Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά προϊόντα με την ονομασία υγρό γυαλί. Στα αγγλικά το συναντάμε ως resin και στις κατηγορίες του epoxy resin (εποξική ρητίνη) υπάρχει το AB type και το UV resin.
Το υγρό γυαλί είναι κατά βάση το υλικό ρητίνη. Υπάρχουν διαφορετικά είδη ρητίνης, αλλά όταν μιλάμε για το υγρό γυαλί εννοούμε την εποξική ρητίνη. Η ονομασία του στα ελληνικά προέρχεται καθαρά από την παρατήρηση καθώς είναι ρευστό και μοιάζει με γυαλί όταν σταθεροποιείται.
Χρησιμοποιείται πιο συχνά η εποξική ρητίνη 2 συστατικών με βάση+καταλύτη, που τα ονομάζουμε α+β αντιστοίχως και είναι το προαναφερόμενο AB type resin.
Το υγρό γυαλί έχει πολλές χρήσεις. Παρακάτω θα ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε αυτές.
1. Κατασκευαστικές εφαρμογές (όπως πχ για να καλύψουμε έναν ξύλινο πάγκο ώστε να έχει όψη γυαλιού)
2. Καλλιτεχνικές εφαρμογές (όπως πχ για να καλύψουμε μία χαλκογραφία ώστε να γίνει γυαλιστερή)
3. Εγκλωβισμός αντικειμένων (όπως κάνουν πχ στα κοσμήματα, σε μπρελόκ κτλ)
4. Διακοσμητικά αντικείμενα (όπως πχ κορνίζες, σουβέρ και πολλά άλλα…)
Σημαντικό tip 1: Όπως σε όλα τα χημικά προϊόντα έτσι και στο Υγρό Γυαλί είναι σημαντικό να το χρησιμοποιούμε κάτω από βέλτιστες συνθήκες περιβάλλοντος ώστε να πολυμερίζεται σωστά. Έτσι η βέλτιστη θερμοκρασία χρήσης του υλικού είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου. Αν χρησιμοποιηθεί σε πολύ κρύο περιβάλλον σίγουρα ο πολυμερισμός και η τελική σκλήρυνση θα καθυστερήσουν πολύ, ενδεχομένως δε να μην γίνει σωστά η σκλήρυνση και το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι το ιδανικό. Επίσης, αν χρησιμοποιηθεί σε πολύ ζεστό περιβάλλον ο πολυμερισμός θα γίνει πολύ γρηγορότερα.
Σημαντικό tip 2: Ακολουθούμε πάντα με ακρίβεια τις αναλογίες ανάμιξης των 2 συστατικών που μας δίνει ο κατασκευαστής, αλλιώς θα έχουμε αστοχία στο αποτέλεσμα.
Σημαντικό tip 3: Αν πρόκειται για UV resin, που δεν αναμιγνύουμε 2 συστατικά αλλά είναι έτοιμο για χρήση κατευθείαν, διαβάζουμε καλά τις οδηγίες που μας δίνει ο κατασκευαστής είτε πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε UV φακό είτε το αφήσουμε στον ήλιο.