντιμέτωποι με τη νεοελληνική πραγματικότητα που αναδύεται μέσα από το κείμενο του Μάριου Ποντίκα το οποίο θα έλεγε κανείς πως τώρα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1979 στο θέατρο ΣΤΟΑ με τον τίτλο «Εσωτερικαί ειδήσεις» από το θίασο Θανάση Παπαγεωργίου-Λήδας Πρωτοψάλτη με τεράστια επιτυχία και αποθεωτικές κριτικές. Από τότε έχει φιλοξενηθεί σε αρκετές θεατρικές σκηνές και έχει αγαπηθεί πολύ από το θεατρόφιλο κοινό. Φέτος έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε στη σκηνή του θεάτρου Χυτήριο σε μια παράσταση που πραγματικά αξίζει να δούμε και να αναρωτηθούμε, εμείς τελικά σε ποιο κάδρο είμαστε εγκλωβισμένοι;
Συντελεστές
Σκηνοθεσία :
Μαρία Καμάνη
Παίζουν :
Καλλιόπη Καραμάνη
Νάντια Περιστεροπούλου
Παύλος Βησσαρίων Φαλούτσος
Μουσική επιμέλεια:
Maria Panosian
Σχεδιασμός Φώτων:
Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Σχεδιασμός αφίσας:
Ανδρέας Ζέης
Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Χρύσα Ματσαγκάνη
Θέατρο Χυτήριο – Σημείο Πολιτισμού
Τηλ.: 210 3412313, 6930720843
Διεύθυνση: Ιερά Οδός 44, Γκάζι
(Στάση: Μετρό Κεραμεικός)
Απο18 Μαρτίου & κάθε Κυριακή στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 6 ευρώ ανέργων & φοιτητικό