“Paris, Texas”, η απόσταση που μας φέρνει κοντά

paris, texas

Γνωριστήκαμε στο Βέλγιο ένα βροχερό βράδυ του Νοέμβρη, όταν βγήκαμε και οι δύο να καπνίσουμε ένα τσιγάρο – το κάπνισμα απαγορεύεται αυστηρά στους εσωτερικούς χώρους φυσικά. Καθίσαμε μαζί ολόκληρο το βράδυ, αφού όλοι είχαν φύγει. Εγώ ήθελα παρέα γιατί ταξίδευα μόνη μου, εσύ γιατί έκανες τη μεταμεσονύχτια βάρδια και κάπως έτσι νιώσαμε ασφάλεια ο ένας με την παρουσία του άλλου και κρατήσαμε επαφή.
Τη μέρα που έφτασες Αθήνα, η βροχή δεν είχε σταματημό. Εντελώς αναπάντεχα εν μέσω καύσωνα, θεώρησα ότι ίσως έγινε για να νιώσουμε και οι δύο πιο άνετα σ’ένα γνώριμο τοπίο. Ο μόνος μου προβληματισμός ήταν τα σχέδια που είχα κάνει για το βράδυ, αφού είχα κερδίσει προσκλήσεις για την ταινία του Wim Wenders, “Paris, Texas” σε θερινό σινεμά. Η καταιγίδα σιγά σιγά υποχώρησε, σχεδόν σαν να διάβασε το  μυαλό μου. Για κάποιο λόγο όλα ήταν με το μέρος μου. Ή με το μέρος μας, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια.
Ένας άνδρας μόνος που έχει χάσει την οικογένεια του, περιπλανιέται δίχως να μιλάει, με το μόναδικό σκοπό να πάει στο μέρος που δείχνει η φωτογραφία που κρατάει. Στην πορεία τον βρίσκει ο αδερφός του και μετά απο απλές συζητήσεις, λιτά αλλά όμορφα πλάνα και ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων που σου περνάει χωρίς καν να το καταλαβαίνεις, αποφασίζει να ξαναβρεί τη γυναίκα της ζωής του. Στο τέλος της ταινίας δεν μπορείς παρά να μείνεις σιωπηλός να κοιτάζεις την οθόνη. Θέλεις λίγο χρόνο να ανασυγκροτήσεις τον εαυτό σου και να σκεφτείς. Κυρίως αυτό. Μια ταινία συνάντησης και αποχωρισμού, με δυνατή ισορροπία χαράς και μελαγχολίας.
Δύο μήνες και  κάτι αργότερα, στο πρώτο βροχερό βράδυ του Σεπτέμβρη, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ εκείνη την πρώτη μέρα, οπού για κάποιο λόγο αισθάνθηκα σαν να σε ξέρω από πάντα, χωρίς όμως την ασφάλεια του ότι θα σε έχω για καιρό. Πάει μια βδομάδα που έφυγες. Σε είχα συνηθίσει λίγο. Να κάνουμε μαζί πράγματα τόσο καθημερινά, μόνοι ή με τους φίλους μου,  που όμως είχαν διαφορετική αίσθηση αφού τα μοιραζόμασταν. Για ένα τόσο μικρό διάστημα, όλα ήταν λιγάκι πιο όμορφα. Ήξερα ότι θα φύγεις.  Δεν ήξερα ωστόσο ότι θα ερωτευόμασταν. Ποιός γνωρίζει τέτοια πράγματα άλλωστε; Αναπάντεχα σαν μια μπόρα μέσα στο καλοκαίρι ή σαν μια σημαντική συνάντηση στην πλοκή κάποιας ταινίας.
Όταν σε πήγα στο αεροδρόμιο, σου έδωσα ένα φάκελο με φωτογραφίες, για να θυμάσαι το καλοκαίρι σου μαζί μας – μαζί μου. Μια ιστορία συνάντησης, αλλά κυρίως αποχωρισμού. Ίσως τελικά εκείνη η νύχτα να ήταν προάγγελος γι’αυτό που θα ακολουθούσε. Το μόνο που θέλω, να ξαναβρείς το δρόμο σου πίσω σε μένα. Οι φωτογραφίες θα σου δείξουν το σκοπό, αν τυχόν ξεχαστείς. Μάλλον θα ξαναδώ την ταινία. Κάτι μου λέει ότι τώρα θα την καταλάβω καλύτερα.

 

Advertisements
Ad 14

Advertising

Βιβλιοφάγος και μουσικόφιλος, γράφει σε κάθε ευκαιρία που θα βρεί. Περνάει πολύ χρόνο σπίτι με τη γάτα της και τραβάει -πολλές- φωτογραφίες.

Περισσότερα από τη στήλη: Αψυχολόγητα

Αψυχολόγητα

Καλοκαιρι 2025: Μπάνια παγωτά και αναμνήσεις

Αναμνήσεις από το καλοκαίρι 2025: Τι ζήσαμε, τι κρατάμε και γιατί ήταν ένα καλοκαίρι που…

Αψυχολόγητα

“Daddy issues”Δεν είναι drama, είναι τραύμα…

Ο όρος “daddy issues” αναφέρεται σε συμπεριφορές που συχνά έχουν τις ρίζες τους σε μια…

Αψυχολόγητα

Κάποιοι πολέμησαν γι’ αυτό το «για πάντα»

Αγάπη και για πάντα Είναι τόσο απλό και αβίαστο. Παντού υπάρχει αγάπη. Όλοι θέλουμε αγάπη.…

Αψυχολόγητα

Είναι ωραίο να μεγαλώνεις…

                    Σήμερα έκλεισα τα 25α χρόνια…

Αψυχολόγητα

Μέχρι τα όρια του καλοκαιριού ή πιο πέρα;

Κάθε καλοκαίρι έχει τη δική του ιστορία, έτσι δεν λένε; Είτε το λατρεύεις είτε όχι,…

Αψυχολόγητα

Άνθρωποι με… φως

Τι σημαίνει να είναι κάποιος άνθρωπος με φως; Με μια πρώτη σκέψη θα μπορούσε να…

Αψυχολόγητα

H σύνδεση με τα πράγματα που φυλάμε

H σύνδεση με τα πράγματα που φυλάμε Υπάρχει ένα μεγάλο κουτί. Πράγματα. Ξεχειλίζει από πράγματα,…