
Στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, εκθέτονται σε μία μεγάλη αναδρομική έκθεση, 140 έργα του υπερρεαλιστή ζωγράφου και ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου.
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του ξεχωριστού υπερρεαλιστή ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου, 37 χρόνια από το θάνατό του, πραγματοποιεί μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγραφικού του έργου, από τις 9 Μαρτίου έως τις 5 Ιουνίου 2022. Οι πίνακές του αποθανατίζουν φανταστικούς ήρωες από τη μυθολογία και τη λογοτεχνία, την Ιστορία και την ποίηση, ενώνοντας το μακρινό χθες με το σήμερα. Μία ζωγραφική με καθαρά χρώματα και δυνατό σχέδιο.

Όλη η συλλογή της οικογένειας Εγγονοπούλου, έργα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, επανασυστήνουν στο κοινό τον σπουδαίο υπερρεαλιστή ζωγράφο και ποιητή που υπηρέτησε με ταλέντο τα δύο αυτά είδη του σχεδίου και των χρωμάτων, της γλώσσας και του έμμετρου λόγου. Μερικοί από τους τίτλους των έργων του είναι ο “Ερμής”, ο “Αρραβώνας” και ο “Γάμος” , ο “Ναύτης με το λουλούδι”, ο “Φτωχοπρόδρομος”, ο “Ταύρος των Εορτών” και η “Μεταθανάτια Αυτοπροσωπογραφία”. Επίσης έργα του Εγγονόπουλου όπως ο “Μερκούριος Μπούας” και δίπλα σε αυτά τα ασυνήθιστα έργα η Καλυψώ, ο Ηρακλής, η Ευρυδίκη και ο Ορφέας, ο Οδυσσέας , η Θέτιδα και ο Πηλέας, ο Ιάσωνας και η Μήδεια και ο Άνθιμος ο Τραλλεύς και ο Ισίδωρος ο Μιλήσιος.

Ο Νίκος Εγγονόπουλος σπούδασε με δασκάλους τους Κωνσταντίνο Παρθένη, Δημήτριο Μπισκίνη, Θωμά Θωμόπουλο και Γιάννη Κεφαλληνό στην ΑΣΚΤ και, μετά την αποφοίτησή του το 1938, δούλεψε κοντά στον Φώτη Κόντογλου και τον καθηγητή Αλέξανδρο Ξυγγόπουλο, όπου και ήρθε σε επαφή με την παράδοση και την ουσία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Το 1967, ο Εγγονόπουλος διορίστηκε καθηγητής στην έδρα της ζωγραφικής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Βαθύτατα πνευματικός άνθρωπος, ο Εγγονόπουλος υπήρξε ένας αληθινός στοχαστής που, όπως λέει η κόρη του Εριέττη Εγγονοπούλου, πίστευε ότι: «Η τέχνη είναι για να αντιμετωπίσεις την ασυναρτησία της ζωής. Να σου απαλύνει τον βίο, την πορεία προς τον θάνατο». Συνεχίζει :«πάντα ο πατέρας μου πρέσβευε την απόλυτη ελευθερία και την αυθεντικότητα και έλεγε πάντοτε “είμαι ζωγράφος και ποιητής”, αλλά ο ίδιος ένιωθε πρώτα ζωγράφος. Εξασκούσε τη ζωγραφική τις πρωινές ώρες, με το φως του ήλιου, και την ποίηση το απόγευμα». Η κόρη του Εριέττη, περιγράφει: “Κοκκινοπρόσωπος, με φωτεινά μάτια και φωνή εξαιρετικά υποβλητική, φορούσε μόνιμα ένα λεπτό χρυσό αλυσιδάκι στο λαιμό και ένα χοντρό χρυσό δαχτυλίδι στο δείκτη του δεξιού χεριού, που ήταν αδύνατον να μην το παρατηρήσεις είτε όταν σου μιλούσε ‒οπόταν συνόδευε την ομιλία του με μεγάλες ιερατικές χειρονομίες‒ είτε όταν σώπαινε και ακινητούσε με τεντωμένο δάχτυλο, ίδια καθώς στις φιγούρες που ζωγράφιζε και που ακολουθούσαν στα πιο πολλά σημεία τους τα βυζαντινά πρότυπα».
Ταυτόχρονα με την έκθεση θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ύψιλον ένα νέο βιβλίο στο οποίο είναι συγκεντρωμένα περίπου εβδομήντα ερωτικά ποιήματα με τίτλο «Φωταψίες του έρωτα», σε ανθολόγηση και εκτενή εισαγωγή του Θανάση Χατζόπουλου. Στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται οκτώ έργα του Εγγονόπουλου με διάσημα ερωτικά ζευγάρια, τα οποία ενέπνευσαν το έργο του: «Ηρώ και Λέανδρος», «Οδυσσεύς και Καλυψώ», «Ειδύλλιο». Στο εξώφυλλο, το άγνωστο έργο του «Homme createur, femme inspiratrice» του 1958.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο
Μποζώνη Α. (2022). Ο Νίκος Εγγονόπουλος μέσα από 140 σπάνια έργα του. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/culture/eikastika/o-nikos-eggonopoylos-mesa-apo-140-spania-erga-toy (τελευταία πρόσβαση 12/03/2022)
Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Ορφέας του υπερρεαλισμού μέσα από μία μεγάλη αναδρομική του έργου του. Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/guide/arts/news/nikos-eggonopoylos-o-orfeas-toy-yperrealismoy-mesa-apo-mia-megali-anadromiki-toy (τελευταία πρόσβαση 12/03/2022)